Підземні смітники у Луцьку. Як це працює, чому їх мало і коли буде більше

Підземні смітники у Луцьку. Як це працює, чому їх мало і коли буде більше
Підземні смітники в ЖК «Яровиця»

Майже три роки тому, у березні 2019-го, у Луцьку купили перший сміттєвоз для розвантаження підземних баків. Згодом такий контейнер встановили на території житлового комплексу «Супернова».

«Перший» вирішив дізнатися, що змінилося з тих пір, чи задоволені лучани нововведеннями та коли можна чекати на підземні баки в інших місцях.

Як живуть першопрохідці

На «Суперновій», де першими встановили підземний смітник, досі користуються ним. Згодом зробили ще один такий же сховок. Щоправда, поруч стоять звичайні наземні контейнери.

«Можливо, для підстраховки їх використовують. Я думаю, що це питання часу. Людей ще треба привчити і до нових правил, і до естетики. Це не так швидко робиться», – каже директор комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюк.

«Спочатку, коли комплекс здавався, підземні ще не були змонтовані, тому поставили звичайні баки. Просто не встигли їх прибрати. Зараз вони як запасні використовуються, але в майбутньому їх плануємо забрати», – пояснив голова ОСББ Сергій Бусько.

З його слів, наземні все ж програють за зручністю підземним:

«Звичайні баки, якщо закриті, потрібно відкривати руками, а ніхто не хоче їх торкатися. А як не закривають – птахи можуть розкидати сміття, або вітер розносить все. Через це біля них неприємний запах.

З підземними таких проблем немає. Вони, по-перше, дуже місткі, а, по-друге, поруч немає запаху. Відкриваються натисканням педалі».

Щодо місткості, то підземний бак має об’єм 5,5 метра кубічних, тоді як наземний – 1,1. Тобто один підземний може замінити п’ять звичайних.

 

Ще одна перевага – віддалений моніторинг заповнення. На самих баках є датчики, що живляться від сонячної енергії. Якщо контейнер переповнений, комунальникам приходить сповіщення. Вони точно знають, коли потрібно їхати забирати сміття.

«Час від часу, звісно, бувають проблеми через те, що люди запихають відходи навіть ногами. Тоді вони можуть щось зламати. Але ми налагодили співпрацю з компанією-виробником, то вона нам надсилає запчастини при потребі. На щастя, це буває не дуже часто. Загалом ми задоволені», – каже Сергій Бусько.

Поки у житловому комплексі – три повністю заселені будинки і два частково, двох підземних баків вистачає, – запевняє голова ОСББ. Проте в майбутньому забудовник планує зробити ще смітники. Будівництво «Супернової» триває.

У ЖК «Супернова» досі користуються і підземними, і звичайними смітниками
Вони – зовсім поруч

Перший ЖК, який відмовився від наземних баків

На кілька місяців пізніше підземні смітники почали встановлювати у житловому комплексі «Яровиця».

Спершу, за словами Володимира Марценюка, там зробили три такі контейнери, а тепер додали ще п’ять і саме вводять їх в експлуатацію.

Звичайних баків на території житлового комплексу не лишилося. Лише один – для ПЕТ-пляшок – стоїть поруч із підземними. Щоправда, один із ресторанів таки лишив біля свого службового входу наземні контейнери.

Досі сміття звідси забирали тричі на тиждень: у понеділок, середу і п’ятницю. Але зі збільшенням кількості контейнерів планують це робити щодня.

На випадок, якщо перший сміттєвоз зламається, «Луцькспецкомунтранс» взяв в оренду ще один спеціальний автомобіль-маніпулятор. Проте, за словами Володимира Марценюка, додатковий транспорт також планують купити. Тоді, у 2019-му, перший автомобіль коштував 1,85 мільйона гривень.

«З проблем – на території ЖК чи біля нього є заклад, який викидає багато картону. Забиває ним вузький отвір і тим самим може створювати проблеми мешканцям», – пояснює комунальник.

На підземних баках у «Яровиці» написано, що вони призначені для вологого сміття. Хоча Володимир Марценюк каже, викидати  у них можна будь-яке. Сортування на сухі і вологі відходи тут не працює, як і загалом в місті.

Хоча інші забудовники поки не поспішають з нововведеннями, у міській раді вирішили: жодних нових дозволів на будівництво без зобов’язання облаштовувати підземні смітники на своїй території. Таку вказівку у листопаді 2021 року дав міський голова Ігор Поліщук департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами.

«Поки забудовники ведуть перемовини з виробниками підземних контейнерів. Позиція міської ради та міського голови така: новобудови повинні бути обладнані підземними смітниками для естетики та упорядкування збору твердих побутових відходів. Ми технічно готові їх обслуговувати. Питання тільки в забудовниках. Вони рахують гроші», – каже Володимир Марценюк.

Зліва – підземний смітник для змішаних відходів, справа – наземний для ПЕТ-пляшки
Написано, що бак для вологого сміття, але насправді для будь-якого
Для мешканців ЖК тут буде вісім підземних контейнерів
А от ресторан зробив собі виняток

Як щодо старих будинків? Коли їм чекати на нововведення?

Коли історія з підземними смітниками у Луцьку лише стартувала, перший комунальний обіцяли облаштувати біля будинку на вулиці Гулака-Артемовського, 13. Там поміж радянської забудови виросло кілька нових багатоповерхівок. Відтак ряд сміттєвих баків збільшився: тепер в одному дворі – 8 звичайних контейнерів і два – для ПЕТ-пляшок. Замість них планували поставити всього два підземні, однак… мешканці не захотіли.

«Вони боялися, що ці смітники будуть занадто близько до будинку. Але люди не врахували, що це ж не звичайний контейнер. Зверху – лише невелика конструкція для прийому сміття, все решта – під землею. Як тільки підземний бак заповнений, педаль для відкривання блокується. Тому не було шансів на те, що все навколо буде закидане сміттям.

Мешканці пропонували облаштувати баки в іншому місці, однак це було неможливо. На тому місці – комунікації, і відповідно проводити підземні роботи не можна», – пояснив міський голова Ігор Поліщук.

Цього року міська рада планує повернутися до намірів облаштовувати комунальні підземні смітники. В першу чергу пощастить тим, чиї двори розпочнуть капітально ремонтувати. У 2022-му таких буде до десяти.

Ціна питання – 300-350 тисяч гривень за один бак, залежно від комплектації. Відтак на ці нововведення доведеться викласти з міського бюджету орієнтовно три мільйони гривень.

«Зараз вивчаємо пропозиції, які є на ринку, тому що існують різні конструкції», – каже мер.

Володимир Марценюк додає, що, де не дозволяють копати підземні комунікації, як варіант розглядають напівпідземні смітники. У них замість металевого баку – багаторазовий мішок і менша глибина закладання.

«Треба переходити на підземні смітники. Бо, хай які ми обмеження чи захист будемо встановлювали на наземні, все одно валяється сміття. Хтось – докинув, хтось – не докинув. Хтось забув закрити кришку, собаки, безхатченки все розтягують. Все це виглядає дуже неестетично. Тому поступово будемо впроваджувати підземні смітники», наголосив Ігор Поліщук.

Варто зазначити, що зі встановленням підземного контейнера тариф для мешканців не змінюється. У листопаді 2021 року його підняли на 60%. І тепер вивіз сміття для одного мешканця багатоквартирного будинку в місті коштує 26 гривень на місяць, індивідуального будинку – 29.

Текст і фото: Віта Сахнік

Замість цієї шеренги планували поставити два підземні баки
Але мешканці виступили проти
Хоча район розростається і, відповідно, сміття більшає
Частково його розтягують тварини

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський змінив командувача Нацгвардії після стрілянини у Дніпрі
Наступна новина Поліцейські знайшли 16-річну волинянку, яка поїхала на навчання та зникла
Останні новини
Схожі новини