Чим дивував лучан найшвидший піаніст світу Любомир Мельник. ФОТОРЕПОРТАЖ

Чим дивував лучан найшвидший піаніст світу Любомир Мельник. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Луцьку вперше відбувся концерт канадського композитора українського походження Любомира Мельника.

Неймовірну техніку та віртуозне виконання власних творів музикант демонстрував у четвер, 12 квітня, у Палаці культури міста Луцька, де зібралися справжні меломани та прихильники таланту Любомира Мельника.

Цікаво, що під час майже півторагодинного концерту маестро виконав лише три власних твори – «Іліріон (Ellirion)», «Метелик» та «Млин».

«Перед тим, як я почну грати, я хочу розповісти про те, звідки і як виникає моя музика» , – розпочав зі звернення до глядачів композитор, пояснюючи, як народжуються його швидкі мелодійні композиції та чому їх тяжко виконувати іншим музикантам.

Любомир Мельник здатний грати 19,5 нот в секунду кожною рукою, чим користується аж ніяк не для демонстрації своєї техніки.

«Ще на початку 80-х піаніст Любомир Мельник розробив власну нотацію і техніку гри надшвидких арпеджіо (звану «безперервною музикою»), написавши безліч творів з її використанням. Оскільки мало хто може виконати його твори, Любомир виступає сам, демонструючи неймовірне і щоразу вражаюче володіння інструментом», – розповідають організатори концерту.

Й справді, твори у виконанні піаніста, наче заворожують, звуки змушують увійти в музичну нірвану та повністю поринути у світ нот. Та найцікавіше, що в його композиціях є завжди філософський зміст та сюжет, що ілюструють красу природи, красу музики.

«Моя композиція «Млин» розповідає про те, як 400-літній млин гине під силою тяжкого вітру, темної бурі. Спочатку він сумує через свою смерть, відлітаючи на небо. Проте потім млин розуміє, що кожна секунда його життя була сповнена красою. Він бачив, як цвітуть квіти, сходить сонце, граються поряд діти. Зрештою, він відчуває вдячність перед Богом за цю красу», – пояснює композитор.

Саме у творі «Млин» Любомир Мельник демонструє свою надзвичайну техніку та віртуозність.

«Я граю на такій швидкості, що деякі тони людське вухо вже не здатне почути», – стверджує музикант.

Любомир Мельник – музикант світового рівня. Про нього пише BBC News, The Guardian та у захваті знаменитий німецький композитор, піаніст-неокласик Nils Frahm. Йому незабаром 70, а концерти з успіхом проходять по всьому світу: в Канаді, Швеції, Англії, Франції, Німеччині, Італії, Польщі, багатьох інших країнах і навіть в Австралії.

Півтора роки тому вперше приїхав з концертом і до України.

Текст: Ірина НОВОСАД (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Предстоятель УПЦ Блаженніший Онуфрій відвідав Зимненський жіночий монастир. ФОТО
Наступна новина БудуйТіло. Перезавантаження: про програму схуднення, «важкі зони» і першу крепатуру
Останні новини
Схожі новини