Коли в тебе немає зубної щітки. Як європейська організація допомагає переселенцям на Волині

Коли в тебе немає зубної щітки. Як європейська організація допомагає переселенцям на Волині

У середині квітня у Луцьку відкрився офіс міжнародної неурядової гуманітарної організації Medair (її штаб-квартира – у Швейцарії). Відтоді представники організації допомагають налагоджувати побут у притулках для внутрішньо переміщених українців. Привозять речі різних масштабів – від зубних щіток до систем очистки води.

Офіси Medair працюють не лише у Луцьку, а й Рівному, Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Вінниці та Києві.

Національна директорка Medair Меган Норс каже, що представники організації стежили за ситуацією в Україні ще до 24-го лютого, а після взялися працювати з біженцями на польському кордоні. Згодом – приїхали в Україну.

«Раніше ми працювали в Ємені, Іраку, Афганістані, Сирії, тому дещо звикли до роботи у конфліктних зонах», – розповідає старша фахівчиня міжнародних програм реагування на надзвичайні ситуації у світі Ребека Райс.

Національна директорка Меган Норс
Старша фахівчиня міжнародних програм реагування на надзвичайні ситуації у світі Ребека Райс

«Це все ще важко зрозуміти нашим рідним та друзям, але коли я бачу людей, які потребують допомоги, я хочу бути там, з ними», – додає Меган Норс.

«Я не можу сидіти в Англії і не робити нічого, коли є люди, які потребують допомоги», – каже також Ребека Райс.

Одне з основних завдань Medair на Волині – покращення побутових умов у притулках, де разом проживає багато переселенців із тих регіонів України, які найбільше постраждали від війни.

Координаторка офісу Medair у Луцьку Вікторія Гомонець уточнює, що в якості притулків найчастіше виступають гуртожитки навчальних закладів. А вони переважно не пристосовані для проживання сімей. Зокрема, там бракує приватності (наприклад, у душі немає перегородок), електропроводка не витримує частого приготування їжі і прання, не вистачає техніки, зрештою є проблеми із водопостачанням (в один із притулків питну воду доводилося доставляти). 

Все це тому, що ці заклади нерозраховані на проживання такої великої кількості людей. Покращенням умов для тривалого проживання у гуртожитках для ВПО зараз і займається міжнародна гуманітарна організація.

Однак, отримавши всі ці матеріальні цінності, власник приміщення поінформований, що у випадку централізованого переселення, ці речі потрібно буде передати туди, де облаштують новий колективний центр для внутрішніх мігрантів.

Читати також: Як луцький «Адреналін» став прихистком для біженців, їхніх собак, черепашок і геконів

Координаторка офісу Medair у Луцьку Вікторія Гомонець

«Дуже багато роботи з облаштування життя у притулках коменданти робили самі, але через воєнний стан рахунки гуртожитків заблоковані, що унеможливлює закупівлю звичайних побутових речей. Тому часто ми завозили якісь ремонтні матеріали, запчастини, а заклади вже самостійно проводили ремонти, встановлювали сантехніку», – пояснює Вікторія Гомонець.

Також Medair надає переселенцям гігієнічні набори, до яких входять засоби особистої гігієни та побутова хімія. Адже багато людей приїхали без елементарних речей і потребують зубної щітки, мила, прального порошку.... Також організація допомагає з матрацами, ковдрами. Чимало речей намагаються купувати у локального бізнесу, даючи можливість працювати економіці.

За час роботи на Волині організація відвідала 29 притулків та допомогла приблизно трьом тисячам переселенців. Всього ж в області, за офіційними даними, є 69,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

«Ми помітили, що зараз переселенці хочуть самостійно ухвалювати рішення щодо себе. Ми поважаємо це і намагаємося знайти шляхи, щоб дати людям те, що вони хочуть, а не те, що хочемо ми», – каже Меган Норс.

Окрім того гуманітарна організація запустила програму підтримки ментального здоров’я українців.

Основна ціль Medair – показати, що переселенці не кинуті напризволяще, що є організації, готові їм допомогти тим, чого вони потребують.

Читати також: Друге життя у закинутій лікарні. Фотоісторія з Олики


Фото Людмили Герасимюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькому районі горить торфовище
Наступна новина У Луцьку горів автомобіль. Відео
Останні новини
Схожі новини