«Для обласної ради це нічого не змінить». Як у «Волиньприродресурсі» пояснили рішення депутатів

«Для обласної ради це нічого не змінить». Як у «Волиньприродресурсі» пояснили рішення депутатів

Директор «Волиньприродресурсу» Анатолій Капустюк вважає, що новий статус підприємства, за який проголосували під час сесії 24 грудня у Волинській облраді, для самої ради нічого не змінює. 

Про це він каже в інтерв’ю виданню «Перший».

«Статус не змінюється. Власник не змінюється. Я думаю, всі депутати ознайомилися зі специфікою приватного і публічного товариства. Для обласної ради це нічого не змінить. Для комунального підприємства - це складніша звітність, більше органів контролю, але хоча б варіант залучення коштів на проекти. Бо від коштів, які в нас є, залежить те, як ми можемо масштабуватися», – переконаний Капустюк. 

За його словами, шляхом такої ж зміни статусу давно йдуть держпідприємства.

«От «Укргазвидобування» будо ДП, стало АТ. «Енергоатом» був ДП, став АТ. «Укрзалізниця» - так само. Тобто це одна з форм управління, яка нічим не відмінна від комунального підприємства. Якщо відкрити інформацію про будь-яке з названих підприємств, ми побачимо, що це стовідсотково власність держави. Статус не змінюється. Але акціонерні товариства мають право випускати цінні папери, випускати облігації, залучати кошти під статутний капітал і під запаси», – пояснює він.

Таким чином, каже керівник, підприємство хоче розширити можливості, щоб реалізувати проєкт з видобутку міді. Нагадаємо, Волиньприродресурс має дозвіл на розробку родовища міді у селі Жиричі на Ратнівщині. Але для видобутку там треба будувати шахту, що дуже дорого. 

«Коли наші депутати читають «приватне», то сприймають це ніби тут щось не так. Є закон про акціонерні товариства: приватне - це як раніше було закрите акціонерне товариство. Відкрите (публічне) АТ - це коли будь-хто може придбати частку акцій. Приватне - коли випускається сто акцій, і всі вони в одного власника. Не йде мова про випуск акцій. Тут необхідно рішення засновника, тобто рішення обласної ради. 

Тобто перший крок - це етап перетворення шляхом реорганізації в акціонерне товариство, він дуже довгий. Уже потім – випуск облігацій (тільки за рішенням власника, а це окрема сесія), вихід на фондовий ринок, а далі – процедура переоформлення всієї проєктної документації…  Це дуже  складно, але це дасть можливість використовувати інвестиційний інструмент, щоб реалізувати проект видобутку міді», – наголошує Капустюк.

Без зміни статусу комунального підприємства, кажуть у «Волиньприродресурсі», є ризик втратити проєкт.

«Не потрібно забувати, для яких це цілей робиться. Жиричі - це той спеціальний дозвіл, який ми зараз не використовуємо. Якщо наступного року не почнемо цей проект, то можемо його втратити. Інших механізмів запустити цю процедуру просто не існує», – зазначає керівник. 

На знак протесту проти перетворення КП «Волиньприродресурс» на акціонерне товариство фракція «Європейської Солідарності» залишила сесійну залу. Підтримало проєкт 46 обранців Волиньради. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинь отримала бюджет на 2022-ий рік
Наступна новина За минулу добу коронавірус виявили у 215 волинян
Останні новини
Схожі новини