Дитяче містечко, амфітеатр на воді та івент-зона: луцький парк перетворять на урбаністичний об’єкт

Дитяче містечко, амфітеатр на воді та івент-зона: луцький парк перетворять на урбаністичний об’єкт

У Луцьку презентували нову концепцію проекту реконструкції парку імені 900-річчя. Місяць тому чиновники вже ознайомили лучан з першочерговим варіантом проекту реконструкції, однак тоді на зустріч прибули місцеві мешканці, які виступили проти будь-якого благоустрою в парку.

Заступники міського голови намагалися заспокоїти місцеву громаду, запевняючи їх, що протягом місяця триватиме обговорення і усі бажаючі матимуть змогу внести свої пропозиції. Тож сьогодні мали обговорити усі поправки до запропонованої концепції.

Засідання робочої групи розпочалось з презентації нової концепції проекту реконструкції. Зокрема, новий проект розробили молоді архітектори студії Ariva Urban, які дослухалися до громадської думки. 

Заступник міського голови Костянтин Петрочук та радник Ігор Поліщук відзначили, що в міській раді вже ознайомлювались з проектом. Тож в лютому її планують затвердити на сесії міської ради.

Лідер команди, архітектор-урбаніст Роман Литвин повідомив, що ознайомившись з першим запропонованим проектом, не втримався і зі своєю командою взявся за розробку нового. Зокрема, архітектори зробили зйомку з висоти пташиного польоту та розробили логотип.

«Ми вивчали планшетну зйомку, генплан, ситуаційну зйомку, дані кадастрових карт, вивчали основні потоки. Ми підрахували, що з огляду на навколишні райони, цей парк обслуговує понад 50 000 населення. Але треба розуміти, що це парк, який не створює свято, а створює приємну буденність», - розповів Роман Литвин.

За словами архітектора-урбаніста, площа суші становить 18,6 га, а територія водного плеса - 2,29 га, однак парк далі лишається захаращений.

«Стан парку жахливий. Це такий собі 13-й район.... Він асоціюється в людей не з відпочинком...», - переконаний Роман Литвин, відзначивши, що попри усе - парк 900-річчя має свої плюси, які потрібно зберегти.

Зокрема, він розповів, що нині існує 6 входів/виходів у парк, а новим проектом передбачається ще 21 вхід.

«Люди ігнорують дизайн, який ігнорує людей, тому шляхи руху треба створювати там, де ходять люди, а не вигадувати щось своє... Це буде парк без бруківки і без асфальту», - запевнив Роман Литвин, наочно демонструючи проект на екрані.

Отож, згідно запропонованого урбаністами проекту, пропонується збільшити довжину доріжок  до 10,5 км. 6 існуючих містків будуть реконструйовані, а ще 5 – створені. Також передбачається викладення окремих велосипедних доріжок, протяжністю 3,5 км, та змодельовано круговий маршрут для бігунів, де зможуть тренуватись марафонці.

Організацію функціональних зон планують розпочати з центральної алеї, яка пройде понад пляжем в обхід існуючої церкви. Архітектори подбали і про сектор розваг для найменших лучан – 3 окремі вікові, ігрові зони утворять ціле дитяче містечко. Також у парку імені 900-річчя Луцька пропонують створити каскадний амфітеатр, який розвиватимуть на воді.

«Ми пропонуємо міське середовище, комфортне для всіх: інклюзивні зони і санвузли понад каналізаційними магістралями, альпійський луг, спортивна зона для кросфіту, івент-зона, де можна буде розвивати конференц-туризм. Ми робимо парк абсолютно інклюзивний і багато уваги зосередили на деталях», - запевняє лідер студії Ariva Urban.

Щодо деталей, то архітектори хочуть встановити цікаві смітники і зробити оригінальне нічне освітлення. Разом з тим, вони пропонують міській раді провести інвентаризацію дерев, після чого парк буде збагачений новими дендрологічними об'єктами.

Присутнім лучанам сподобався новий урбаністичний проект реконструкції парку, однак у багатьох виникли питання і навіть претензії. Попри прогресивні сучасні пропозиції, архітекторам порадили врахувати облаштування парковок.

Зокрема, місцеві мешканці почали настоювати на тому, що перед затвердженням проекту варто спитати у самих лучан, чи вони хочуть бачити парк реконструйованим, чи все ж таки воліють зберегти зелену зону і максимально природне середовище. Мовляв, попри обіцяне у грудні обговорення, – попередній проект так ніхто і не оприлюднив, тож лучани не мали змоги подати свої зауваження та пропозиції.

Зрештою, Роман Литвин повідомив, що сьогодні вони відкриють сайт, де буде оприлюднено їхній проект реконструкції парку, тому вони розглянуть усі пропозиції та зауваження. Тож до того, як проект представлять для затвердження на сесію міської ради, – усі поправки буде враховано. Лише після цього, за словами Костянтина Петрочука, буде розглядатись питання його реалізації і пошуку коштів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому взимку весь час хочеться спати і що з цим робити
Наступна новина ПриватБанк та ПрАТ «Луцьксантехмонтаж» пропонують квартири в кредит за найнижчими відсотками
Останні новини
Схожі новини