Що не так з «режимом обмеженого пересування» на Волині, або Чому влада мала діяти по-іншому?

Що не так з «режимом обмеженого пересування» на Волині, або Чому влада мала діяти по-іншому?

«У вихідні магазини не працюватимуть», «Вводиться режим максимального обмеження пересування», «Просимо волинян не виходити з дому з 13:00 суботи до 06:00 понеділка та придбати продукти заздалегідь».

Низка заяв у п’ятницю, 10 березня, сколихнула область. В результаті – біля луцьких супермаркетів та магазинів утворились багатометрові черги. 

Незрозумілі та нечіткі повідомлення влади, а також відсутність роз’яснень у відповідь на обурення змусили людей хвилюватись, чи буде їм завтра що їсти. А відтак – вони масово пішли у магазини. Чи не заразиться ніхто у таких натовпах і хто за це відповідатиме? На це питання, на жаль, відповіді немає.

«Перший» розібрався, що означають нові обмеження та чи справді волинянам заборонили виходити з дому у вихідні.

Звідки інформація про закриття магазинів?

Про це повідомило інформаційне агентство «Конкурент». Йшлося про те, що у вихідні дні в області не працюватимуть магазини.

Згодом ОДА оприлюднила власну заяву, в якій було прохання залишатись вдома. Згадки про закриття магазинів не було.

Журналісти «Конкурента» кажуть – цю інформацію їм повідомили посадовці облдержадміністрації.

«ІА «Конкурент» отримав з двох непов’язаних джерел інформацію про те, що на вихідні закриватимуть магазини. Ми вирішили її перевірити і звернулися за коментарем до прес-служби Волинської ОДА. Там нам цю інформацію підтвердили, надавши час, коли діятиме заборона. Десь за пів години уточнили, сказавши, що не йдеться про закриття магазинів, а лише про обмеження пересування», - розповів головний редактор «Конкуренту» Андрій Лучик.

«Хочу наголосити, що ми як інформаційне агентство здійснили всі залежні від нас дії для перевірки та уточнення отриманої інформації, як цього вимагає українське законодавство та Кодекс етики українського журналіста», - додав він.

Зрештою, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук заявив, що магазини, аптеки та автозаправні станції у вихідні у місті працюватимуть.

«Паніка та надмірні черги в магазинах можуть принести більшої шкоди, ніж особливий режим пересування й обмеження роботи магазинів, аптек та АЗС», - сказав він.

Що саме обмежила облдержадміністрація?

В ОДА це назвали «особливим режимом пересування у вихідні». Таке рішення ухвалили 9 квітня під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Починаючи з 11 квітня, у вихідні дні в області вводиться режим максимального обмеження пересування. Зокрема, з 13.00 суботи до 06.00 год. понеділка волинян просять не виходити з дому та придбати необхідні продукти та ліки заздалегідь, аби без нагальної потреби не виходити з домівок», - йдеться у заяві органу влади.

«Додаткові обмежувальні заходи прийняли, враховуючи епідемічну ситуацію, яка складається в регіоні», - пояснюють чиновники.

В рішенні комісії йдеться про обмеження на 11-12 та 18-19 квітня. На ці дні припадають християнські свята: Входження Господнього в Єрусалим (Вербна неділя) і Великдень. Ймовірно, обмеження пов’язані саме з тим, аби зменшити кільківсть людей, які підуть у храми.  

У відеозверненні голови ОДА Юрія Погуляйка йдеться про прохання не виходити з дому. Мовляв, інакше карантин може бути до вересня.

До речі, з такою ж заявою виступив і голова Львівської ОДА Максим Козицький, однак у коментарях до відео він пояснив – рішення має рекомендаційний характер. Натомість голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук заявив, що в області у вихідні не працюватимуть магазини та заправки.

Чи справді волинянам заборонили виходити з дому? 

Адвокат Артур Мартиросян вважає, що рішення комісії при ОДА мають лише РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ характер. Наразі немає підстав штрафувати за появу у громадських місцях чи вихід з дому у вихідні.

«Все, що відбувається зараз, регулюється законом «Про захист населення від інфекційних хвороб». Закон дає право органам виконавчої влади (ОДА) та місцевого самоврядування (міські, районні, селищні та сільські ради) приймати додаткові, більш суворі рішення, окрім тих, що встановлює Кабінет Міністрів. Але це повинно відбуватись не просто так, а в певному порядку.

Цей протокол має рекомендаційний характер – у ці вихідні нікого точно не можуть притягувати до відповідальності за його невиконання», - каже юрист.

Якщо таки будуть забороняти – як це має відбуватися?

Аби будь-які нові обмеження були обов’язковими до виконання, їх потрібно затвердити рішенням сесії місцевої ради або розпорядження голови ОДА, а потім – повідомити громадян про нововведення. Комісія ж таких повноважень не має.

«Зрозуміло, що до цих вихідних зробити це неможливо. До Великодня (19 квітня, - ред.)? Не знаю. Можливо», - додав Артур Мартиросян.

«В будь-якому випадку це потрібно довести до відома громадян. Люди повинні розуміти, за що їх можуть притягнути до відповідальності. Якщо ж цього не зроблять, а поліція складе протокол, я сумніваюсь, що суд штрафуватиме. Влада, на жаль, приймає не зовсім юридично виважені документи. Вони спішать, роблять помилки», - пояснив адвокат.

Слід зазначити, що карантинні обмеження, які раніше запровадив Кабмін, діють. Йдеться, зокрема, про заборону пересування більше, ніж двом особам, відвідування парків та спортивних майданчиків. Більше тут.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ще троє українських військових захворіли на коронавірус
Наступна новина «Ми рекомендуємо і просимо» - влада Волині ще раз нагадала про «режим»
Останні новини
Схожі новини