Експерт розповіла, чим небезпечні поліетиленові пакети та як від них відмовитися. ВІДЕО

Експерт розповіла, чим небезпечні поліетиленові пакети та як від них відмовитися. ВІДЕО

Активістка та співзасновниця ГО Rethink Ольга Сухопара розповіла, чим небезпечний поліетилен для екології та як українцям відмовитися від пластику.

Про це ішлося у програмі "Інформаційний день" на 5 каналі.

Експерт наголошує: пластик шкодить не лише тваринам. Щодня від пластикових пакетів страждає водна фауна нашої планети. Один пакет розкладається більш як 100 років, за цей час він створює небезпеку для нашої екосистеми.

"Пластик розпадається на дрібні шматки, і вони здатні, як губка, притягувати до себе токсичні речовини", – запевняє Ольга Сухопара.

Активістка констатує: один українець використовує близько 500 пакетів за рік. У Європі натомість вимагають від країн-учасниць знизити цей показник до 90 пакетів на людину.

Пластик свого часу став революційним винаходом, а сьогодні – одним з найзручніших засобів для щоденного життя.

Активістка розповіла, як можна на практиці відмовитися від одноразових пакетів. Наприклад, в Італії з 2011 року відмовилися від поліетилену не лише на громадському, а й на державному рівні.

"Зараз у супермаркетах вам видають такі самі на вигляд поліетиленові пакети, але вони зроблені з рослинних полімерів – це картопляні, кукурудзяні, целюлоза. Вони справді безпечно розкладаються для довкілля", – розповідає Ольга Сухопара.

Втім питання щодо відмови від поліетилену в Україні не є актуальним. За останні роки в Раду були внесені 4 законопроекти щодо пластикових пакетів, але жоден з них не підписали через відсутність чіткого плану щодо їхнього використання.

Експерт розповідає, що, окрім законодавства, на виробництво пакетів має вплинути і сам бізнес. Ольга Сухопара впевнена: має бути дозволена лише первинна упаковка, наприклад, для м'яса, решта – завтовшки 50 мікронів – для багаторазового використання.

"Заборона просто змусить виробників переналаштувати їхнє обладнання на більш товсті пакети, відповідно, вони будуть дорожчі і люди їх використовуватимуть менше", – розповідає експерт.

Нагадаємо, у Луцьку хочуть обмежити використання поліетилену в магазинах.

Фото ілюстративне. Джерело – УНН.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині школу відремонтують за 10 мільйонів. ФОТО
Наступна новина У Луцьку засудили чоловіка, який убив співмешканку
Останні новини
Схожі новини