Набув чинності новий закон про куріння: як реагують лучани

Набув чинності новий закон про куріння: як реагують лучани

З 11 липня в Україні набрали чинності зміни до антитютюнового законодавства. Зокрема заборонено курити на територіях дитмайданчиків, закладів медицини, спорту, освіти, у ресторанах, кафе, готелях, хостелах. Не можна курити на вокзалах, у ліфтах та громадському транспорті. До сигарет також прирівняли й засоби для нагрівання тютюну.

Суспільне поспілкувалося з лучанами, правоохоронцями юристами та представниками бізнесу і розпитало, як вони ставляться до антитютюнового законодавства.

Як нові правила діють в закладах харчування

В одному з луцьких закладів харчування зранку 11 липня працівники повісили нові таблички про заборону курити електронні сигарети.

"Цю табличку ми сьогодні причепили, щоб, законно це все робити і щоб люди розуміли, що ми дотримуємося законів", – каже бармен Ілля Ткачук. Додає: тих, хто палить електронні цигарки, й до заборони просити виходити на вулицю.

Табличка на дверях закладу. Суспільне Луцьк

Як розповів адміністратор закладу Богдан Міщук, раніше гостям дозволяли курити на літній терасі, яка розташована біля кафе. Там на столиках стояли попільнички. Нині їх прибрали. "Ще реакції гостей немає, але надіюся вони зрозуміють, усе буде добре", – розповів адміністратор.

Хто контролюватиме виконання закону

За коментарем Суспільне звернулося до районного управління поліції. Зі слів інспектора Ігоря Лівошука, зранку 11 липня поліцейські отримали відомості про зміни в законодавстві і відсьогодні мають повноваження виносити порушникам адмінпостанови за куріння в невстановлених місцях.

Інспектор районного управління поліції Ігор Лівошук. Суспільне Луцьк

"Попередження, або штраф від 3-10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за перший раз та від 10-20 мінімумів впродовж року", – каже інспектор. Чи упродовж 11 липня винесли адмінпостанови про куріння електронних сигарет у публічних місцях волинянам – даних наразі немає, – додав Ігор Лівошук.

Як реагують лучани

Суспільне поспілкувалося з перехожими та працівниками закладів громадського харчування. Більшість опитаних схвалюють антитютюнові зміни в законодавстві.

Як розповів юрист Ігор Андрусяк, за паління в ресторані курцю відтепер загрожує штраф від 51 до 350 гривень. Заклад, який дозволив клієнтам порушити закон можуть оштрафувати на суму від трьох до 15 тисяч гривень.

Читати також: Визнати Білорусь країною-агресором: адвокат із Луцька пояснив, чому потрібно підписати петицію


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки волинян отримали бустерну дозу проти COVID-19 та чи є вакцини
Наступна новина «Хтось мусить займатися дітьми». Як в Луцьку працює приватний волонтерський садок
Останні новини
Схожі новини