Коаліція у Верховній Раді припинила існування. Все, що треба про це знати

Коаліція у Верховній Раді припинила існування. Все, що треба про це знати

Фракція партії «Народний фронт» оголосила про свій вихід з чинної коаліції та закликає до формування нової.

Про це заявив лідер фракції Максим Бурбак на засідані парламенту у п'ятницю, – пише ВВС Україна.

Чому «Народний фронт» вийшов із коаліції?

«Коаліція, яка сформована у 2014 році й діяла до сьогоднішнього дня, виконала свої завдання», – сказав депутат.

За його словами, за останні п'ять років коаліції та двом урядам вдалося провести більше змін, ніж за попередні 20 років.

«Ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності з 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним», – заявив лідер фракції.

Пан Бурбак відзначив, що його фракція закликає інші сили «державницької ідеології» розпочати перемовини про створення коаліції та розробку коаліційної угоди з новим планом дій.

Спікер парламенту Андрій Парубій підтвердив припинення існування коаліції й заявив, що, відповідно до Конституції, парламент має місяць на формування нової коаліції.

«Закликаю представників усіх фракцій та груп взяти розпочати консультації з приводу формування нової коаліції. І давайте визнаємо — це була хороша коаліція», - сказав голова парламенту.

Якою має бути нова коаліція на думку «Народного фронту»?

«Народний фронт» вважає, що майбутня коаліція має:

- скоротити кількість депутатів Ради

- зняти недоторканість з депутатів, президента та суддів

- ліквідувати місцеві державні адміністрації в рамках децентралізації

- прийняти закони про референдум та імпічмент.

Чи вплине це на розпуск парламенту?

Відповідно до Конституції, якщо депутати не зможуть створити нову коаліцію протягом місяця, тобто до 17 червня, то президент отримує право на розпуск парламенту.

Водночас, Верховну Раду не можна розпускати в останні шість місяців її повноважень – цей термін спливає 27 травня.

Таким чином, незалежно від результатів перемовин зі створення нової коаліції, голова держави не матиме можливості розпустити парламент, якщо датою припинення існування коаліції вважати саме 17 травня.

Що кажуть у Зеленського?

Говорячи про сьогоднішню заяву фракції «Народний фронт» щодо виходу з коаліції, радник Володимира Зеленського Дмитро Разумков сказав для BBC News Україна, що «буде некоректно говорити про вихід із коаліції, бо не можна вийти з того, що, на мою думку, перестало існувати давно, і тут позиція команди не змінювалася».

За його словами, команда Зеленського вважає, що коаліція у Верховній Раді припинила своє існування, коли там «стало менше ніж 226 народних депутатів». 

Пан Разумков зазначив, що на ім'я голови парламенту Андрія Парубія неодноразово надсилали запити з проханням оприлюднити поіменний список членів коаліції, однак відповіді так і не отримали.

«Виходячи з елементарної математики, просумувавши кількість депутатів двох фракцій, які складали коаліцію, виходить, що коаліції немає вже дуже давно – декілька років. Виходячи з цього, ситуація глобально 17 травня у порівнянні зі, скажімо, 15 травня не змінилася», – сказав радник обраного президента.

Він підкреслив, що не вважає сьогоднішній день днем припинення існування коаліції.

При цьому, пан Разумков не зміг однозначно сказати, чи планує пан Зеленський розпускати парламент.

«Володимир Олександрович діятиме в рамках законодавства й відповідно до доцільності дій, яких вимагатиме від нього український народ», – сказав радник.

Чи справді коаліція перестала існувати 17 травня?

Коаліцію «Європейська Україна» створили 27 листопада 2014 року п'ять фракцій парламенту: «Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Батьківщина» та «Самопоміч».

У 2016 році «Батьківщина» та «Самопоміч» подали заяви про вихід із коаліції. «Радикали» заявляли про вихід, однак офіційно цього не зробили.

Спікер Андрій Парубій неодноразово заявляв, що коаліція існує та має у складі понад 226 депутатів.

Саме вихід двох фракцій, на думку деяких представників команди Володимира Зеленського, є підставою для того, аби вважати коаліцію відсутньою.

Аби довести, що у коаліції немає необхідних 226 депутатів, до Київського адміністративного окружного суду зверталися громадські активісти. Суд, своєю чергою, офіційно просив секретаріат Верховної Ради надати інформацію про склад парламентської більшості. Але відповіді поки що не дочекався.

Раніше прихильники розпуску парламенту говорили, що якби з'явилося рішення окружного адмінсуду про те, що парламент не надає офіційних підтверджень, це могло би стати підставою вважати, що коаліції немає, а тому Рада має бути розпущена. Однак, суд ніякого рішення поки що не ухвалював.

Що кажуть в інших партіях? 

Віце-спікер Оксана Сироїд повідомила журналістам, що фракція «Самопоміч» не братиме участі у формуванні нової коаліції.

За інформацією «Української правди», фракція «Блок Петра Порошенка» готова брати участь у формуванні нової коаліції у Верховній Раді цього скликання, але за певних умов. Про це у кулуарах ВР заявила представник президента Петра Порошенка у парламенті Ірина Луценко.

«Якщо цей курс, який буде запропонований депутатами від різних фракцій, буде повністю співпадати з тим курсом, якого дотримувався «Блок Петра Порошенка», то може бути», – сказала вона. 

У прес-службі Радикальної партії повідомили, що команда Олега Ляшка готова брати участь в обговоренні питання про формування нової коаліції за умови, якщо буде радикально змінено економічну політику держави. Про це лідер Радикальної партії заявив з трибуни парламенту.

«Ми готові обговорювати питання про участь в коаліції за умови врахування наших пропозицій: ухвалення змін до Конституції, щоб земля належала українським селянам; перегляд бюджету, щоб вичистити звідти корупційні схеми та підвищити зарплати і пенсії; перегляд угоди з МВФ, щоб скасувати вимогу про підвищення ціни на газ і знизити тарифи; перегляд торгівельної частини угоди про асоціацію з ЄС, щоб селяни не втрачали 8 млрд доларів заробітку на рік через обмеження квот», – наголосив Ляшко.

Політик додав, що не можна втрачати жодного дня, адже українці чекають змін.
«Зараз парламент повинен використати унікальне вікно можливостей для того, щоб прийняти ті рішення, заради яких українці обрали усіх депутатів, і після цього йти на вибори. Нічого триматися за крісла!» – підсумував лідер РПЛ.

Згодом народний депутат, заступник Голови партії Сергій Власенко в інтерв’ю журналістам у кулуарах Верховної Ради України заявив, що «Батьківщина» готова об’єднуватися з іншими політичними силами в парламенті на ідеологічних засадах заради змін у країні.

«Якщо в парламенті знайдуться політичні сили, які готові принаймні стратегічно розділити погляди «Батьківщини», ми готові з ними обговорювати подальшу співпрацю. Якщо таких людей знайдеться 226, то ми готові говорити про створення коаліції», – сказав він, нагадавши, що Юлія Тимошенко наполягала на створенні нової коаліції після виборів президента.

Об’єднання, на переконання Сергія Власенка, можливе навколо ідеологічних речей, «навколо технічного уряду, який працюватиме у перехідний період».

«Якщо мені скажуть: давайте об’єднуватися навколо підвищення тарифів, то я скажу «ні». Якщо навколо зменшення тарифів, то так.  Якщо мова піде про об’єднання навколо корупції в Укроборонпромі, то ми цього не робитимемо. Але якщо навколо реформування армії за стандартами НАТО, то звісно – так», – пояснив позицію член фракції.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку може здорожчати проїзд у тролейбусах
Наступна новина Перший раз за півроку. Репортаж із сесії Волиньради
Останні новини
Схожі новини