Криваві вибори президента. Білорусь сколихнули масові протести

Криваві вибори президента. Білорусь сколихнули масові протести

Після того, як стало відомо, що перемогу на виборах президента Білорусі знову здобуває Олександр Лукашенко, білоруси вийшли на вулиці на протест, заявивши, що вибори були сфальсифікованими. Протести переросли у масштабні сутички і затримання.

Нагадаємо, президентські вибори у сусідній країні відбулися 9 серпня.

ЦВК оголосила перші результати голосування. Згідно з ними, перемогу з величезним відривом здобув Олександр Лукашенко. А його головна опонентка Світлана Тихановська набрала лише 6,8%.

Протягом попередніх двох діб до виборів у Мінськ прибувала важка техніка і водомети, стягувалися війська.

Протестувальники у столиці почали споруджувати барикади зі сміттєвих баків. Силовики вирішили не затягувати зі штурмом і кинулись розганяти людей.

У бік протестувальників рушила колона спецтехніки, включили водомети, використовувалися світлошумові гранати.

Автомобіль ОМОНу у столиці Білорусі в'їхав у натовп протестувальників, внаслідок чого постраждав чоловік.

Також співробітники ОМОНу жорстоко побили молоду пару в одному з дворів. Відомо, що хлопець з дівчиною просто сиділи на лавочці та відпочивали.

Силовики били пару кийками й змушували лягти на землю. Відео інциденту зафільмували очевидці.


Лише близько третьої ночі протестувальники стали залишати вулиці Мінська. 

Протести відбулися і в інших містах Білорусі. Наприклад у Могильові – третьому за величиною місті Білорусі – ОМОН розігнав протестувальників у центральній частині міста, а далі почав розгін і з центральної площі. Відомо про щонайменше 20 затриманих протестувальників.

У Барановичах на вулиці вийшов величезний натовп, до якого долучилися близько 8 тисяч людей. Тож силовики просто не мали чого їм протиставити, а тому відступили.

Слідчий комітет Білорусі відкрив кримінальні справи проти активістів та мітингувальників. Провадження стосуються масових протестів у Білорусі, які спалахнули після виборів президента.

За словами глави слідчого комітету Івана Носкевича, справи були відкриті через масові заворушення і насильство щодо правоохоронців.

Загалом справи відкрили за статтею 293 про масові заворушення. Санкціями статей передбачено позбавлення волі до 15 років.

За попередніми даними, у результаті протестів у Мінську та інших білоруських містах за минулу добу затримали понад 160 людей.

Правозахисники організації «Весна» нарахували більше 1500 випадків затримань. Понад 600 осіб отримали адміністративні арешти і штрафи за політично вмотивованими статтями.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні ще понад тисяча людей заразилися коронавірусом 
Наступна новина «Не відкидаю такої можливості», – Положинський про свою участь у виборах мера Луцька
Останні новини
Схожі новини