Французька журналістка реабілітуватиме військових у Луцьку

Французька журналістка реабілітуватиме військових у Луцьку

Відома французька фотожурналістка Гаель Жірб займатиметься реабілітацією військових у Луцьку.

Вона працює в Україні з 2017 року і спеціалізується на висвітленні російської агресії на Сході України. За неповних три роки вона понад 10 разів перебувала на передовій у Донецькій та Луганській областях. Про це повідомляє Армія.info.

У рамках проєкту із психологічної реабілітації ветеранів АТО/ООС, що потерпають від наслідків посттравматичного стресового розладу, який незабаром розпочнеться у Луцьку на базі одного з реабілітаційних центрів, вона проводитиме клас арт-терапії для колишніх бійців.

«Посттравматичний синдром – проблема з якою ви, українці, зіштовхнулись порівняно нещодавно. На відміну від Європи та США, де проблему впливу подій війни на психіку солдатів розпочали ґрунтовно досліджувати вже після Другої світової. Ваші ветерани не мали такого захисту і можливостей реабілітації, на відміну від учасників бойових дій – громадян європейських країн», – зазначила вона.

Журналістка розповіла, що зустріла однодумців-волонтерів з України.

«Під час подорожей Україною я зустріла однодумців, яким не байдужа доля захисників України та питання їхньої соціальної адаптації після повернення з фронту. Це, зокрема, психолог та волонтер Олена Звєрєва, яка ініціювала проведення цього проєкту на Волині», – додала Гаель Жірб.

У рамках проєкту вона хоче підвищити обізнаність щодо наслідків ПТСР у воїнів серед цивільної громадськості, змусити сім’ї зрозуміти, що переживають їхні близькі, які повернулися з війни.

Крім того, це дозволить колишнім солдатам, які самотужки не визначили цю проблему, краще зрозуміти її і не відчувати себе самотніми, або соромитись того, що вони переживають.

Також її мета публічно заявити про проблему військового ПТСР: мобілізувати пресу, щоб змусити уряд реагувати, вимагати збільшення підготовки психологів для потреб армії.

Як діятиме терапія?

У рамках проєкту арт-терапії реабілітологи працюватимуть групами до 20 осіб. Воїнам пропонуватимуть візуалізувати свої негативні переживання, малювати їх.

«Крім того, ми будемо робити портрети учасників у фотостудії: на початку проєкту, в середині процесу та наприкінці. Так можна буде порівняти, які зрушення відбулись за час наших зустрічей», – зазначила Гаель Жірб.

Ще один аспект роботи із ветеранами російсько-української війни у рамках цього проєкту – створення фотовиставки, що має назву «Невидимі рани».

«Ця частина – шокова терапія для суспільства, яке живе на свій розсуд і не переймається проблемами тих, хто гарантував їм тепле і сите життя», – додала журналістка.

Гаель Жірб наголосила, що це потрібно, аби суспільство не забувало про ті проблеми, із якими щодня стикаються колишні військовослужбовці та їхні родини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на місці колгоспного ринку побудують вірменську церкву
Наступна новина Прилуцька сільрада приєдналася до Луцька
Останні новини
Схожі новини