Куди лучанам викидати відпрацьовані ртутні термометри та люмінесцентні лампи

Куди лучанам викидати відпрацьовані ртутні термометри та люмінесцентні лампи
Люмінесцентні лампи містять небезпечну ртуть

Відпрацьовані компактні люмінесцентні лампи та ртутні термометри мешканці Луцька можуть безоплатно залишити у спеціальних контейнерах.

Про це повідомили у відділі екології Луцької міської ради. 

Ці контейнери встановлені біля міського ЦНАПУ на вулиці Лесі Українки, 35, та біля ЖКП №11 на вулиці Федорова, 9.

Збір ртутовмісних приладів налагоджений у декількох містах, і Луцьк – серед них

Спеціальні вуличні контейнери виготовили за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища з ініціативи відділу екології для того, щоб убезпечити життя і здоров’я лучан від контакту з небезпечною  ртуттю, яка міститься у таких приладах.

Збір ртутовмістних приладів налагоджено лише в декількох містах України, і Луцьк – одне з них, запевняють у відділі екології.

28 березня відділ екології передав на утилізацію рівненському підприємству ТзОВ «Еко-хелп» 54 відпрацьовані термометри та 823 люмінесцентні лампи на загалу суму 8575 грн.

Лампи із ртуттю викидають у контейнери для сміття і навіть у кущі

Останнім часом почастішали випадки зловживань з боку окремих власників таких відходів, кажуть у відділі екології. Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці відповідно до чинного законодавства зобов’язані самостійно укладати угоди з ліцензованими підприємствами, передавати відпрацьовані люмінесцентні лампи на утилізацію та оплачувати ці послуги.

Однак уночі в контейнери для твердих побутових відходів біля департаменту ЦНАП від невідомих надійшла чергова партія відпрацьованих ламп – 48 шт.

А напередодні в районі гаражного кооперативу «Стир-2» на вулиці Електроапаратній, реагуючи на звернення мешканців до групи швидкого реагування 15-80, працівники відділу екології підібрали ще 102 люмінесцентні лампи, які викинули у кущі нерадиві господарі.

«У результаті за кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища не будуть куплені саджанці дерев для загальноміських посадок, додаткові контейнери для населення і не будуть реалізовані інші різноманітні ініціативи, бо серед нас є ті, які свідомо перекладають свої обов’язки на інших і створюють небезпеку як для себе так і для всіх лучан», – зауважують у відділі еології.

Справи про відповідні порушення будуть передані до міського відділу поліції для розшуку порушників природоохоронного законодавства та притягнення їх до відповідальності.

Чим небезпечна ртуть

Кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграм, термометр – до 2 грам рідкої ртуті. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки.

Головна небезпека ртуті в тому, що, потрапивши до організму людини, вона накопичується в ньому, залишаючись там на все життя, уражаючи при цьому центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинян закликають на годину вимкнути світло
Наступна новина У Луцьку команди журналістів чотирьох країн змагаються за кубок пам'яті Клімчука. ФОТО
Останні новини
Схожі новини