Чим корисний для здоров’я часник: несподівані факти

Чим корисний для здоров’я часник: несподівані факти

Часник називають ліками від тисячі хвороб, і це не просто слова, адже він має низку цілющих властивостей.

Як передає Ukrhealth, часник містить багато білкових речовин, вуглеводів та вітамінів. Часник містить вітаміни С, В6, В12, нікотинову кислоту, тіамін та рибофлавін.

Часник також містить кальцій, калій, магній, натрій, фосфор та залізо, цинк, марганець, а вміст йоду втричі більший, ніж у цибулі.

Зелені стебла часнику мають каротин, а у складі ефірних олій є сірка, яка вражає найбільш стійкі мікроорганізми. Науковці довели, що часник вбиває навіть збудника холери – холерний вібріон.

Витяжка з часнику може зупиняти майже всі кишкові патогенні мікроби, зокрема, золотистого стрептокока. Ця невибаглива рослина має ще й ранозагоювальні та протизапальні властивості – вичавлений сік допомагає загоювати виразки, опіки та гнійні рани.

Найвідоміша властивість часнику – він в декілька разів підсилює опірність організму до різних інфекційних хвороб. Також компоненти часнику сприяють жовчовиділенню, споживання цієї рослини розширює судини кровоносної системи, покращує роботу серцево-судинної системи, збуджує апетит, та має болезаспокійливі і антисептичні властивості.

Часник варто вживати для профілактики стенокардії і судинних тромбозів, адже аденозин, що є у часнику, має властивість розширювати коронарні судини і затримувати агрегацію тромбоцитів.

Часник – незамінний продукт харчування діабетиків, адже має властивість сприяти посиленню утворення в печінці глікогену і зниження рівня цукру у крові.

Властивості часнику ефективно діють при запальних процесах у легенях, навіть якщо є нагноєння. Якщо у товстому кишківнику відбуваються процеси бродіння чи гниття – часник просто незамінний.

А ще часник чудово дезінфікує травний тракт та уповільнює згортання крові. Фітонциди, які є в часнику, здатні знищувати бактерії та сапрофіти. Флавоніти знімають спазми в судинах, сприяють зниженню тиску та допомагають виводити холестерин.

Небезпечних властивостей у часнику дуже мало, але вони є. Його не можна вживати людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту чи алергію на речовини, які має часник.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні можуть змінити ціни на сигарети
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 21 квітня
Останні новини
Схожі новини