«Дай Боже, в такому ж стилі». Сесія Луцькради за рік після виборів. РЕПОРТАЖ

«Дай Боже, в такому ж стилі». Сесія Луцькради за рік після виборів. РЕПОРТАЖ
Більше 80 проєктів рішень попереду...

Того дня під обід у дворі з приміщення міської ради винесли старі килимові доріжки. 

- Ще сталінські! - жартували працівники у відповідь на клацання об'єктива. 

Якби то так легко було винести з тих стін все те «сталінське», що в них вростало десятками років, то не було б біди. 

Мирно полежував собі на сонці рудий міськрадівський кіт, проводжав обранців, більшість із яких із сесійного засідання розходилися «на каву». 

Не знаю, як працювали у раді «за Сталіна», а тепер  до обіду депутати справляються. 

Щоб прикрасити одноманітність луцького самоврядування, не став зраджувати традиціям екстравагантний  ексобранець Микола Дендіберн і хоч давно не депутат відсидів сесію майже до фіналу. З такої нагоди вбрався у галстука з футбольними м'ячами...

 *  *  *

Попрацюємо?)

«Грали» добре: прийняли зміни до бюджету, затвердили програму протидії наркоманії і запевнили, що серйозно беруться за цю проблему в контексті роботи з молоддю, повторно звернулися до голови Волинської облдержадміністрації з проханням дотримуватися раніше підписаного меморандуму щодо руху приміських автобусів, створили старостинські округи і... зменшили премію міському голові.

Можна вважати, що таким чином луцькі обранці фактично відзначили річницю з часу проведення місцевих виборів в Україні. Торік, 25 жовтня стартували вибори, а вже 27-го кожен із них знав: пройшов чи пролетів. І тільки міський голова Ігор Поліщук змагався на трохи довшій дистанції. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Чи молився ти в чорну п'ятницю? У Луцькраді стартував новий політичний сезон. ЯК ЦЕ БУЛО

Утім, він почав із вітальних слів. 

- Я хочу подякувати вам за роботу впродовж року. Я вважаю, що вона була достатньо ефективною. Жоден із нас ні разу не перейшов межі. Сьогодні у сесійній залі - злагоджена робота, конструктив. Розуміння депутатами того, для чого вони сюди прийшли, дає безпосередній ефект - люди бачать реальний результат. Я щиро сподіваюся, звичайно, що найбільш об'єктивну оцінку дадуть нам наші виборці. Але дякую вам. Дай Боже, щоб ми в такому стилі і з таким підходом допрацювали до завершення каденції. Тепер давайте будемо починати… - так мер відкрив 20 чергову сесію Луцької міської ради.
«Давайте будемо починати»

Операція «Реприватизація»

На кону - 87 питань порядку денного. 31 депутат реєструється у сесійній залі. 

Традиційно пізніше добігає позафракційний Микола Яручик. Із ранковою кавою в руках до зали заходить лідер фракції «Слуга народу» Роман Бондарук...

Але перш, ніж директор департаменту містобудування Веніамін Туз починає озвучувати земельні проекти рішень, обранці слухають чергове «газове» звернення. 

Заступниця директора департаменту економічної політики Луцькради і депутатка від фракції «За майбутнє» Юлія Дацюк читає текст. Свою позицію депутати називають «рішучим протестом проти тарифного терору», апелюють до парламенту, Кабміну і Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з проханням (а радше - обуренням та вимогою) не підвищувати тарифи на розподіл природнього газу.

Поки урядовці з екранів ТВ розповідають народу, як в нас все добре, як вони не допустять здорожчання газу для людей, на плечі міських бюджетів лягають шалені витрати, для прикладу, через здорожчання розподілу газу. Тариф, каже Ігор Поліщук, зростає на 285% і - без обґрунтувань. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «У мене вірш». Як нудну сесію Луцькради «зробив» один філософ. РЕПОРТАЖ

Юлія Дацюк озвучує чергове «тарифне» звернення. 
Вже – традиція

Емоційної реакції тут мало, звернення у столиці ігнорують, тому Ігор Поліщук вирішує, очевидно, йти далі і під час сесії дає протокольне доручення «вилучити з архіву всю документацію і вивчити питання подання позову до суду щодо здійснення реприватизації газопроводів та всього іншого обладнання «Волиньгазу». 

Лідери фракцій «Свободи», «Батьківщини», «Свідомих» теж публічно заявили, що підтримують міського голову. Рада, зрештою, голосує за це одностайно: 36 «за». 

Без особливих пристрастей обійшовся цього дня розгляд земельних питань:

  • ...КЗ «Спорт для всіх”»надали дозвіл на розробку проекту землеустрою для будівництва стадіону на вул. Конякіна. 
  • ...ОСББ «СКУР-БУД-МК» отримало у власність земельну ділянку біля свого будинку на Шевченка, 26. 
  • ...департаменту ЖКГ Луцькради дозволили розробку технічної документації із землеустрою на Театральному майдані, 8 (0,0617 га), за що не голосувала фракція «Свідомі». 
  • ...підприємцям Кінах О. В. та Яремчук С. П. відмовили у поновленні договору оренди для обслуговування торгового павільйону на Соборності, 30-б, позаяк зовнішній вигляд того «бажає бути кращим» і не відповідає «нашій концепції» (останнє означає, що той не відповідає стандартам вигляду торгових павільйонів, які затвердили у місті). 
  • ...відмовили і Третякову С. В., який просив надати в оренду земельну ділянку для будівництва торгово-розважального центру у Зміїнці (одразу двоє обранців, Алла Жупанюк зі «Свободи» та Андрій Разумовський із «За майбутнє», наголосили, що їм відомо про те, що той боргує бюджету чималу суму коштів), відтак міський голова запропонував не підтримати цей проект рішення, а спершу розібратися з боргами. 

«Де логіка? Немає логіки»

27 жовтня. Моменти

За трибуну йде головна фінансистка Луцькради Лілія Єлова: обранцям треба прийняти зміни до бюджету. 

Депутатка Алла Надточій («Свідомі») цікавиться, чи дочекається луцька гімназія №4  ремонту фасаду з внутрішнього боку, з двору, бо наразі питання не закрите, а діти займаються і в дворі. На фасад цієї сторони будівлі буде проведений окремий тендер, відповідає мер. 

Чому забирають кошти, виділені на реконструкцію відділення екстреної медичної допомоги, в одному випадку 800, в іншому 100 тисяч, не втомлюється Надточій. Стільки зекономили, каже міський голова, бо роботи повністю завершені, у раді чекають сертифікат готовності об'єкта.

З ключових витрат: 600 тис. грн виділяють на ремонт вуличного освітлення на провулках в районі вул. Львівська; 4 мільйони спрямовують Луцькому підприємству електротранспорту на компенсацію за проїзд пільговиків. Після бюджету луцькі обранці приймають чергове звернення на столичні пагорби (а це майже в нікуди) - щодо законопроекту №6062 «Про внесення змін у Бюджетний кодекс», який, переконує Лілія Єлова, «ущемляє» права органів місцевого самоврядування. 

Бюджет. Реверсна дотація... 

Тарас Шкітер («Свідомі») звертає увагу на ще одну проблему, яка дошкуляє радам не менше, це так звана реверсна дотація, і запитує, чи не доцільно і про це апелювати до столиці.

Йдеться про кошти, які держава забирає з міського бюджету. Шкітер «наступає на болючий мозоль». 

- Реверсна дотація - то така річ, яка повністю вбиває мотивацію залучати інвестиції. Бо чим більше ми сплачуємо ПДФО, тим більше коштів у нас забирають. У нашому бюджеті цього року це 104 мільйони. З 2016-го ця дотація збільшилася разів у чотири. І ми не розуміємо, куди йдуть ці гроші, на підставі чого вона  постійно збільшується. А чуємо тим часом, що наступила децентралізація і в громадах стільки грошей, що немає їх куди подіти. Разом із 104 мільйонами реверсної дотації, 95 мільйонів - це профтехосвіта. Там 8%%студентів - це мешканців не нашої громади, і ми з міського бюджету оплачуємо стипендії, зарплати, харчування з міського бюджету. Де логіка? Немає логіки… Знову хочуть  у проекті бюджету на наступний рік забрати від нас кошти і звільнити  «Укрзалізницю» від плати за землю, для нашого міста це більше 20-ти мільйонів, величезна втрата. Є таке підприємство «Модерн-Експо», де з 2500 людей 2300 - з Луцька, а всі податки, які вони сплачують, йдуть в Підгайцівську громаду. Чому? Це неправильно… Добре, менше з тим, - зітхає Ігор Поліщук. 
«А чуємо тим часом, що наступила децентралізація,
і в громадах стільки грошей, що немає їх куди подіти...»

Депутати підтримують «бюджетне» звернення - і рада продовжує монотонно долати проект за проектом. 

Вносять зміни до низки програм. Коли мова заходить про програму підтримки «Луцьктепло» і її керівник Іван Скорупський виходить за трибуну, обранці тут же адресують йому «питання сезону»: коли у певних локаціях міста закінчиться ремонт мережі, через який у багатьох будинках досі нема тепла, хоча опалення уже стартувало.

Той навзаєм розповідає про 80% зношеності мереж, про те, що з початку опалювального сезону вже сталося 40 проривів, над ліквідацією яких працює 6 бригад… На Львівській і на Гордіюк «тепло отримають сьогодні». 

 

Пишуть вам з Богдана Хмельницького...

З нагоди річниці)

Дружним голосуванням «за»  рада підтримує  програму з протидії поширенню наркоманії, а її ініціатори обіцяють дійти «до кожної школи» з цією роботою. Під час бюджетної комісії, каже депутат Андрій Разумовський, прозвучала ідея щодо патрулювання локацій, якій «облюбували» так звані «закладчики» міським громадським формуванням. 

- Ми повинні створити їм дискомфорт, - пропонує обранець. 

У рамках програми в Луцьку планують запровадити так звану «школу сімейного життя». 

- Нам потрібно готувати людей до шлюбу, - наголошує депутат Роман Кравчук («За майбутнє»), пастор однієї із протестантських громад міста. 

Згодом, у коментарі «Першому» він пояснить, що «люди, які готуються укласти шлюб або вже уклали його, матимуть нагоду прослухати 12 лекцій про сімейні цілі, фінанси в парі, конфлікти, інтимні відносини та духовні цінності в житті». А тренерами у школі будуть місіонери, сімейні консультанти Олександр та Альона Юхимчуки, а також сімейні консультанти, члени громадської організації «Молодь з місією Луцьк» Андрій та Марія Годлевські. 
Роман Кравчук каже: 12 лекцій на 300 тисяч – 
і розлучень буде менше…
Точно? 

За словами обранця, на проект не піде жодної копійки з бюджету, 300 тисяч виділив на роботу програми «бізнес». 

А резюмували роботу цього дня черговим зверненням. Далеко листів адресувати не стали, а з Богдана Хмельницького, 19 звернулися аж на Київський майдан, 9. Міська рада просить Волинську ОДА (увага) відреагувати на підписаний між ними меморандум про рух приміського транспорту. Той, мовляв, так хаотично рухається містом, що створює низку проблем для транспорту. 

- Мені цікаво, а ви використовували якийсь інший спосіб комунікації, ніж звернення? - слушно поцікавиться услід депутатка Алла Доманська («Європейська солідарність»). 

Начальник управління транспорту Віктор Главічка  знітиться за трибуною і повідомить, що завтра у них з департаментом ОДА - нарада якраз на цю тему.

 А звернення - не завадить… Голосують. 

 *  *  *

Ще й не 13-ї не було, коли у сесійній залі врочисто прозвучав Гімн. 

У вікна сесійної зали просилося осіннє сонце. 

Прапорці з депутатських рядів поверталися у свою звичну картонну коробку, чекати наступної нагоди себе показати. 

...Та колись на ці прапорці чекає доля оцих доріжок.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь отримала 217 «пакунків малюка». Як їх розподілили
Наступна новина Коронавірус в Україні: 26 071 новий хворий та 576 смертей
Останні новини
Схожі новини