Чому в Україні кілограм цибулі коштує більше 30 гривень

Чому в Україні кілограм цибулі коштує більше 30 гривень

Цибуля – по 38 гривень, капуста – 30, картопля – 20 гривень. Ціни на «борщовий набір» в Україні стрімко виросли.

Експерти пояснюють це тим, що українські овочі закінчились і довелось імпортувати їх з-за кордону, – йдеться у матеріалі 24 каналу.

«Після нового року з’ясувалось, що вітчизняної цибулі та капусти у сховищах фактично не залишилось. Ціни на них почали зростати і значно перевищили показники країн Східної Європи. Швидко перекрити нестачу імпортом – неможливо. Вже з січня Україна почала закуповувати городину у тих країнах світу, де лише могла, і ціна на ту ж цибулю поступово стабілізувалась. Було завезено навіть більше, ніж зараз потрібно. З капустою аналогічна ситуація», – зазначає голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

На думку експерта, основна причина здорожчання вітчизняної городини полягає в тому, що держава втратила функцію прогнозування, планування і підбиття балансу.

«Зараз взагалі немає державного органу, який відповідає за збирання даних по врожаю: ніхто не знає, скільки й чого ми виробляємо. Останні роки ці проблеми лише загострюються. Фактично ми прийшли до того, що ціна більшості овочів приблизно на 15-20 % вища, ніж у Польщі», – розповідає Олексій Дорошенко.

Наразі 90% цибулі, яка продається в Україні, – імпорт.

У 2016-17 роках цибуля коштувала дешево, тому у 2018 році аграрії мало її посадили. Звісно, й врожаю зібрали менше. Також з’ясувалось, що у Європі є підвищений попит через неврожай. Тоді українські підприємці почали експортувати цибулю. Як наслідок, з українського ринку вона зникла.

На думку експерта, стабільне ціноутворення буде лише тоді, коли в продажу з’явиться вітчизняна городина, вирощена на відкритому ґрунті. Це буде приблизно в середині червня. А до кінця року ціни повинні знизитись.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У тата на роботі: школярі побували на 3D-екскурсії «Інвестора»
Наступна новина У Луцьку облаштовують трояндовий сквер: бруківка є, квітів ще нема
Останні новини
Схожі новини