Хочете жити в квітучих, комфортних містах? Будьте активними

Хочете жити в квітучих, комфортних містах? Будьте активними

Можна мріяти про електронне урядування – як в Естонії, про розумні світлофори – як в Данії, і про дитячі майданчики – як в Англії.

Але проекти з благоустрою, які викликають захоплення в нашій країні – це заслуга не тільки влади. Зроблені "для людей" парки, дороги і пішохідні зони створювалися в тісній взаємодії з місцевими жителями.

І щоб подібна інфраструктура з'явилася в містах України потрібно безпосередня участь всього суспільства.

Антрополог Мішель де Серто одного разу зауважив, що міська вулиця це всього лише місце, геометрично визначене містобудівником. Громадським простором вулицю роблять пішоходи.

Ця думка дуже точно характеризує одну з головних проблем українських міст.

Ту саму, що залишається з нами протягом усіх років незалежності. У радянський період вирішення всіх міських питань брала на себе влада. В обмін на слухняність і лояльність люди отримували чисті вулиці та планові ремонти.

Ці вулиці не були місцем, яке належало місцевим жителям – вони були державними. Зате чистими і красивими.

Радянський Союз помер. Але справа його живе. У більшості українських міст місцева влада і мешканці існують в паралельних реальностях, практично не торкаючись одне одного.

Ми звично лаємо ями на дорогах і звалища на узбіччях, не відчуваючи, що їздимо по "своїм" дорогам і кидаємо недопалки на "свої" узбіччя. Ми точно знаємо, що "своє" у нас закінчується прямо за парканом.

Місцева влада також звично розводять руками і скаржаться, що "грошей немає", не відчуваючи відповідальності за ввірену їм територію.

Замкнуте коло?

Звичайно, ні. Рішення – в ініціативах місцевих активістів, бізнесменів, політиків, які будуть працювати над зміною міського середовища.

Комфортний міський простір просто неможливо створити інакше. До того ж це правило стосується не лише України, але і найбільших держав світу.

Наприклад, в 2010 році в США журналіст з Нью-Йорка Майк Лайдонзапропонував термін "тактичний урбанізм".

Тактичний урбанізм – це розширення паркових зон за рахунок покинутих пустирів. Це поліпшення умов життя в вашому районі за допомогою підручних засобів. Це швидкі локальні зміни в обхід бюрократичного апарату, а також координація роботи активістів і місцевої влади для вирішення основних проблем міста.

Слідуючи тій же логіці, громадські діячі c організації "Студена" і руху "Сильні громади" ГО Centre UA за підтримки UCBI запустили в 16 містах на сході України проект "Ефективне місто".

Почати з малих справ, які допоможуть місцевим жителям повернути міський простір собі. Відвоювати його у байдужості і мертвого минулого. Відчути себе господарями у власних містах.

За минулі кілька місяців активісти вже почали самостійну роботу в Слов'янську, Рубіжному, Торецьку, Лимані та Сєвєродонецьку.

Люди вчаться брати на себе відповідальність і приймати рішення. Без державного фінансування. Зустрічаючи насторожене ставлення, а іноді і протидію з боку місцевої влади.

Як наприклад, в Костянтинівці, де керівництво місцевого комунального підприємства саботує ініціативи щодо поліпшення ситуації з бездомними тваринами.

І все ж в цілому – по трохи, по крупицях, – але зміни починаються.

Сьогодні – це вивіз і утилізація відпрацьованих батарейок у Слов'янську.

Завтра – впровадження електронних сервісів "Відкритий Бюджет", "Черга до лікаря", "Дефекти ЖКГ" в Селідово.

Післязавтра – карта ремонту доріг, яка дозволить зрозуміти, як витрачаються бюджетні кошти і визначити, які ділянки потребують першочергового ремонту.

Що потім?

Скажіть ви.

23 грудня в Слов'янську відбудеться форум "Ефективне місто". Активісти презентують чіткі алгоритми вирішення міських проблем і обговорять подальші дії щодо поліпшення життя в депресивному східному регіоні.

Хочете жити в квітучих, комфортних містах?

Будьте активними. Ніхто не знає проблем ваших населених пунктів краще вас самих. Відзначайте їх. Реагуйте. Привертайте увагу і беріть участь у вирішенні.

Гроші, це важливо, але головна валюта соціальних змін – ваші дії.

Валентин Краснопьоров, координатор проекту "Ефективне місто"

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Бандерштат» - у топ-10 кращих українських фестивалів
Наступна новина Які податкові зміни приніс 2017 рік бізнесу і громадянам
Останні новини
Схожі новини