У Луцьку на місці старовинної садиби на Ярощука хочуть звести приватний будинок

У Луцьку на місці старовинної садиби на Ярощука хочуть звести приватний будинок
Фото Суспільне.Волинь

У Луцьку завершують демонтаж будинку на Ярощука, 12. Розбирали стіни тут 28 квітня, а напередодні працівники демонтували вікна і дах. Приміщення перебуває у приватній власності. Відтак, тут хочуть збудувати новий будинок.

Будівлю мали намір віднести до об’єктів культурної спадщини, проте зробити це так і не вдалося, – розповів Суспільному очільник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Садибу продали з міської комунальної власності в січні 2001 року за 150 тисяч гривень, розповідала раніше Суспільному начальниця відділу управління майном міської комунальної власності Луцької міськради Алла Грабко. Власником ділянки є ТзОВ "Фреш Трейд".

"Історична та культурна цінність садиби полягає в тому, що об'єкт цікавий з архітектурної точки зору і пов'язаний із життям відомих осіб в обласному центрі Волині 1920-х років", – каже Олександр Котис. З його слів, подібних садиб у Луцьку – шість, чотири з яких не мають статусу об'єкту, що охороняється..

Цьогоріч 27 об'єктів, зокрема і садибу на Ярощука, представники міськради просили віднести до переліку об'єктів культурної спадщини, але на засіданні комісії 17 березня запит відкликали.

Перед засіданням члени консультативної ради отримали лист від департаменту культури Луцької міськради, яким просили зняти це питання з розгляду, оскільки питання потребує доопрацювання. Як розповів кореспондентам головний спеціаліст управління культури з питань релігії, національностей ОДА Петро Ходань, без відповідача, власника будинку, питання не розглядали.

Лист, у якому просили зняти з розгляду питання віднесення будівлі до переліку об'єктів культурної спадщини, підписав Олександр Котис. Ситуацію коментує так: "Із незалежних від відділу причин питання зняли з порядку денного і воно фактично не відбулося". Зі слів посадовця, представники власника повідомили про намір збудувати на тій території приватний будинок.

До слова, ще у 2018 році зазначили, що будівля може отримати статус культурної спадщини. На початку 2020 року Олександр Котис (начальник департаменту охорони культурної спадщини Луцькради,- ред) обіцяв внести старовинну садибу у перелік нововиявлених об’єктів, аби вона згодом отримала статус об’єкта культурної спадщини. Згодом, він зазначив, що це повільний процес і садибу, ймовірно, не встигнуть врятувати, бо не можуть знайти її власника.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу в Україні виявили 11 627 хворих на коронавірус. Одужало — 18 442
Наступна новина Вже до кінця року можуть з'явитись ліки від коронавірусу
Останні новини
Схожі новини