Фальшиві гроші: чи може банкомат видати підроблені купюри

Фальшиві гроші: чи може банкомат видати підроблені купюри

В Національному банку України запевняють, що рівень підробки гривнених банкнот є низьким.

Так, у 2017 році на 1 мільйон справжніх банкнот припадало близько 3,6 штуки підроблених, повідомляє «Інформатор» з посиланням на НБУ.

Щодо ймовірних фальшивих грошей у банкоматах, то в НБУ пояснили, що відповідно до вимог Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, банки вкладають у банкомати гроші тільки після їх обробки автоматизованим способом. Для перевірки використовують спецобладнання.

Найчастіше в Україні підроблені гроші збувають через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів, метрополітен.

Проте у 2017 році були випадки потрапляння підробок у каси банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування з функцією прийому готівки. Після цього в НБУ закликали банки і виробників банківської техніки налаштувати техніку, тож випадки збуту підробок через термінали припинилися.

Окрім того, за даними НБУ, всі банкомати і термінали з функцією прийому та видачі грошей оснащені відповідними датчиками, які налаштовуються на ідентифікацію захисних ознак банкноти. За умови здійснення належного налаштування, ризик прийому фальшивих купюр є мінімальним.

Якщо в людини виникли сумніви щодо справжності грошей, то вона може звертатися в банки України. Банкноти скеровують на дослідження в уповноважені підрозділи НБУ. Підроблені гроші вилучають без відшкодування їх вартості. Інформацію про вилучення повідомляють до поліції для проведення розслідувань. Щодо грошей, які визнали справжніми, клієнтам відшкодовують відповідну суму.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що буде з організмом, якщо щодня з'їдати по два яйця
Наступна новина Квадрохауси ЖК «Оріон» - комфортне житло неподалік центру Луцька. ФОТОЗВІТ
Останні новини
Схожі новини