Краса храму на Волині у дні перших морозів. ВІДЕО

Краса храму на Волині у дні перших морозів. ВІДЕО

На Волині один із селищних храмів показали під час першого снігу. 

Як повідомляє Район.Шацьк, Олександр Вихор, син настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці Миколи Вихора, презентував красиву відеороботу. 

Однією з окрас Шацька є, буземовно, місцевий храм. 

Перша згадка про нього є у податкових книгах за 1510 рік, згодом старожили смт. Шацьк записали з розповіді своїх батьків, що першу церкву було спалено татарами. Новий храм було закладено на Онуфрія у 1520 році, а її будівництво закінчили через п'ять років. На святий празник Пречистої Богоматері звели над куполом хрест. В період козацького повстання і війни з Польщею у 1648-1654 рр. її спалили поляки. Жителі села розпочали будівництво нової церкви.

У 1800 році церква в с. Шацьк знову згоріла (Клірова відомість за 1810 р. подає, що церква згоріла 1810 р.) і з благословіння єпископа Волинського і Житомирського Варлама була побудована у 1800 році дерев'яна каплиця під тією ж назвою.

Старанням графа Владислава Браницького з 1830 по 1839 рік в с. Шацьк будувалась нова мурована церква. Попередня дерев'яна церква стояла ближче до озера, за 200 м на південний схід від нової.

У радянський період рішенням Волинського облвиконкому № 696 від 13.ІХ.1963 року, церква в смт. Шацьк була закрита, знята з реєстрації і віддана під склад комунгоспу. В 1990 році розпочалась відбудова церкви. Основні роботи проводились за кошти парафіян, допомагав і місцевий колгосп «Україна». Церква була урочисто освячена 8 жовтня 1994 року, на свято преподобного Сергія Радонежского.

 

#letissnow#shatsk#church

Posted by Alexandr Vykhor on Sunday, 18 November 2018

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у Луцьку п'ять років тому розпочиналась Революція Гідності. ВІДЕО
Наступна новина У Луцьку - скандал через расистську рекламу
Останні новини
Схожі новини