У Білорусі обирають президента. В'їзд до Мінська охороняють правоохоронці

У Білорусі обирають президента. В'їзд до Мінська охороняють правоохоронці

У Білорусі розпочалися вибори президента. Головними претендентами на цю посаду є чинний президент Олександр Лукашенко та опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. Виборчі дільниці в Білорусі працюватимуть з 8:00 до 20:00.

У Білорусі працюватимуть 5 767 виборчих дільниць, а за кордоном — ще 44. Взяти участь у виборах можуть 6,8 млн білорусів, передає ТАСС, пише Громадське.

Президента вважатимуть обраним, якщо за нього проголосує понад половина громадян, які пройшли на вибори. Другий тур виборів у Білорусі проводили лише у 1994 році. В інших роках Лукашенко перемагав одразу у першому турі.

Крім Олександра Лукашенка, який на посаді вже 26 років, у виборах беруть участь Світлана Тіхановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень. Головною опоненткою вважають саме Тіхановську.

Як передає видання TUT.by, через проведення виборів міліцію перевели в посилений режим роботи. Громадян попросили дотримуватися «законного порядку», бо за його порушення обіцяють «негайно реагувати з використанням усіх законних повноважень».

У центрі Мінська також огородили палац для урочистих подій Палац Республіки та Палац профсоюзів.

А користувачі видання помітили, як у центрі Мінська проїжджала військова техніка.

Як пише Радіо Свобода, на в'їзді до Мінська стоїть автівка ДАІ, дві військові машини, люди в бронежилетах, балаклавах та шоломах. Швидкість проїзду там зменшили до 20 км/год.

Також у Мінську перекрили в'їзд до Майдану Незалежності, також заборонили паркування на вулиці поряд.

Що відбувалось з виборами в Білорусі та хто така Тіхановська?

Світлана Тіхановська — дружина ютуб-блогера Сергія Тіхановського, автора і ведучого популярного блогу «Країна для життя» з 238 тисячами передплатників (до його затримання було 80 тисяч) і 30 млн переглядів (що дуже багато для 10-мільйонної Білорусі).

Саме її чоловік планував іти в президенти. Задовго до початку виборчої кампанії Тіхановський їздив країною і спілкувався з людьми в прямому ефірі. Під час однієї з таких поїздок його затримали й посадили на добу.

ЦВК відмовилася приймати заяву про реєстрацію ініціативної групи, і тоді її від свого імені подала дружина блогера.

Тіхановська — єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували Валерія Цепкала та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього порушили кримінальну справу. Головні опозиційні кандидати об’єдналися і підтримали Тіхановську.

Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко має на виборах реального конкурента. Утім Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Григорій Пустовіт підтвердив, що захворів на коронавірус
Наступна новина «COVID - це реальність і небезпека». У голови Волиньради на коронавірус захворіли рідні
Останні новини
Схожі новини