Кінооператор «Вогнем і мечем» про садибу на Ярощука, 12 у Луцьку: «Хотів показати ці пам’ятки сину»

Кінооператор «Вогнем і мечем» про садибу на Ярощука, 12  у Луцьку: «Хотів показати ці пам’ятки сину»
Таким був будинок, за стінами якого ховалися сотні луцьких історій. І які знесли через чиновницьку байдужість

Про руйнування об’єкту культурної спадщини – історичної садиби на Ярощука 12, де проживав міський голова Луцька (1920-1923) та краєзнавець Ян Сушинський, дізнався внук – знаний  кіномитець Роман Сушинський.

 Він планував відвідати Луцьк і побачити оселю дідуся. Новина про сумну долю споруди спонукала Романа відволіктися від операторської роботи і написати про Яна Сушинського.

Серед величезного доробку Романа Сушинського – робота над стрічками «Вогнем і мечем» та «Україна. Становлення нації» Єжи Гоффмана. Він береже спогади про свого дідуся, чий архів, зокрема про Луцьк і Волинь, згорів під час Варшавського повстання у 1944 році.  

ДИВІТЬСЯ, ЯК ЗНОСИЛИ БУДИНОК НА ЯРОЩУКА, 12

Ян Сушинський народився у 1880 році в Славуті на Хмельниччині у родині Станіслави з роду Добжинських та Стефана Сушинського – багаторічного управителя маєтків князя Романа Сангушка. Навчався у Київській політехніці, будучи пов’язаним із залізничною галуззю відкомандирований до Харкова, де мешкав до Першої світової війни.

«Після революції він опинився у Луцьку, найстарішому місті Волині, з яким пов’язав своє життя аж на 20 років. У 1920-му він став другим президентом Луцька. Цю функцію він виконував до 1 лютого 1923 року», - пише Роман Сушинський.

Cпівробітники мерії Луцька, травень 1921 р.
Посередині з ціпком - мер міста Ян Сушинський

Впродовж багатьох наступних років Ян Сушинський брав активну участь у житті міста – працював у Волинському товаристві краєзнавства та опіки над пам’ятками минулого, входив до складу його правління, стараннями якого у 1929 році постав Волинський музей (з якого веде свою історію сучасний Волинський краєзнавчий музей). Також виконував обов’язки президента Асоціації міст Волині.

«Він покохав Луцьк і Волинь, що знайшло вираз у його численних публікаціях та спогадах присвячених місту та регіону. Він описував красу природи та ландшафтів Волині, а також її численні історичні пам’ятки. Окрім цього, він був провідником по Луцьку для Мечислава Орловича – автора численних путівників Польщею, зокрема «Ілюстрованого путівника по Волині» виданого у 1929 році накладом Волинського товариства краєзнавства і опіки над пам’ятками минулого», - згадує Роман Сушинський.

Про будинок – з польської преси

Під час Другої світової війни Яну Сушинському вдалось переїхати Заґнанська неподалік міста Кєльце, а у 1945 р. він поселився в Ополе, де у 1958 р. помер у віці 78 років. Його поховання нині не існує, а пам’ятна таблиця на честь Сушинського знаходиться на Повонзківському кладовищі у Варшаві.

Внук Роман Сушинський кілька разів коротко відвідував Луцьк, проте не здогадувався про місце, де мешкав його дідусь – історичні світлини та відомості дідуся загинули під час Другої світової війни.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Луцький мер прокоментував знищення столітньої садиби на вулиці Ярощука

Роман Сушинський
Востаннє внук перебував у Луцьку разом із знімальною групою Єжи Гоффмана, яка працювала над документальною серією про Україну. Тоді Роман проводив зйомки образу Холмської Богородиці у Музеї Волинської ікони навпроти садиби в якій жив його предок. Тодішнє перебування в місті спонукало внука Яна Сушинського прийняти рішення знову приїхати «до настільки красивого і цікавого міста яким є Луцьк». Кінооператор має намір здійснити подорож після спаду пандемії.  

«Дуже хотів би відвідати знову Волинський музей, а також будинок, в якому жив у Луцьку мій дідусь Ян Сушинський на вул. Матейки 16 (нині - Ярощука 12) – на жаль, я дізнався, що це вже неможливо – і показати ці пам'ятки моєму синові Міхалові Сушинському».

Текст: Богдан ВОРОН

Від редакції. 
Але цей маєток насправді ще не дописав своєї історії.
Крапку поставити можна буде тоді, коли стане явним, хто, як і для чого цинічно затіяв це знесення.
А стане таки. 

Ганок, якого нема… 


 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський удостоїв 145 волинянок звання «Мати-героїня»
Наступна новина Положинський присвятив пісню 15-річному патріоту з Харкова
Останні новини
Схожі новини