У Варшаві волиняни представили розмальовані дітьми уламки російських ракет

У Варшаві волиняни представили розмальовані дітьми уламки російських ракет

У Мультикультурному центрі Варшави презентували виставку юних волинян «Металевий відблиск». В експозиції – понад 150 робіт. Це малюнки дітей на гільзах від набоїв, тубусах, уламках ракет і залишках зброї.

Про це пише «Сили правди».

Гільзи від ворожих набоїв, уламки ракет, тубуси від снарядів – усе це стало полотном для українських дітей, які перетворили метал війни у метал життя. На малюнках – життя, яким воно було до 24 лютого 2022 року, яким воно є нині і те, яким вони бачать майбуття.

«Ідея з’явилася більш як рік тому. Почали звозити зі сходу оці всі гільзи, снаряди, решту військового металобрухту. Просили у військових, щоб вони передавали, привозили. Таким чином ми зібрали оцю колекцію. А наші діти-рожищани розмалювали їх, втілили свої думки. Спершу цю виставку показали у Луцьку, а потім вирішили показати її у Варшаві. Підготовка всіх дозволів, документів забрала майже чотири місяці. І нам це вдалося. Зараз тут понад 150 цих можна сказати артефактів», – розповів співорганізатор виставки, керівник ГО «Самооборона міста Рожище» Олександр Дулюк.

Захід підтримали волонтерські об’єднання українців у Варшаві: люди, які купують авто для ЗСУ, плетуть маскувальні сітки, збирають допомогу.

Вперше виставку презентували влітку у Луцьку в Галереї мистецтв. Згодом вирішили дати їй друге життя за кордоном.

«Знайшлися люди, які тут, у Варшаві, допомогли. Допомогла жінка з росії знайти це приміщення і допомогти зробити документи. Дуже їй дякую. Не буду про ставлення до росіян говорити, але люди є в будь-якій країні. І в будь-якій країні є нелюди. Загалом я вдячна всім, хто допоміг. Виставка вийшла гарною, хоча і сумною», – каже співорганізаторка виставки Вікторія Никонюк.

Серед відвідувачів – переважно переселенці. Зі сльозами на очах кожен ділиться власною історією порятунку від війни. Це люди з Харкова, Бучі, Херсона…

«Я сама з Харкова. Вчителька. Сюди у Варшаву мене привела війна. Я тут вже рік. Дуже боляче дивитися на уламок ракети з мого рідного Харкова. У це важко повірити і неможливо простити. Боляче, що гинуть твої друзі, знайомі, молоді хлопці. Про те, що тут буде така виставка, я дізналася з групи мультикультурного центру. Я прийшла сюди з мамою», – розповідає відвідувачка виставки Ольга.

На другий день виставки, у неділю, експозицію відвідали представники польського благодійного фонду та варшавського муніципалітету. Вони передали подарунки волинським дітям, які створили експонати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вщент згорів припаркований автомобіль
Наступна новина У Рожищі попрощалися з воїном Володимиром Ніколайчуком
Останні новини
Схожі новини