Дітей лікують коні: на Волині облаштовують центр іпотерапії. ВІДЕО

Дітей лікують коні: на Волині облаштовують центр іпотерапії. ВІДЕО
У селі Вишнів працює центр іпотерапії (фото Суспільного Волині)

У селі Вишнів Ківерцівського району батьки дітей з інвалідністю самотужки облаштовують Центр з іпотерапії.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

Будівлю, де нині розміщена  стайня, їм подарував благодійник. Гроші на ремонт приміщення батьки збирали різними способами: їм жертвували небайдужі, мами розпродали свої бібліотеки.

Нині в Центрі займаються три десятки дітей з ДЦП, аутизмом і синдромом Дауна.  

Сергій Костюк півгодини верхи на коні Бріфі їздить манежем – так декілька разів на тиждень.  Два роки  хлопець із ДЦП  займається іпотерапією у центрі. Мама Наталія розповідає: вперше спробували верхову їзду 2012-го. Потому перерва,  у 2017-му заняття відновили.  

Іотерапевт Володимир Маруняк зазначає, що заняття вже дали результат: «Може і постояти, і сам піти».

«По-перше, тут природа, спілкування з тваринами, ти ніби набираєшся позитиву, гарного настрою на цілий день. За моїми спостереженнями дітей з ДЦП, синдромом Дауна народжується все більше, доводиться виживати самим», – констатує мама Сергія Наталія Костюк.

Із  дітьми з інвалідністю іпотерапією  займається Володимир Маруняк . Каже, щодня відбувається 10-12 занять.

«В нас до 30 діток, що займаються. Різні дітки є, аутисти, форма Дауна, вони на позитиві приїжджають, потім не можна зняти з коня», – зауважує іпотерапевт.

Після занять – традиційне годування тварин солодкими бубликами.

Володимир Маруняк каже, що це корисно для дрібної моторики рук. «Бояться, щоб не вкусив, дітям лоскотно, коли кінь їсть бублик. Масажує пальчик», – каже іпотерапевт.

Центр з іпотерапії у Вишневі три  роки тому почали облаштовувати батьки «особливих» діток, розповідає Володимир Маруняк. З його слів,  будівлю подарували благодійники, на ремонт гроші збирали своїми силами. В колишньому корівнику зробили стайню і манеж.  Дітей тепер лікують троє коней. Підбирали тварин  дуже ретельно.  

«Цю кобилу звати Ромашка, вона готується стати мамою, ми готуємо її під діток. Це треба любити і коней, і дітей, треба на роботу йти з позитивом, щоб вони чекали», – зазначив Володимир Маруняк.

Світлана Косинець – серед тих батьків, які 2016-го року створили громадську організацію «Сильні діти» та зініціювали створення в області Центру з іпотерапії. Розповідає: гроші на будівництво переказують мешканці усієї України, фінансово підтримали благодійники з Канади та Франції.

«Ми готові приймати дітей не лише з області, але й усієї України. Хто буде бажаючий їхати в глобальних планах, побудувати там гуртожиток, де могли б зупинитися батьки з дітьми. З владою, на жаль, в нас не склалося, раз нам виділили гроші на канцелярію, на будівництво ні… Прогрес є, але ми ще не закінчили будівництво», – розповіла Світлана Косинець.

Аби завершити будівництво, потрібно зробити чимало, каже Володимир Маруняк. Це упорядкувати територію,  побудувати дитячий майданчик, а також утеплити будівлю, аби дітям і їх лікарям – коням – взимку було тепло.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми стояли за метрів 300 і відчували тепло»: волинянин став свідком пожежі у Нотр-Дамі. ФОТО
Наступна новина Історія дня на Першому: кого вітати 16 квітня
Останні новини
Схожі новини