Кожна людина має отримувати $500 щомісяця - співзасновник Facebook

Кожна людина має отримувати $500 щомісяця - співзасновник Facebook

Заробітки сучасних ІТ-мільярдерів сьогодні тільки підкреслюють прірву між багатими і бідними, вважає Хьюз.

Співзасновник Facebook Кріс Хьюз випустив книгу «Нові можливості: Переосмислення нерівності та Як ми заробляємо» (Fair Shot: Rethinking Inequality and How We Earn).

У ній він підтримує ідею виплачувати людям безумовний основний дохід (БОД) і вважає, що його необхідно ввести якомога швидше.

Про це розповідає HighTech з посиланням на Fast Company.

Коли Facebook заробив на ІРО у 2012 році $104 млрд, частка Хьюза склала $500 млн. Це при тому, чесно зізнається Хьюз, що він навіть не писав коди для сайту, а працював по зв’язках з громадськістю.

Хьюз пише, що безумовний дохід потрібно вводити вже зараз, коли через несправедливий перерозподіл ресурсів прірва між багатими і бідними з кожним роком тільки збільшується.

Він пропонує виплачувати людям з доходом нижче $50 000 в рік по $500 щомісяця, щоб забезпечити їм «подушку безпеки», не позбавляючи їх необхідності працювати.

$500 в місяць – досить маленька сума (для США – ред.), яка не позбавить людей стимулу шукати роботу. Ці гроші стануть «подушкою безпеки», яка не дозволить опинитися на вулиці в разі втрати замовників або скорочення через автоматизацію виробництва.

На думку Хьюза, заробітки сучасних ІТ-мільярдерів (його, в тому числі) абсолютно неадекватні зусиллям, які вони витрачають на створення свого бізнесу. «Звичайно, Facebook – це дивовижна історія успіху. І він дався нам важко. Але це зовсім не той успіх, якого домагалися наші батьки і прадіди. Я б порівняв Facebook з виграшем у лотерею», – пише Хьюз.

Так, у Кремнієвій долині багато працюють, але матері-одиначки і медсестри в лікарнях працюють не менше. Однак, з кожним роком їм стає все важче підтримувати гідний рівень життя: в період з 1995 по 2015 рік вартість таких базових послуг, як охорона здоров'я та освіта, зросли у США на 30%.

Система, заснована на несправедливій диспропорції в розподілі ресурсів, зробила можливою появу Facebook. Зараз ця компанія контролює 80% всіх соціальних медіа і продовжує розширювати прірву між доходами бідних і багатих, вважає Хьюз.

«Наша економічна система дозволяє мільйонерам ставати мільярдерами. І вони роблять це за рахунок простих американців, ніяк не допомагаючи змінити їхнє життя на краще. Під удар потрапляють і соціально незахищені верстви населення, і середній клас», – впевнений Хьюз.

На думку співзасновника Facebook, БОД потрібно вводити саме зараз, щоб підтримати всіх цих людей.

Особливо важливо виплачувати БОД людям, у яких на утриманні перебувають малолітні діти і непрацездатні батьки. За фактом, всі вони працюють багато і важко, але при цьому не мають змоги заробляти гроші. А ті, хто отримує більше $250 000 на рік, повинні платити додатковий податок на утримання бідних.

Щоб не бути голослівним, ІТ-мільйонер фінансує організацію Economic Security Project. Завдяки цьому проекту в американському місті Стоктон вже в серпні стартує перший експеримент з безумовним основним доходом.

Близько 100 жителів почнуть отримувати по $500 в місяць без будь-яких умов. Стоктон входить до складу штату Каліфорнія і, на думку мера, є зменшеною моделлю всієї Америки. Саме тому місто може стати тестовим майданчиком для випробування безумовних виплат для всієї країни.

Більше про подібний соціальний експеримент читайте в матеріалі «Для чого уряд Фінляндії просто так виплачує громадянам по 560 євро щомісяця?».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перехід на літній час 2018: коли переводять годинники в Україні
Наступна новина Як інвестувати в IСO і не прогоріти
Останні новини
Схожі новини