Як інвестувати в IСO і не прогоріти

Як інвестувати в IСO і не прогоріти

Синдром упущеної вигоди спонукає сотні тисяч людей витрачати мільярди доларів на скупку нових криптовалют у сподіванні, що ці альткойни повторять стрімкий успіх Bitcoin, Ethereum і Ripple, які подорожчали за минулий рік на 1300%, 9000% і 36000%, відповідно.

За підсумками 2017 року блокчейн-проекти залучили за допомогою первинного розміщення монет (Initial Coin Offering, ICO) значну суму в $5,4 млрд, а в січні 2018 року – ще $1,4 млрд.

Хоча участь в ICO обіцяє нечувані вигоди, воно пов'язане з величезними ризиками. Вже на першому етапі при вкладенні в IСO інвестори втрачають близько 10% коштів, потрапляючи на гачок шахраїв і стаючи жертвами хакерів.

Куплені альткойни часто замість очікуваного вибухового зростання дорожчають повільно, а можуть і взагалі втратити ліквідність. За деякими прогнозами, на ринку незабаром має розпочатися природний відбір, який переживуть лише 10% найсильніших криптовалют з 1550 існуючих нині.

Надмірно спекулятивний ринок

Первинні розміщення монет, як стверджують захисники цього нового способу збору коштів, прискорюють і демократизують процес залучення венчурного капіталу. За допомогою ICO стартапи можуть легко і швидко отримувати від звичайних людей гроші для реалізації передових ідей. І це, теоретично, сприяє науково-технічному прогресу.

Однак навіть учасники ринку ICO вказують, що на ньому роздуваються величезні бульбашки через те, що нескептічних інвесторів цікавить отримання швидкої вигоди шляхом спекуляцій криптомонетами, і аж ніяк не підтримка перспективних довгострокових проектів.

«Ніхто насправді не розбирається і не обговорює те, чи принесе ICO якусь користь. Самі лише спекулянти зараз торгують альткойнами, – коментує ситуацію інвестор-мільярдер Дуглас Берроумен, який готує до випуску власну криптовалюту EquiToken. – Безліч криптоінвесторів з різних країн навіть не заглиблюються в сенс ICO. Всі грають в одну і ту ж гру – памплять валюту вгору, потім скидають її вниз, щоб зробити закупівлю, і знову качають її вгору».

«Криптовалюти дуже чутливі до ринкових маніпуляцій. Усе, що вам потрібно зробити – запустити дезінформацію і дати команду троллям і ботам в Twitter і Reddit поширити цю брехню. Це швидко змінить суспільне сприйняття, і валюта впаде. Потім ви публікуєте спростування, викриваєте брехню, і валюта знову йде вгору. Ось так робляться гроші», – пояснює засновник популярної криптовалюти IOTA Домінік Щінер.

Попри істотне падіння біткойну з грудневого піку, активні заклики міжнародних регуляторних органів не інвестувати в криптовалюти і заборону ICO в Китаї та Південній Кореї, на ринку первинного розміщення монет триває бум і ейфорія інвесторів. За підрахунками аналітичної компанії Autonomous Next, у січні сукупний обсяг ICO досяг $1,4 млрд.

Найбільше коштів – $100 млн – у січні залучив проект Envion, який розробляє екологічні й економічні мобільні контейнери для майнингу криптовалют. На другому місці – платформа розподілу даних Neuromation, яка пообіцяла скерувати обчислювальні потужності майнерів на вирішення корисних завдань і зібрала $73,2 млн.

У наступні місяці інвестиційний ажіотаж на ринку повинні посилити такі великі події, як гігантське $2-мільярдне ICO популярного месенджера Telegram, запуск владою Венесуели державної забезпеченої нафтою криптовалюти El Petro, а також випуск виробником фототехніки Kodak цифрових грошей для фотографів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кожна людина має отримувати $500 щомісяця - співзасновник Facebook
Наступна новина ДТП у Рівному: автомобіль влетів у дерево, водій загинув. ФОТО
Останні новини
Схожі новини