«Гори сміття». Як лучани користуються сучасними підземними смітниками

«Гори сміття». Як лучани користуються сучасними підземними смітниками
Фото Поліни Березюк

Понад рік тому у Луцьку встановили перші підземні смітники. Така альтернатива має ряд переваг: відходити не гниють, не мають смороду, не приваблюють гризунів і собак.

Чи виправдали бункерні контейнери очікування, та які недоліки виявили під час експлуатації – з’ясовував 12 канал.

Підземні контейнери в дворі ЖК “Яровиця” встановили близько року тому.

 У КП “Луцькспецкомунтранс” перераховують переваги таких контейнерів. Але самі жителі цими зручностями не користуються й просто викидають пакети біля контейнерів.

“Що ми зробимо, як в нас така культура людей. Ну бо бач, а нащо йому нахилятися, тиснути на педаль, якщо можна кинути на землю”, – розповіла пані Зіна, яка працює двірницею і змушена прибирати все сміття, яке валяється навколо контейнерів. 

Ці п’ятикубові контейнери вміщують у 5 разів більше сміття, ніж наземні. Для них придбали спеціальний автомобіль. Він вивозить сміття двічі на тиждень. А ще на контейнерах – спеціальний датчик, який показує ступінь заповнення контейнера.

 

“Ми дивимось на свою програму, бачимо, що також там на половину, на 30% контейнер заповнений, але їдемо, переглядаємо, бачимо, що люди просто викидають сміття поряд. Бо там треба ногою наступити, кришечка відкривається і тоді відповідно те сміття кидати. Це, може, лінуються, може, не хочуть, кладуть просто на землю пакети і створюють стихійні сміттєзвалища”, – сказав директор КП “Луцькспецкомунтранс” Сергій Андрієвський.

Тож це додає роботи і комунальникам. Мусить їхати не лише автомобіль, який забирає сміття з підземних контейнерів, а й додаткова техніка з маніпулятором, яка працює з великогабаритним сміттям.

Поки ж в Луцьку лише п’ять бункерних контейнерів у двох житлових комплексах. І їх буде значно більше. Адже зараз забудовникам рекомендують це нововведення і вони його охоче запроваджують. А невдовзі підземні смітники будуть обов’язковими, бо це буде передбачено у містобудівній документації.

Щоправда, жодні документи не зобов’язують мешканців правильно користуватися ними. 

    


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Маневицькій колонії спростували інформацію про вбивство засудженого
Наступна новина Чому на Волині досі не розслідували напади на оселі Тарарая, Сафулька і Семенюка?
Останні новини
Схожі новини