Депутати підтримали ініціативи Ірини Вахович щодо першочергових завдань в галузі освіти

Депутати підтримали ініціативи Ірини Вахович щодо першочергових завдань в галузі освіти

Визначити пріорітети в розвитку освітянських закладів обласної комунальної власності запропонувала голова бюджетної комісії облради Ірина Вахович.

Попередньо вона  спільно з депутатами облради, профільними управліннями ОДА та працівниками виконавчого апарату  провели низку співбесід з керівниками  закладів  освіти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

В результаті з'явилися   рекомендації  управлінню освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації, які сьогодні розглядала постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Чимало уваги приділили темі профтехосвіти.

Ірина Вахович зауважила, що важливо зберегли інфраструктуру закладів профтехосвіти та забезпечити підготовку робітничих кадрів відповідно до вимог сучасного ринку праці. "Безумовно видатки на профтехосвіту стали неабияким тягарем на обласний бюджет. За інформацією народного депутата України Ірини Констанкевич, готується законопроект про державне співфінансування ПТУ, однак, поки цього немає, потрібно утримувати заклади на рівні", - впевнена Ірина Вахович.  Втім, допоки майно закладів залишається в державній власності. Профільному управлінню ОДА спільно з керівниками закладів професійно-технічної освіти рекомендовано  завершити до кінця поточного року процедуру виготовлення документів на право власності та технічної документації на об`єкти нерухомого майна , які в подальшому будуть передані з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області.
 Крім врегулювання майнових питань, рекомендовано організувати роботу щодо об`єднання ПТНЗ із урахуванням напрямів та обсягів підготовки, їх відповідності кваліфікаційним запитам регіонального ринку праці, а саме:
– Маневицького професійного ліцею з Колківським вищим професійним училищем;
– Оваднівського професійного ліцею, Локачинської філії Оваднівського професійного ліцею з Володимир-Волинським вищим професійним училищем;
– Професійно-технічного училища № 22 смт Луків з Державним навчальним закладом «Ковельський центр професійно-технічної освіти».

 Ірина Вахович припускає, що існують ризики при прийнятті таких рішень. "До прикладу, якщо на базі Луківського училища створити філію Ковельського центру професійно-технічної освіти, то селище Луків втратить частину податків. Всі ці нюанси потрібно проаналізуцвати та зважити перед тим, як приймати остаточні рішення", -- вважає Ірина Вахович. Начальник управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна  переконує, що об'єднання ПТУ потрібно не стільки для економії коштів, як для ефективного використання наявної матеріальної бази закладів.


 У депутатських рекомендаціях йдеться й про потребу проаналізувати діючу мережу обласних комунальних закладів   закладів профільної середньої освіти,  спеціалізованої освіти, спеціальних закладів освіти для дітей з особливими освітніми потребами.
Рекомендовано  організувати роботу щодо перепрофілювання Володимир-Волинської, Княгининівської та Люблинецької спеціалізованих шкіл-інтернатів I-III ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» в ліцеї. З 1 вересня 2018 року цим закладам не можна буде здійснювати набір дітей на навчання у першому класі.
 Пропонується  вивчити питання щодо доцільності створення на базі Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату групи для дітей дошкільного віку з вадами розвитку.
 В полі зору депутатів - пропозиції  передати Рожищенський навчально-реабілітаційний центр  та Нововолинську спеціальну загальноосвітню школу № 9 на утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів (при умові співфінансування цих закладів у перехідний період за рахунок коштів субвенції з обласного бюджету).
 Так ж сама історія з Іваничівською спеціальною загальноосвітньою школою-інтернат. Заклад  пропонується передати   у комунальну власність Іваничівської ОТГ, яка би виконристовувала її для власних потреб. Ірина Вахович зауважила, що мала розмову з цього питання з головою ОТГ, який допоки не схвалює такої ідеї. Розглядається також пропозиція створити на базі Іваничівського закладу філію обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні.

Управлінню освіти пропонується вивчити питання  щодо подальшого функціонування Сенкевичівської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів та її типу (як заклад профільної середньої освіти, спеціальний заклад освіти для дітей з особливими освітніми потребами тощо.

В облраді чекають пропозицій від ОДА щодо майбутнього розвитку згаданих закладів до 1 травня цього року.
 Чимало уваги в рекомендаціях   реформуванню Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». Нагадуємо, до кінця минулого року  на базі навчального закладу був відкритий експериментальний майданчик з проблеми «Соціалізація особистості дитини в умовах реформованої спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату». В результаті, в закладі функціонує початкова школа, дошкільні групи та оздоровчий табір. Наразі є потреба  створити  на базі закладу окремі юридичні особ  публічного права, а саме:
– Володимир-Волинський ліцей (з поетапним продовженням виконання закладом функцій з навчання учнів Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернат І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» (з 1 вересня 2018 року закладом не здійснюватиметься набір дітей на навчання у першому класі та додатковий добір на навчання у 2-7 класах);
– заклад дошкільної освіти Волинської обласної ради (з наступним переводом у новоутворений заклад дошкільних груп з Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернат І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» (в подальшому новоутворений заклад дошкільної освіти разом з майновим комплексом, який використовується для його потреб, буде передано у комунальну власність м. Володимир-Волинського);
– позаміський стаціонарний заклад оздоровлення та відпочинку Волинської обласної ради.

У начальника профільного управління Людмили Плахотної є застереження  щодо ідеї створення окремого оздоровчого закладу.
 Серед інших рекомендацій - пропозиція  проаналізувати штатні розписи закладів освіти в частині їх відповідності вимогам законодавства та фактичної потреби (наповнюваність класів, річні видатки на одну дитину, видатки на енергоносії, рівень забезпеченості фінансування захищених видатків освітніх закладів).
 До 01.06.2018 рекомендовано  подати обласній раді пропозиції щодо оптимізації видатків закладів освіти, їх перерозподілу. За необхідності, підготувати проект звернення Волинської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти та науки України щодо збільшення обсягу освітньої субвенції для закладів області.
 
 Спільно з органами місцевого самоврядування пропонується забезпечити створення районних та міських інклюзивно-ресурсних центрів, у тому числі в об`єднаних територіальних громадах, шляхом реорганізації існуючої мережі медико-педагогічних консультацій.
 
 Депутатам обласної ради рекомендовано практикувати проведення днів депутата (виїзних засідань з метою ознайомлення з діяльністю закладів освіти і науки, що є об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області).
 Всі ці пропозиції підтримані профільною комісією.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинянка Батенкова-Бауман розповіла про перемоги на Паралімпіаді. ФОТО
Наступна новина Півмільйона зарплатні та заощадження: що задекларував прокурор Волині Максим Киричук
Останні новини
Схожі новини