У Луцьку еко-активісти хочуть заборонити поліетиленові пакети

У Луцьку еко-активісти хочуть заборонити поліетиленові пакети

У Луцьку «протестували» супермаркети, аби побачити, чи є у них альтернатива поліетилену.

Про це стало відомо у середу, 16 травня, під час круглого столу.

«Ми провели такий моніториг. Сумна статистика із відділом овочів та фруктів, бо жоден із 26 магазинів, які ми відвідали, не пропонує ніякої альтернативи. Із відділом випічки ситуація краща – багато де є щипці та паперові пакетики. Також звернули увагу на касову зону, на жаль, мало де трапляються великі паперові пакети. Еко-сумки у Луцьку є, але їх мало», – розповіла еко-активістка Ірина Здрок.

Еко-активістка Ірина Здрок

Головний спеціаліст відділу екології Оксана Тарабанюк повідомила, що ініціатива користування еко-торбинками існує вже понад 10 років і Луцьк був одним із перших, хто її підтримав. 

«У навчальних закладах міста ми проводили різноманітні презентації стосовно популяризації цієї тематики. Навіть мали ідею, щоб в одній зі шкіл протягом року втілити проект, суть якого полягає в тому, щоб на початку року порахувати, яка кількість учнів приносить взуття у поліетиленових торбинках, і, проводячи популяризацію еко-торбинок, підрахувати, наскільки ми зрушимо свідомість наших наймолодших громадян», – зазначила Оксана Тарабанюк.

Головний спеціаліст відділу екології Оксана Тарабанюк

За її словами, такі ініціативи не приживаються, адже вартість еко-торбинки вартує від 60 гривень, тому вона не може стати альтернативою пластиковим пакетам, які пропонують торгівельні мережі, адже для покупця вони, ймовірно, безплатні.

Представник полімерної індустрії Наталія Чуль розповіла, що у пакети додають оксібіодобавку, завдяки якій пакет розкладається протягом трьох років.

«Зі свого досвіду скажу, що не всі клієнти охоче перейшли на ці біорозкладувальні пакети. Адже вони формують додану вартість. Деякі мережі аптек та супермаркетів у Луцьку перейшли на такі еко-пакети, але додана вартість зіграла свою роль, і поетапно вони почали відмовлятися від добавок», – зазначила Наталія. 

Представник полімерної індустрії Наталія Чуль

До слова, депутат Луцькради Анна Мовяк додала, що активісти підготували звернення до Верховної Ради, у якому просять вирішити питання заборони на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів у магазинах.

Депутат Луцькради Анна Мовяк

Також вона зазначила, що вони хочуть звернутися до підприємців, аби ті на початках пропонували людям альтернативу.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинським ОТГ відкрили шлях до виборів
Наступна новина У Луцьку з офісного приміщення вилучили 65 кілограмів бурштину. ФОТО
Останні новини
Схожі новини