Голова Волиньради хоче, аби медреформу призупинили

Голова Волиньради хоче, аби медреформу призупинили
Фото ілюстративне

Голова обласної ради Ірина Вахович припускає, що медичну реформу в країні призупинять, бо цьому сприятиме фінансова ситуація в країні. Зокрема Волині, повідомила вона, на весь медичний бюджет не вистачає 500 млн грн.

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії 29 квітня, повідомили у пресслужбі облради. 

Голова комісії Михайло Імберовський зауважив, що на державному рівні на галузь охорони здоров'я виділяється 5 % від ВВП, а наразі є лише 1,5 %, оскільки держава працює в умовах карантину.

За інформацією голови облради, внаслідок змін, пов’язаних із медреформою, на весь медичний бюджет області не вистачає 500 млн грн. Зокрема Волинському фтизіопульмонологічному медичному центру не вистачає понад 15 млн грн фінансування, обласному госпіталю для інвалідів війни – 12 млн грн. Є проблеми й у психіатричній лікарні.

За словами Вахович, у цьому місяці виникли  проблеми і в перинатальному центрі. Тому на засіданні комісії для цього комунального підприємства рекомендували спрямувати 1 млн 100 тис. грн. Хоча, зауважують, перспективні прогнози для перинатального центру є більш втішними, ніж для інших закладів.

При цьому голова облради наголошує, що медична реформа назріла.

«Ми розуміли це й раніше, аналізуючи видатки обласного бюджету. Адже левова частка коштів виділяється на галузі освіти та охорони здоров'я. Ми бачили, що розподіл фінансового ресурсу на ці сфери не завжди ефективний. Зі свого боку, ми зробили немало в плані підготовки до реформи. Зокрема оптимізували видатки на протитуберкульозну службу, закривши периферійні лікарні і закумулювавши службу в одній локації. Це дозволило нам частину вивільненого ресурсу спрямувати на капітальні видатки для тубдиспансеру. Тобто реформа на часі, але, на мою думку, спочатку потрібно було провести зміни в окремих пілотних областях та на локальному рівні зрозуміти проблеми, які можуть виникнути внаслідок таких реформ. Лише після детального аналізу та коригувань реформу можна  адаптовувати на загальнодержавному рівні», – вважає голова облради.

Вона припускає, що успішному впровадженню реформи завадив коронавірус, бо ціла низка медичних послуг не надається через карантин і, відповідно, медичні підприємства не можуть в повній мірі отримати кошти за угодами з НСЗУ.

Читати також: «Нас тупо розвели», – очільник райлікарні на Волині про медичну реформу

Депутат Валерій Діброва впевнений, що ситуація з коронавірусом, при якій часто медичні проблеми врегульовуються завдяки ресурсам благодійників, лише підкреслює те, що шлях проведення медичної реформи в Україні не до кінця продуманий.

«Тублікарні – на межі закриття. Це лише один з аспектів. Обласна рада зверталася до центральної влади зі своїми рекомендаціями, однак шкода, що до цих пропозицій не дослухалися. Проблеми ж будуть, бо економіка  в стані стагнації, відповідно не буде податків та видатків на медицину», – резюмує депутат.

Разом із тим голова обласної ради Ірина Вахович запевняє, що є шанси  врегулювати ситуацію, оскільки проблему усвідомлюють і у виконавчій владі області. На наступному тижні голова ОДА Юрій Погуляйко зустрічатиметься з керівництвом МОЗ та НСЗУ України, де обговорить проблеми, що виникли на Волині.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За добу виявили рекордну кількість заражених коронавірусом українців
Наступна новина Порошенко передав медикам Волинської обласної лікарні спецкостюми й окуляри
Останні новини
Схожі новини