«Штурм порожнього автобуса нагадував театр», – боєць батальйону «Айдар»

«Штурм порожнього автобуса нагадував театр», – боєць батальйону «Айдар»

Правоохоронці діяли незлагоджено, втратили багато часу, – так вважає боєць батальйону «Айдар» Юрій Надашкевич.

Про це він розповів у коментарі «Першому».

«Ми займаємось підготовкою бійців, тому я розуміюсь у цих спецопераціях. Мені от було цікаво, що знають ці правоохоронці, чого не знаємо ми? Відкриті питання: чого вони так діяли? навіщо тягнули стільки часу? Усе можна було розв’язати набагато швидше. Коли терорист вийшов, до нього підійшло троє людей, без зброї, і тільки один був у бронежилеті. Тільки один. Стояв там хвилину, чого чекали? Щоб підірвав автобус? Чого не спрацювали снайпери і не знешкодили його за секунду? От вже коли під’їхав БТР, то я просто впав на коліна від цього штурму пустого автобуса. Я не розумів, що це за театр відбувається. А якби теоретичний спільник в автобусі почав відкривати вогонь по БТРу? Це все було дуже повільно!», – каже Юрій. 

Він додає, що був там від початку захоплення і до кінця. Тому, помічав багато деталей, але не розумів дій правоохоронців. Також, з його слів, помилкою було й те, що усі дії правоохоронців транслювались у мережі, а центральні вулиці Луцька під час обстрілів не були достатньо захищені.

«Я не бачив такої проблеми. Навіть, якщо терористів було теоретично декілька, то розбиваються цілі (терористи, – ред), щоб кожен супроводжуючий мав свого. Тоді по одній команді робиться постріл, щоб усі були в полі зору і не прикривались заручниками, і в цей момент терористів ліквідовують. Так працюють з автобусами. Це треба було робити зранку, коли автобус ще не був гарячий і через тепловізор можна було все побачити. Треба було усім «Альфам» по черзі це все передавати і чекати 10 годин», – розповів Юрій.

«Взагалі, за 10 годин він міг і закласти щось під підлогу, і тоді наслідки були б непередбачувані. Теракти – це дуже складна річ і тягнути тут не можна. Але ж приїхали самі круті люди в Україні, це був результат?», – додав він. 

Нагадаємо, 21 липня в Луцьку невідомий захопив автобус «Берестечко-Краснилівка» із людьми. Поліція оголосила в місті план «Заручник», центр Луцька перекрили, на місце подій прибула бронетехніка та військові. Згодом терорист висунув вимоги через одну зі своїх сторінок у соцмережах.

«Першому» вдалося поспілкуватися із однією із заручниць (лучанка сама вийшла на зв’язок із редакцією) та з чоловіком, який назвався Максимом Плохим.

Стало відомо справжнє ім’я терориста та деталі з його біографії.

До Луцька прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він заявив, що з терористом ведуть переговори, є порозуміння.

Під час перегорів терорист дозволив передати для людей воду.

Пізніше чоловік заявив, що «люди – в поганому стані, є один поранений, а також вагітна жінка і дитина».

Згодом стало відомо, що трьох заручників терорист відпустив.

Президент України Володимир Зеленський виконав вимогу луцького терориста Максима Плохого – записав відеозвернення, де усіх закикав би подивитися фільм «Земляне» 2005 року.

Близько 21:30 терорист Максим Кривош здався силовикам.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Поліція прокоментувала дивне затримання луцького терориста
Наступна новина «Професійна необхідність, а не театр», – СБУ про дивне затримання луцького терориста
Останні новини
Схожі новини