Перший раз за півроку. Репортаж із сесії Волиньради

Перший раз за півроку. Репортаж із сесії Волиньради
Ігор Палиця у кулуарах Волинської облради

Десь о 19-й годині 15-го травня на ФБ-сторінці Волинської облради з’явилося вже дещо призабуте повідомлення: «Проект порядку денного чергової 23 сесії (оновлено)». Сесії на Волині не було… півроку. Навряд чи комусь колись у цьому регіоні вдавалося щось подібне.

Важко було зрозуміти, з якою метою так завзято цього дня поспішали до сесійної зали чиновники, політики, громадські діячі та самі депутати: чи то зустріти голову обради Ігоря Палицю, чи то, пробачте, фактично провести губернатора Олександра Савченка.

Ігор Петрович на сесії  хвилювався. Часто витирав піт з чола хустинкою. Олександр Ілліч тримався осторонь і був показово мовчазний. Перший прийшов у білій вишиванці, другий – у червоно-чорній…

Усмішка, біла вишиванка та інтрига

Під стінами ОДА від ранку метушиться поліція. Щось шукають у клумбах. Чатують на дверях. Гуртуються у невеличкій «своїй» компанії в тіні сусідніх дерев. Поміж припаркованих машин – поліцейська. Чим спровокована така ретельність, можна тільки здогадуватися.

Обранці до зали не поспішають: зі знанням справи тихо ведуть в коридорах 2 і 3 поверхів свою кулуарну роботу (непомітну, але часто – важливішу за сесійну). Інтриги нема. Хоч у порядок денний ще до виборів амбіційно внесли питання про недовіру голові ОДА, більшість «посвячених» розуміє: цього не станеться, та й смислу вже – жодного.

Поліція до сесії теж готувалася ретельно

Першим приходить Сергій Слабенко. Вже традиційно. Він ще не уявляє, що почує про себе з уст Ігоря Палиці. Тому всміхається, вітається і розкладає на столі проекти порядку денного.

А в сесійній залі нишпорить охорона. Інтрига дня не в недовірі губернатору. Інтрига в тому, чи прийде разом з Палицею на сесію його вірний охоронець. Той самий, який відсидів у сесійній залі чи не всі сесії цього скликання, а всі вибори не відходить від уже без 5-ти хвилин президента Зеленського.

Сергія Слабенка сьогодні чекає «комплімент» від Палиці, 
але поки він цього не знає

За кілька хвилин до 10-ї стражі порядку жвавішають: перешіптуються в навушники, один із них завбачливо закриває на ключ бічні двері у маленький кабінет поблизу зали. За мить у коридорі з’являється і Палиця.

Усмішка. Гарний настрій. Біла сорочка. Під дверима до зали потисне руку депутатові-укропівцеві Сергієві Леонтьєву,  кількома словами перекинеться із депутатом Михайло Імберовським (УКРОП).

За кілька хвилин у президію підніметься і голова Волинської ОДА Олександр Савченко. Керівники потиснуть руку один одному і розійдуться у різні кутки стола.

У президії – прохолодно

Ректора пересадили?

Порядок денний – ще той. Першим – звіт Олександра Савченка. Далі – питання про недовіру губернатору. Третє – звіт Ігоря Палиці. Десь усередині внесення змін до бюджету, яке передбачає розподіл трохи більше 10-ти мільйонів гривень від перевиконання. Але це вже – не так цікаво…

Учасники головного батлу 23 сесії мають час налаштуватися, поки обранці озвучують запити та звернення. Тим часом до Ігоря Палиці у президію підходить чимось обурений ректор ЛНТУ Петро Савчук (який свого часу був одним із УКРОПу, а потім перейшов у «Солідарність» і став радником голови ОДА Савченка).

Промовисте спілкування. Петро Савчук чимось обурений?

Щось каже Олександру Іллічу, той не реагує. Потім Ігореві Петровичу - той широко відкриває очі. Далі прихиляється ближче, щось шепче ректору на вуху, показує на керівника апарату Дмитра Дубняка. Дубняк піднімається назустріч… Але ректор проходить повз і прямує на вихід. Попри те, що сесія вже почалася.

За мить я звертаю увагу на те, що ректора, схоже, пересадили. На його місці тепер сидить укропівець Володимир Кучер. Сам же Петро Савчук згодом повернеться в залу. Що такого обурливого «шепнув» йому голова облради, лишиться «за кулісами».

Тепер на місці Савчука – Володимир Кучер

А тим часом Сергій Слабенко нарікає: мовляв, хотів потрапити на прийом громадян до Ігоря Палиці, але не зміг.

«У мене буде звіт. Поставите це питання тоді», - коротко відповів Ігор Петрович.

В’ячеслав Рубльов (УКРОП) звертався до СБУ з проханням перевірити, як вугілля з маркуванням російської залізниці могло опинитися в Україні, бо його помітили на Волині. Володимир Бондар (Солідарність) ратував за виділення 300 тис. грн на подолання проблеми підтоплення сіл Ратнівщини. Микола Бущук (УКРОП) просив включити у плани на 2020 рік дорогу Луцьк-Любешів-Дольськ. Олександр Бик просив Ігоря Палицю… «взяти під контроль» виступ групи «Время и стекло» у Луцьку.

А Володимира Гунчика колеги з фракції зустрічали тепло

«Дякую за те, що мучив стільки хвилин»

З папкою в руках до трибуни йде Олександр Савченко: обранці приступають до розгляду першого питання порядку денного про звіт голови ОДА.

Говорить про збільшення доходів до бюджету, про реконструкцію набережної у Світязі, проект індустріального парку в Ковелі, який «ми будемо починати цього року». Про адмінреформу та укрупнення районів. Ігор Палиця тим часом усміхається комусь невідомому в телефон. Час від часу відривається від листування і слухає.

«Дякую за те, що мучив стільки хвилин», - Савченко завершує.

«Дякую за те, що мучив...»

Обранці як за командою штурмують запитаннями. Чому досі не звільнили голову Іваничівської РДА Лілію Кревську, якій райрада давно вже недовіру висловила? На скільки відсотків виконані регіональні програми? Чому не працює «Волиньприродресурс»? Чому «заблокував» бюджет області? Хто понесе відповідальність за невиділені матеріальні допомоги? Для підсилення ефекту згадують про людей, які нібито вмерли через те, що їм не надійшли виплати з депутатських фондів, і навіть просять перевірити ці факти правоохоронців і, якщо раптом це через Савченка, то покарати його… У залі – гвалт. Губернатор – холоднокровний.

«Біле треба називати білим, чорне – чорним», - зауважує.

«Біле треба називати білим, чорне – чорним»

За його звіт голосує тільки 16 обранців. Потім Вячеслав Рубльов пропонує зняти з порядку денного питання про недовіру, бо… у столиці вже визначилися з датою інавгурації Володимира Зеленського.

«Думаю, питання щодо зняття Олександра Савченка буде вже в його компетенції», - додає.

«Я вас зневажаю!.. Харашо?»

«Я вважаю, що обласна рада працювала чітко і злагоджено…» - виступ Ігоря Палиці звучав більш упевнено.

Більша його частина, щоправда, була приурочена не тому, як працювали, а тому – як працюватимуть. І «я сподіваюся», і «надіюся», і «новий президент буде вирішувати»… Зрештою – аркуш паперу з тезами Ігоря Петрович згорне у кілька разів, покладе в кишеню, з чола витре піт. Все.

Під завісу наголосить: він би дуже хотів, аби у 2019-му політичні баталії у цій залі «велися коректно», бо «ще не одні вибори ми пройдемо у майбутньому».  Депутатські запитання Палиці більше нагадували не запитання, а побажання: що він має передати новому президенту.

«Хочу сказати при всіх: ви до мене на зустріч
особисто ніколи не потрапите»

І насамкінець – відповідь Слабенку.

«Щодо того, що ви до мене не можете потрапити на зустріч. Хочу сказати при всіх: ви до мене на зустріч особисто ніколи не потрапите. Бо я вас зневажаю, не поважаю (оплески в залі, - авт.).

Ви для мене людина, яка писала сексотські записки  на всіх депутатів обласної ради. В СБУ, в прокуратуру, йшла в суд і змушувала  СБУ тероризувати депутатів, і вони змушені були це роботи. Ви член депутатського корпусу, який писав на всіх своїх друзів. Тому можете йти в суд. А якщо є питання, пишіть мені письмові звернення. Харашо? Я дякую», - у залі знову аплодують.

Сергій Слабенко витримає паузу і не знайде нічого ліпшого, як послатися на стару українську приказку: не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже. Але це вже ніхто не слухатиме.

Бюджет – як по маслу, туризм – ні…

Далі – як по маслу. Створили тимчасову комісію, яка має дати оцінку роботі управління охорони здоров’я Волинської ОДА. Послухали звіт прокурора області: Віктор Швидкий уперше в такій ролі постає перед депутатами. Керівника УСБУ Юрія Фелонюка вирішують не слухати, програму протидії тероризму в області приймають без того.

Монотонно голосують за програми щодо розвитку АПК, фізичної культури і спорту, підтримки учасників АТО, енергоефективності. Так само без пояснень не голосують за програми розвитку туризму, відродження Олицького замку, порядок використанні коштів на утриманні інфраструктури…

Права рука Ігоря Палиці Олександр Товстенюк із новим охоронцем голови обласної ради 

Увесь цей час Олександр Савченко мовчатиме.

Без дискусій обранці тиснуть кнопки за зміни до бюджету. Кажуть: все погоджено на рівні комісій. Призначають низку керівників комунальних закладів. Наприклад, директором обласного краєзнавчого музею стала Оксана Важатко.

Депутат Святослав Кравчук тут же ратував за те, щоб виділити гроші на ремонт закладу, бо він за своїм станом «десь такий, як обласна інфекційна лікарня, коли ви туди прийшли» (нагадав Палиці візит до медустанови, після якого у ній вперше за десятки років почали серйозний ремонт).

«Тільки після того, як буде бізнес-план», - відповів голова облради.

А «Ще не вмерла…» цього дня після сесії звучало якось навіть жвавіше, ніж до неї.

 *  *  *

…32-ге питання порядку денного. Обранці раз за разом голосують за програми. Ігор Палиця зачитує назву за назвою. Табло дзвінко видає результат. Голосують за програму «Цукровий діабет». На інсулін… дітям.

Раптом із лівого кутка зали чують радісні оплески. Усі повертають голови. Виявляється: весь цей час за баталіями у Волиньраді спостерігали мами діток, хворих на цукровий діабет. Почули, що на інсулін виділили гроші з обласного бюджету (держава відмовилася фінансувати подібні програми, скинувши їх на місцевий рівень) – і не стримали оплесків.

Ігор Палиця і собі здивовано підніме голову.

«Ми завжди про вас переживаємо. Просто не завжди є гроші», - скаже.

А за мить усміхнеться і додасть:

«Ну, може, скоро з’являться».

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА

16 травня. Ранок під стінами ОДА.
Дорогу до центрального входу перекрили – аж дивно...

В порядку денному – майже сто питань, але всім цікаві – перші три))
Голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська поспішає на сесію
Костянтин Зінкевич, депутат облради

 

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк. 
Цього дня в облраді створили тимчасову комісію для перевірки роботи його відомства
Тим часом сесійна зала в очікуванні обранців

 

Йдуть… Сергій Леонтьєв (УКРОП) та Василь Столяр (Батьківщина)
І не тільки облради: депутат Луцькради Аркадій Соломатін
Прокурор області Віктор Швидкий

 

Депутат Луцькради Андрій Авраменко теж тут
У кулуарах. По обидва боки від входу до сесійної зали висять фотографії з хмарами.

 

У куточку кожної – назва: «І небо тут світиться сивиною історії»...
У лавах «Солідарності»: Володимир Бондар та Віталій Заремба

Гімн. Голова бюджетної комісії Ірина Вахович (УКРОП)

23 сесія Волиньради

Після сесії до Ігоря Палиці вишикувалася «черга»
Комусь – важлива розмова… Ігор Палиця та Володимир Дибель.

 

В активістки Оксани Марищак така «важлива» розмова – після кожної сесії...

 

А колегам – просто фото))
А тим часом у кулуарах голови РДА з команди Володимира Гунчика і Олександра Савченка
і собі збиралися для фото. На згадку? 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коаліція у Верховній Раді припинила існування. Все, що треба про це знати
Наступна новина Голова Княгининівської громади Олена Твердохліб пішла з посади
Останні новини
Схожі новини