Фельдшерка-захисниця Маріуполя з Луцька стала героїнею картини, яку побачать в Нью-Йорку та Парижі

Фельдшерка-захисниця Маріуполя з Луцька стала героїнею картини, яку побачать в Нью-Йорку та Парижі

Медики, енергетики, спортсмени, електрозварювальники, волонтери… Щодня Україна стає свідком нових героїчних історій, в епіцентрі яких опиняються звичайні люди. Вони роблять свою буденну роботу в надзвичайних умовах – смертельної небезпеки, стресу, відчаю та інших викликів, та показують, що є насправді незламність.

Таким героям та героїням присвятили масштабний мистецький проєкт Nezlamni.UA, який об’єднає живопис, літературу та музику, щоб розповісти про їхню звитягу не тільки в Україні, а й на весь світ – від Парижа до Нью-Йорка.

Першими виставку побачили жителі Львова: експозиція, присвячена українським героям, була розміщена 1 травня на Площі Ринок. Її відвідали тисячі перехожих, а також герої декількох полотен: українська співачка та волонтерка Ірина Федишин, волонтер Сергій Канюка та захисниця Маріуполя Людмила Кравчук.

1 травня 2024 року у Львові відбулася пресконференція та виставка з нагоди презентації мистецького проєкту Nezlamni.UA Благодійного фонду “Культура.UA”. Основною темою пресконференції, що відбулася у Палаці мистецтв, стало обговорення питань мистецтва під час війни. Говорили про те, яким чином культура може допомогти у здоланні ворога у цілому та як проєкт Nezlamni.UA фіксує сучасних героїв та героїнь на полотнах українських художників та перетворює це на інструмент культурної дипломатії.

До обговорення долучилися:

  • Ростислав Карандєєв – Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України, який долучився до події онлайн-включенням з Києва
  • Ірина Федишин – українська співачка, волонтерка. Героїня проєкту Nezlamni.UA.
  • Сергій Канюка – керівник БФ «Там де живе надія» міста Львова. Герой проєкту Nezlamni.UA.
  • Ігор Болдін – директор БФ “Культура.UA”, куратор проєкту Nezlamni.UA.
  • Людмила Кравчук – інспектор прикордонної служби вищої категорії, фельдшер відділу прикордонної служби “Сартана”. Захисниця м. Маріуполь, пройшла російський полон. Героїня проєкту Nezlamni.UA. 

Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв зазначив: «Я вдячній кожній організації, яка своїми зусиллями долучається до місії культурної дипломатії. Благодійний фонд “Культура.UA” є серед тих, хто небайдужий, і робить велику, важливу в тому числі й, державну справу.

Виставка в рамках проєкту Nezlamni.UA є не просто елементом, або однією зі складових промоції української культури, це є дуже важлива справа щодо поширення знань серед іноземців про наші сучасні мистецькі досягнення та про Україну у цілому. Адже, на жаль, досі за кордоном є лише поверхневе уявлення про українську культуру».

Nezlamni.UA – це проєкт Благодійного фонду “Культура.UA”, який реалізується за фінансової підтримки Посольства Швейцарії, за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та за логістичної підтримки «Нова пошта».  Мета проєкту – використати культурні продукти як потужний засіб комунікації культурної дипломатії та поширення інформації про сучасну історію України.

Серцем проєкту є серія з 24 картин, що присвячена усім, хто допомагає вистояти у цей час – парамедикам, військовим, рятівникам, працівникам комунальних служб та іншим героям та героїням. Спочатку виставка цих картин буде показана у 5 найбільших містах України, а потім – за кордоном, на відомих мистецьких майданчиках Європи та США.

Одна з картин присвячена волонтерам, що ведуть свою діяльність у Львові: Сергій Канюка, Ірина Федишин, Віталій Човник та Ліна Леушена з Благодійного фонду «Там, де живе надія».

Співачка Ірина Федишин приєдналася до команди фонду, і разом вони плідно співпрацюють. Ірина влаштовує благодійні концерти та збирає кошти для підтримки ЗСУ, тоді як команда фонду купує, діагностує, фарбує та доставляє автомобілі на передову. За їх спільних зусиль вдалося передати військовим вже 159 транспортних засобів. Автором картини про них є Тарас Гончаренко.

Також, одне з полотен проєкту, присвячене інспекторці прикордонної служби вищої категорії, фельдшерці відділу прикордонної служби “Сартана” Людмилі Кравчук з Луцька. Людмила – захисниця Маріуполя, яка пройшла жахи російського полону та повернулася, зберігши своє внутрішнє світло. Автором картини про Людмилу є художник Юрій Гончаренко.

Додатково будуть створені книги та пісня, що відображатимуть визначні події та історії різних професійних груп, які своєю незламною відданістю захищають незалежність України та ведуть її до перемоги.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині в управління АРМА передали арештовану деревину на понад 1,2 млн грн
Наступна новина На війні загинув молодий захисник з Луцької громади Григорій Савчук
Останні новини
Схожі новини