Чому важливо, щоб діти вірили у Діда Мороза

Чому важливо, щоб діти вірили у Діда Мороза

Дід Мороз, Святий Миколай, Зубна Фея та інші казкові герої потрібні дітям, щоб вірити у перемогу добра над злом і в дорослому віці вміти боротися зі складними ситуаціями, переконана столичний психолог Ольга Крамаревич, – пише Gazeta.ua.

"Легенда про Діда Мороза або Святого Миколая – це приклад вічної боротьби добра і зла, в результаті якої добро перемагає. Крім того, ця казка вчить дітей вірити в дива, додає дитині впевненості, віри в себе і в людей. До того ж це — чудова сімейна традиція, що передається з покоління в покоління і зміцнює сім'ю. Щороку батьки "підпрацьовують" чарівниками, творять дива своїм діткам. Ті виростають і продовжують робити те ж саме — вже для своїх малюків", - каже психолог.

Вигадані персонажі повинні приносити радість, а не лякати.

"Ніколи не використовуйте вигаданих персонажів для залякування дітей. Наприклад, розповіді про Бабу Ягу, Чудовисько, Бабая, які живуть на балконі чи під ліжком - ні до чого доброго не приведуть. А навіть можуть зіпсувати враження і про Діда Мороза. Він також буде асоціюватися у дитини зі злом" - каже Ольга Крамаревич.

Напередодні Нового Року батьки повинні написати з дітьми листа Діду Морозу.

"В інтернеті можна знайти безліч ідей написання. У магазинах продають багато таких листів уже з печаткою і "адресою" Діда Мороза. Кожна мама знає свою дитину краще за інших, вона знає, що буде цікаво сину чи доньці, і як це подати.

Що стосується мого 3-річного сина, то ми з чоловіком уже зараз розповідаємо йому про Діда Мороза, про те, що він невидимий, що приносить подарунки всім, хто чистить зуби, хто добрий і щедрий. Натомість син розказує, що хотів би отримати в подарунок від Діда Мороза, ми йому підказуємо. Якщо син вигадує якісь непосильні подарунки, ми пояснюємо, чому Дід Мороз не зможе йому принести робота-пилососа, чи справжнього літака… Весь цей процес — дуже веселий і захоплюючий! Такі розмови з дитиною дозволяють зрозуміти її бажання, вподобання, навчити виокремлювати важливе, навчити його самого розуміти, що він хоче насправді, а що не дуже, робити вибір. Усе це знадобиться у дорослому житті", - каже психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна дарувати у Рік cобаки: топ-8 заборон

Якщо розказати дітям правду зарано, вони перестануть довіряти людям.

"Буквально тиждень тому почула розмову у дитячому садку. Одна дівчинка, років 5-ти, активно переконувала подруг, що Діда Мороза не існує. Батьки розповіли їй, що він - вигадка. Подруги ж не хотіли вірити їй, сперечалися. Я спостерігала за ситуацією і бачила сум в очах усіх, особливо дівчинки, яка розкривала всім правду. Вона сама була розчарована тим, що дізналася, тому і хотіла розчарувати цією звісткою і інших дітей. Батьки зарано розповіли їй правду. Навіщо розчаровувати діток? Їх попереду в дорослому житті чекає ще багато розчарувань. Навіщо вже в 5-річному віці руйнувати цю віру в чудо та ще й так різко… Невже нам, батькам, так шкода для дітей трохи казки?", - розповідає Ольга Крамаревич.

Діти самі підкажуть, коли їм потрібно розповісти правду про Діда Мороза.

"Діти живуть у фантазіях, вони легко додумують, програють ситуації в грі — саме так пізнають життя і світ. І як тільки дитині стає нецікавою гра – вона готова сприймати реальність. Діти самі підказують батькам, коли можна розповідати, хто такий той Дід Мороз, чи Зубна Фея. Зазвичай, це відбувається у віці 7-10 років. Як саме це зробити — кожен обирає сам. Я планую розповісти сину про те, що Діда Мороза не існує, так, як це описано в "Найкращій правді про Санта-Клауса", - продовжує жінка.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 29 грудня
Наступна новина Жителі волинського села скаржаться на міських підприємців. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини