«Більше готувалися зустріти Авакова, ніж знешкодити терориста», — ветеран АТО

«Більше готувалися зустріти Авакова, ніж знешкодити терориста», — ветеран АТО
Ігор Рицко

Правоохоронці, під час теракту в Луцьку, більше готувались до приїзду Авакова, ніж до проведення спецоперації, –  вважає ветеран АТО, професійний військовий Ігор Рицко.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

«Я зрозумів, що це не схоже на терористичний акт після того, як чоловік викинув гранату з чекою. Тобто, людина навіть не розуміла, що гранату треба розчековувати. Для мене, він артист. Шкода, що в цій постановці постраждали невинні люди. Я володів великою кількістю інформації, аби зрозуміти, що це не терорист. 

Вже коли почався той ніби-то «штурм» – я довго сміявся. Бо я знаю, як виглядає справжній штурм. В цивілізованих країнах, коли відбувається терористичний акт такого масштабу, то автоматично ліквідовують цю людину, яка загрожує безпеці інших. Наші правоохоронці більше готувались до приїзду Авакова, ніж до знешкодження «артиста-терориста», – розповів Ігор.

Стосовно процесу штурму, на думку військового, правоохоронці мали б ліквідувати терориста відразу, як він вийшов з автобуса. А БТР і світлошумова граната – небезпека для заручників.

«По правильному його мали б ліквідувати ще в першу годину, після того, як пішли перші постріли. Штори в автобусі були закриті лише задні, а з лобового скла було видно все.

Взагалі, терорист не може стояти і чекати 1,5 хвилини на центральній площі міста. Він вийшов кинув рюкзак збоку. Далі ж, коли люди виходили, раптово під’їхав БТР, наїхав на цей рюкзак (а там могла бути вибухівка) і пролунав вибух світлошумової гранати.

А це, між іншим, вже була небезпека для тих переляканих і стомлених людей, які якраз у цей момент виходили з автобуса», – зазначає Ігор Рицко.

Також, він підкреслює, що під час терористичного акту вести будь-яку зйомку, трансляції – заборонено, але правоохоронці поводилися доволі спокійно.

«Можливо, перепоною стало й те, що журналісти активно поширювали переміщення снайперів на будівлях, вели трансляції. Але що смішно – правоохоронці себе вели надто спокійно: ходили по периметру, пили каву, відпочивали. 

Для мене незрозуміло, чому цією справою займався Аваков, якщо це повинно бути під контролем ЦСО «Альфи» та СБУ. Хоча, це, як на мене, було зроблено задля підвищення рейтингів Авакова. Вибори попереду, а стілець у нього хитається», – додав він.

Нагадаємо, 21 липня в Луцьку невідомий захопив автобус «Берестечко-Краснилівка» із людьми. Поліція оголосила в місті план «Заручник», центр Луцька перекрили, на місце подій прибула бронетехніка та військові. Згодом терорист висунув вимоги через одну зі своїх сторінок у соцмережах.

«Першому» вдалося поспілкуватися із однією із заручниць (лучанка сама вийшла на зв’язок із редакцією) та з чоловіком, який назвався Максимом Плохим.

Стало відомо справжнє ім’я терориста та деталі з його біографії.

До Луцька прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він заявив, що з терористом ведуть переговори, є порозуміння.

Під час перегорів терорист дозволив передати для людей воду.

Пізніше чоловік заявив, що «люди – в поганому стані, є один поранений, а також вагітна жінка і дитина».

Згодом стало відомо, що трьох заручників терорист відпустив.

Президент України Володимир Зеленський виконав вимогу луцького терориста Максима Плохого – записав відеозвернення, де усіх закикав би подивитися фільм «Земляне» 2005 року.

Близько 21:30 терорист Максим Кривош здався силовикам.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Лажа і прогин перед горе-терористом», – волинський ветеран АТО про вчинок Зеленського
Наступна новина «Коли вистрілив, бабці на першому сидінні стало зле». Інтерв’ю із заручником луцького терориста
Останні новини
Схожі новини