Електронний кабінет водія. Як ним користуватися? Чим він зручний? Які послуги доступні?

Електронний кабінет водія. Як ним користуватися? Чим він зручний? Які послуги доступні?

Діджиталізація дісталася і до сервісних центрів МВС. Послуги у цих установах виходять на новий рівень якості, вони стали зручніші і доступніші. Адже від початку реформи сервісних центрів діджиталізація була одним із пріоритетів.

Нововведення дозволяють водіям швидко і без зайвих зусиль знайти відомості про зареєстровані автомобілі, замовити номерний знак, перевірити транспортний засіб і багато іншого.

21 грудня 2018 року в Україні запрацював електронний кабінет водія. Це онлайн-сервіс, який надає всю актуальну інформацію про ваші транспортні засоби, а також дає можливість скористатися деякими послугами сервісних центрів МВС онлайн.

Як створити електронний кабінет водія, що через нього можна дізнатися, які послуги отримати – розповідає начальник РСЦ МВС у Волинській області Олександр Малашко.

 

Про що можна дізнатися через електронний кабінет водія

Через електронний кабінет водія усього за кілька кліків можна отримати важливу для водія інформацію. Зокрема:

•    дізнатися про свої транспортні засоби (технічні характеристики, право власності, історія авто);
•    одержати інформацію про адміністративні порушення та сплатити штраф за них;
•    переглянути інформацію про свої посвідчення водія (національне, міжнародне);
•    записатися в чергу на отримання послуги в сервісному центрі МВС;
•    перевірити, чи вільний бажаний номерний знак;
•    верифікація даних.

Як створити свій електронний кабінет водія

Передусім потрібно зареєструватися на сайті Головного сервісного центру МВС e-driver.hsc.gov.ua. Далі – авторизуватися завдяки електронному цифровому підпису (ЕЦП), BankID або MobileID.

Які послуги доступні через електронний кабінет водія

У розділі «Електронні послуги» в електронному кабінеті водія можна замовити онлайн індивідуальні номерні знаки, здійснити верифікацію даних, призначити належного користувача транспортним засобом, а також обміняти посвідчення водія. 

Як замовити індивідуальні номерні знаки 

Щоб замовити номерні знаки через електронний кабінет водія, спочатку потрібно заповнити електронну форму.

1. Вказати регіон, у якому зареєстрований транспортний засіб, і напис, який бажаєте нанести на номерний знак, а також спосіб отримання.

2. Підписати макет, скориставшись КЕП (фізичної особи).

3. Здійснити оплату за допомогою системи електронних платежів.

4. Очікувати на лист від ГСЦ МВС на електронну пошту впродовж п’яти календарних днів (ваша електронна адреса повинна обов’язково мати український домен UA).

Що таке верифікація даних і як її здійснити

Верифікація даних – це уточнення даних у реєстрі посвідчень водіїв і в реєстрі свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

6 лютого українцям стали доступні електронні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в мобільному застосунку «Дія».

Однак дехто почав використовувати застосунок «Дія» і зіткнувся із проблемою відображення актуальних особистих даних в електронному посвідченні водія чи свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу, відсутністю фотографії чи документів.

Онлайн-сервіс Міністерства внутрішніх справ «Електронний кабінет водія» запровадив послугу уточнення даних, що дозволяє провести верифікацію цих документів.

Які дані можна уточнити через електронний кабінет

Тепер електронний кабінет водія надає громадянам можливість скористатися онлайн-послугами:
•    уточнення даних у реєстрі посвідчень водіїв;
•    уточнення даних у реєстрі свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу.

Сервіс дозволяє громадянам подати заяву про коригування неточностей у реєстрах МВС та оперативно доповнити наявну в них інформацію.

Станом на 26 лютого 2020 року регіональний сервісний центр МВС у Волинській області обробив 1743 звернення щодо уточнення даних.

Отже, якщо у вас виникла проблема з е-правами чи е-свідоцтвом у застосунку «Дія», вам необхідно авторизуватися в електронному кабінеті водія та скористатися послугою уточнення даних.

Алгоритм дій:
•    перейти із застосунку «Дія» в електронний кабінет водія, авторизуватися;
•    заповнити всі поля необхідними даними (автоматично заповнюються наявні у базі дані, в які можна внести виправлення);
•    завантажити файл із зображенням обох сторін документа у форматі .jpg;
•    надіслати електронну заяву до сервісного центру МВС для обробки.

Працівники сервісних центрів МВС опрацьовують отримані електронні заяви та вносять зміни до Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС. У випадку виявлення додаткових неточностей або відсутності фотографії громадянина його запросять особисто звернутися до будь-якого сервісного центру МВС.

Внесені до Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС дані автоматично оновляться та будуть відображені в електронному кабінеті водія та застосунку «Дія».
Запровадження такого сервісу дозволить підвищити якість даних у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів МВС. У подальшому завдяки цьому більше громадян зможуть отримувати адміністративні послуги  онлайн, заощадити свої час і сили.

Як призначити належного користувача за транспортним засобом, навіщо це потрібно

Належний користувач – це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник (отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо). 

Відтепер належного користувача автотранспорту можна реєструвати онлайн.

Підставою для призначення належного користування є:
•    домовленість із власником;
•    довіреність на право користування ТЗ;
•    договір оренди, найму чи позики;
•    договір фінансового або оперативного лізингу.

Електронна послуга «Керування належним користувачем» доступна для фізичних та юридичних осіб. Вона безкоштовна. На один транспортний засіб може бути призначено не більше одного належного користувача. Видалення призначеного належного користувача можливе власником ТЗ – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач. 

Як обміняти посвідчення водія онлайн

За допомогою онлайн-сервісу громадянин може замовити:
• обмін посвідчення водія в разі зміни персональних даних;
• отримання посвідчення водія замість втраченого, викраденого або пошкодженого;
• заміну посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення терміну його дії (за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі посвідчення водія не більше 2 адміністративних порушень ПДР).

Алгоритм отримання послуги:
• після авторизації в ЕКВ подати заяву в електронній формі;
• до заяви додати електронні копії документів, що підтверджують зміну персональних даних (за потреби), довідки з поліції (за потреби) і чинної медичної довідки форми 083/о;
• заяву підписати кваліфікованим електронним підписом (КЕП) особи.

Громадянин отримує відповідне сповіщення у випадку успішної перевірки поданої заяви та документів за всіма передбаченими державними реєстрами і базами. 

Отримати посвідчення водія громадянин зможе в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в його електронній заяві.

Сервісні центри МВС Волині надають усі ці послуги, а багато громадян уже зуміли скористатися ними.

Завдяки електронним послугам, які можна замовити дистанційно, процес відбувається швидко, зручно та без черг.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Закриття інфекційного відділення у Турійській райлікарні. Коронавірус вніс корективи у плани
Наступна новина Яким був луцький Будинок офіцерів під час Другої світової війни. ЗГАДАТИ ВСЕ
Останні новини
Схожі новини