«Нас тупо розвели», – очільник райлікарні на Волині про медичну реформу

«Нас тупо розвели», – очільник райлікарні на Волині про медичну реформу
Фото ілюстративне

Керівник Маневицької центральної райлікарні Олег Бегаль розчарований ходом медичної реформи, зокрема другим її етапом, що стартував 1 квітня. Лікар проаналізував, як реформа відобразилася на медзакладі, який він очолює, а також що вона дала пацієнтам.

Своїми міркуваннями він поділився у дописі у фейсбуці.

Читати також: Чи треба платити за пологи? Все, що варто знати про другий етап медреформи

«Мене бентежить, навіть злить ситуація в нашій медицині. Довго думав, чи писати, але повірте – горить.

Коли наші верхи обіцяють «безоплатну медицину», «гроші за пацієнтом», «захист медпрацівників», «300 % ріст зарплати» та багато чого, а натомість це – просто примара. Поясню із власного дуже неприємного досвіду.

Наша лікарня, як і більшість по Україні, з 1.04.20 підписавши договір з НСЗУ, зобов'язана надавати певні медичні послуги безоплатно. Але чи так це? Скажу як пацієнт: ні. Нам сказали те, що ми хотіли почути.

Проаналізувавши пакети медичних послуг, наша лікарня відмінусувала (як і всі районні лікарні) солідну суму коштів: 

- по пакету № 3 «Хірургічна оперативна допомога дорослим та дітям в стаціонарних умовах» нам було зменшено кількість випадків на 300 та не враховано коефіцієнт цілодобового поста –1.3, у результаті чого лікарня недоотримала 2 млн 360 тис грн;

- по пакету«Стаціонарна допомога без операцій дорослим та дітям» кількість послуг зменшено на 400, також встановлено коефіцієнт зменшення 0,75, тобто оплата лікування, кількість медикаментів, зарплата та інші зменшено за пролікований випадок на 25 %. Відповідно до бюджету мінус 5 млн 885 тис.;

- на пологи зменшено на 70 випадків, і ми недорахувались 569 тис.;

- на амбулаторно-поліклінічну допомогу зменшено фінансування на 1 млн 571 тис грн, у результаті наша лікарня недоотримала по 9 пакетах медичних послуг суму10 млн 885 тис грн,а це і кошти на безоплатні медикаменти, і обіцяна міністерством зарплата медперсоналу та інше.

Що стосується пацієнтів, нас тупо розвели, бо не за кожним пацієнтом ідуть гроші. Є ліміт. Наприклад, якщо Вам потрібна колоноскопія (ліміт 2 на місяць) ФГДС (70 на місяць),то або чекаєте місяць, або офіційно оплачуєте.

Щодо медичних препаратів на лікування. Виділяються кошти на ліки «для забезпечення невідкладної допомоги», «для забезпечення життєвих функцій нашого організму», «на перші дні до стабілізації стану». ВСЕ. На «полежати», «прокапатись», «підлікуватись» фінанси та медикаменти не виділяються. Всі ліки на надання невідкладної допомоги, забезпечення вітальних функцій – лише згідно з «Національним переліком ліків». Решта – за кошти пацієнта.

І на кінець. Багато покладають на місцеві бюджети. Чесно: місцеві нас, медиків, РЕАЛЬНО підтримали і фінансово, і морально. А що зроблено на державному рівні: oZERO, без жодної відповідальності», – написав Олег Бегаль.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Любомльщині оголосили три дні жалоби
Наступна новина «Масковий режим збережеться щонайменше два роки», – прем'єр-міністр
Останні новини
Схожі новини