Чому не варто курити кальян

Чому не варто курити кальян

В Україні стартувала інформаційна кампанія, метою якої є роз’яснення українцям шкідливих наслідків, які спричинає куріння кальяну.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я країни.

Зокрема, зазначається, що люди, які вживають кальян протягом півгодини – години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет. Вони отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію.

"Часто куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною в нашій країні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба робити профілактичні інтервенції та заходи. Насамперед, оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну», - говорить Отто Стойка, національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік), 2,1 % дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводилося у вересні 2018 року, показало, що серед молоді 14–34 років, які нині не курять, близько половини пробували курити кальяни – 49,2%.

Дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.


 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Назвали причину, чому небезпечне регулярне недосипання
Наступна новина Шотландія першою в світі запроваджує вивчення в школах прав ЛГБТ-спільноти
Останні новини
Схожі новини