Чому міцніє гривня?

Чому міцніє гривня?

Причинами сезонного зміцнення гривні є зростання цін на залізорудну сировину, витрати виборчої кампанії і купівля інвесторами облігацій внутрішньої позики.

Про це розповів головний редактор журналу "Гроші" Олександр Крамаренко в коментарі BBC News Україна, назвавши ці фактори  головними чинниками зміцнення гривні.

Як відомо, у понеділок, 8 липня, офіційний курс становив 25,71 грн за долар, а вже на ранок 10 липня - 25,48 грн.

"По-перше, причиною зміцнення є зростання цін на залізорудну сировину, помітним експортером якої Україна є. Зростання склало десятки відсотків за кілька місяців", - наголошує Крамаренко.

Другим чинником експерт вважає надходження в Україну валюти під витрати на передвиборчі кампанії, що вже відбувалося перед президентськими виборами.

"Крім того, є активність так званих іноземних інвесторів, які вкладають кошти в облігації внутрішньої позики, які випускає Міністерство фінансів. Звісно, там є гроші українських бізнесменів, які просто заводяться через іноземні структури, є і чисто іноземні інвестори. Вони охоче вкладають кошти в ці цінні папери, оскільки курс стабільний, а доходи по таких облігаціях складають понад 15% річних", - зазначає пан Крамаренко.

Він прогнозує, що зміцнення гривні не буде тривати довго: "Я думаю, що наприкінці або в середині серпня почнеться тренд на девальвацію, давно очікуваний і невідворотний, на жаль, з огляду на стан української економіки. Я думаю, що наприкінці року курс буде щонайменше 28 до долара".

На думку Олександра Крамаренка, причиною є те, що українська економіка зростає з темпами, які є нижчими за темпи зростання світового ВВП, а також високі витрати держбюджету.

"Зростаємо нижче, але маємо досить високі соціальні зобов'язання і високі витрати, пов'язані з військовими діями на сході, тому є суттєвий дефіцит державного бюджету, який тим чи іншим шляхом, зокрема, завдяки емісії, покривається, і це впливає на курс гривні", - пояснює він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На вихідних у луцькому ресторані – вечори блюзу
Наступна новина  «Луцьк, я тут подивився, за кого ви голосували…». Як Квартал 95 «відривався» на іподромі
Останні новини
Схожі новини