Корисний шаблон: чому варто прочитати книгу «Побудова бізнес-моделей»

Корисний шаблон: чому варто прочитати книгу «Побудова бізнес-моделей»

У рамках проекту Рейтинг книг з економіки, в якому представлені 200 книжок за 20-ма напрямками, Mind продовжує публікувати авторські колонки, в яких експерти діляться власними рекомендаціями щодо видань, що їх варто прочитати в тій чи іншій галузі.

Цього разу представляємо вашій увазі рекомендацію від виконавчого директора бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу» Юрія Зеленіна. Він зупинив свою увагу лише на одній книзі, але докладно розповів, чим саме вона може стати в пригоді при створенні та веденні успішного бізнесу.

Часто чую від людей: «Хочу мати свій бізнес». І це не дивно – адже «бізнес» перекладається з англійської як «справа», і більшість людей хоче займатися улюбленою справою, заробляючи при цьому на життя. Але скільки є випадків, коли після старту бізнес «не йде», «буксує», «гальмує», або взагалі «стоїть на місці», тобто не розвивається. У більшості випадків причиною такої ситуації є недостатня або неправильна підготовча робота до запуску свого стартапу. А давній вислів про те, що потрібно сім разів відміряти, перш ніж відрізати, є актуальним і в наш динамічний час.

Для того щоб уникнути такої ситуації або терміново її виправити, стане в пригоді книга «Побудова бізнес-моделей», написана Олександром Остарвальдером і Івом Пинье у співавторстві з 470 практиками з 45 країн світу. Вона буде корисною не лише для «стратегів і новаторів, для тих, хто змінює правила гри і готовий ризикувати» (цитата автора), а й для багатьох підприємців, які бажають вивести на ринок свій продукт або послугу, і опиняються серед сотень конкурентів з подібними пропозиціями. Вона стане настільною для менеджерів і власників компаній, чий бізнес застопорився і потребує термінових змін. І навпаки – для тих, хто регулярно провадить самодіагностику своєї компанії з метою запобігти кризовим ситуаціям.

Автори книги справедливо відзначають, що конкуренція від продукту, його ціни і якості вже перейшла на рівень бізнес-моделей. І чим продуманішою і досконалішою буде бізнес-модель, тим більше шансів матиме компанія для виграшу в конкурентній боротьбі. На думку авторів книги, бізнес-модель компанії обґрунтовує причини, завдяки яким створюється і утримується цінність для стейкхолдерів, тобто осіб, зацікавлених у діяльності компанії.

Творці книги розробили зручний інструмент, який повсюдно використовується в сучасному успішному бізнесі – це шаблон бізнес-моделі або «канва», що складається з дев'яти ключових структурних блоків:

  • споживчі сегменти,
  • ціннісні пропозиції,
  • канали збуту,
  • взаємини з клієнтами,
  • потоки надходження доходів,
  • ключові ресурси,
  • партнери
  • види діяльності,
  • структура витрат.

Шаблон дозволяє не лише структурувати і описати бізнес-модель компанії, але і порівняти її з іншими компаніями-конкурентами для виявлення ключових конкурентних переваг.

У книзі наведені різні стилі існуючих бізнес-моделей з прикладами відомих успішних компаній, які змогли стати лідерами на висококонкурентних ринках завдяки унікальності та інноваційності саме своїх бізнес-моделей. Автори описують методи і особливості дизайну нових бізнес-моделей, які є універсальними, незалежними від галузі та специфіки компанії. У книзі порушується питання про можливість і необхідність правильного переосмислення стратегії своєї компанії за допомогою шаблону бізнес-моделі.

Книга «Побудова бізнес-моделей» унікальна тим, що об'єднує в собі з першого погляду несумісне – творчість і системність. Тому, впевнений, її високо оцінять як власники і менеджери компаній, в яких системність процесів, ретельність і глибина аналітики грає першорядну роль, так і бізнесмени-креативщики, для яких бізнес – це можливість створювати нові продукти, компанії та навіть цілі ринки.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Через «Ягодин» машиною перевозили гвинтівки
Наступна новина Автогаз для шантажу: чому Україна не може забезпечити своїх автомобілістів скрапленим газом
Останні новини
Схожі новини