«Філарет цього не любив». Митрополит Михаїл розповів, що вже давно святкує Різдво 25 грудня

«Філарет цього не любив». Митрополит Михаїл розповів, що вже давно святкує Різдво 25 грудня
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, що вже не один рік святкує Різдво Христове 25 грудня, але тільки у вузькому колі.

Про це пише Оксана Коваленко на шпальтах видання ВВС Україна.

На запитання, чому не заявляв про свою позицію раніше, відповів:

«Не говорили голосно, тому що патріарх (патріарх УПЦ КП Філарет, який правив до жовтня 2018 року, – ред.) цього не любив... В них так було затверджено. А сьогодні, коли нова церква, то, відповідно, можуть бути і зовсім інші нові традиції, і вже ми стаємо ближче до європейських церков», – каже митрополит.

«В попередні роки я точно так само святкував, тільки про це голосно не казав, бо це була інша влада, інша церква, були інші традиції. Ну, а тепер настав день декомунізації церковних традицій неправильних», – додав він.

Владика Михаїл продемонстрував докази на підтвердження того, що Різдво напередодні Нового року є істинним, – дві богослужбові книги 1982 року (видавництва Московської патріархії) і 2002 року (видану УПЦ Київського патріархату).

Каже, що ці видання для священників   як правила дорожнього руху для водіїв. Він показує сторінку, де вказана дата Різдва – 25 грудня.

Нагадаємо, у Волинській єпархії ПЦУ цього року прийняли рішення святкувати Різдво і 25 грудня, і 7 січня, а весь цей період – з 25 грудня до 7 січня – вважати різдвяними святами. 

Перед цим прихожани Православної церкви України адресували лист митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу із пропозицією провести ще одне різдвяне богослужіння – 25 грудня.

Тоді митрополит із розумінням поставився до цієї ініціативи і повідомив, що «може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня». При цьому він наголосив, що не йдеться про відміну святкування Різдва Христового 7 січня. 

Різдвяна служба у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці 25 грудня з нагоди Різдва Христового розпочнеться о 10-й годині.

Тим часом у Володимир-Волинській єпархії Православної церкви України прийняли рішення відзначати Різдво лише 7 січня.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З 24 грудня у Луцьку можна придбати е-квитки на дві або три поїздки. АДРЕСИ
Наступна новина В аварії на Волині загинув директор Камінь-Каширського вищого професійного училища
Останні новини
Схожі новини