«Ліга чесності»: чи допоможуть Гриценкові «зняті» кандидати

«Ліга чесності»: чи допоможуть Гриценкові «зняті» кандидати

1 березня кандидат в президенти Андрій Садовий заявив, що знімає свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Згодом свою кандидатуру на користь Гриценка зняв Дмитро Гнап. А ще про його підтримку заявили нардепи-«європтимісти» Мустафа Найєм, Світлана Заліщук і Сергій Лещенко.

Чи зможе «демократична опозиція» стати монолітною командою, чи «доплюсують» вони рейтинг Гриценку і як із цим житимуть волинські представники згаданих політсил, розберемося у цьому матеріалі.

«Єдиний» кандидат від «демократичних сил»

З початку своєї неформальної виборчої кампанії ще у 2018 році Анатолій Гриценко позиціонував себе як «єдиний кандидат від демократичних сил», або принаймні той, хто хоче ним стати в результаті перемовин із іншими партіями, які у «Громадянській позиції» вважали близькими їм за поглядами.

Одним із перших до ГП приєдналася «Альтернатива», а її лідери Руслан Калінін та Єгор Фірсов стали топ-спікерами партії. А згодом із відносно віомих політиків долучилися Віктор Чумак (громадянський рух «Хвиля»), Микола Томенко із ГР «Рідна країна» та Микола Катеринчук із «Європейською партією».

Проте коли лідер «Об’єднання “Самопоміч» Андрій Садовий у січні 2019-го розпочав власну кампанію, а Святослав Вакарчук відмовився прямо підтримати Гриценка, його імідж «єдиного» все частіше ставили під сумнів. А ще по іміджу кандидата частково вдарили скандали із залученням до кампанії «сумнівних» політиків, як наприклад Геннадій Корбан у Дніпрі або Іван Смітюх на Волині.

І ось весна «принесла» команді Гриценка хороший поштов у кампанії. На підставі опитування «дружньої» соціологічної агенції «Фама» Андрій Садовий вирішив зняти свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Згодом його підтримав Дмитро Гнап, якого висувала «Сила людей» та троє «єврооптимістів». Така мобілізація збіглася у часі із оприлюдненням скандальних розслідувань щодо друзів головного об’єкта критики Гриценка — чинного президента Петра Порошенка.

В результаті Садовий, «міністр закордонних справ» у його команді Світлана Заліщук та інші члени команди публічно почали говорити, що Гриценко у новому статусі має шанс потрапитив другий тур і перемогти там. Проте політологи і результати свіжих соцопитувань із цим не зовсім «згодні».

Передвиборча «арифметика»

«Зняття Андрія Садового на користь Анатолія Гриценка дещо підвищує шанси більш рейтингового лідера «Громадянської позиції» в боротьбі за участь в другому турі, до якого він поки за результатами досліджень громадської думки не проходить.Тим більше, спільні тенденції електорату обох кандидатів проглядаються як в територіальному розташуванні (найбільша підтримка в західних областях України), так і в політичному аспектах», - відзначає політолог Олександр Новосад.

Він наводить результати соцопитування, проведеного групою «Рейтинг» у лютому 2019-го. Так, відповідно до нього 18% виборців Садового у разі зняття їх кандидата з виборів були готові підтримати Гриценка, 16% прихильників міського голови Львова обрали б Порошенка, а 10% респондентів лідера «Самопомочі» готові голосувати за Зеленського. Частина виборців Гриценка теж досить позитивно ставиться до Садового.

Аудиторія опитування: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2%. Терміни проведення дослідження: 19-28 лютого 2019 р.

«Тому однозначно плюс Гриценку від такого об’єднання. Проте політичні союзи перед виборами не можуть автоматично гарантувати додавання такими ж рейтингами: вирішальною все ж таки є воля звичайних людей – виборців та як це їм подобається чи ні. І тому в цифрових показниках політичні передвиборні союзи інколи дають значні, а деколи й зовсім мінімальні наслідки», - переконаний Новосад.

Зокрема не готові «сліпо» підтримати Гриценка лише через підтримку Садового його довірені особи на Волині. Так, депутатка міськради Юлія Вусенко каже, що вивчить програми кандидатів, а тоді зробить вибір.

«Для мене так само це (зняття Садового, - ред.) було неочікувано, як і для всіх українців, в тому числі і самого Анатолія Гриценка. Сьогодні я визначаюся із кандидатом, адже людина, якій я мала віддати свій голос, більше не бере участі у виборах. А так, як раніше я мала фаворита, то зрозуміло, програми інших кандидатів мене не сильно цікавили. Наразі прийдеться їх переглянути», - розповіла Вусенко.

Схожа позиції і в іншої довіреної особи Садового Галини Федоренко: «Ви знаєте, я ще обираю. Кандидатів багато, не можна так швидко переорієнтуватися із одного на іншого».

Проте у штабі Гриценка розраховують, що статус «єдиного» залучить на його бік. Так, за даними згаданого соцопитування «Рейтингу», 24,5% українців не визначилися із голосом, а 7,4% не планують голосувати. Якщо хоча б половина із них підтримає такого «єдиного демократичного кандидата», Гриценко справді зможе серйозно претендувати на другий тур виборів.

Із можливми зростанням рейтинг за рахунок «єдиності погоджується і Олександр Новосад: «Взагалі я вважаю, що Анатолій Гриценко може трохи додати голосів на свою користь за рахунок виборців, які поки не визначилися, та тих, які замовчують свій вибір. Сприятиме цьому і дещо вища, порівняно із загальнодержавною, явка виборців західних областей. Але це суто моє суб'єктивне припущення».

Не під запис у штабі Гриценка зізнаються, що ще одним поштовхом для їх кампанії може стати підтримка з боку Святослава Вакарука, хоча поки Вакарчук обмежився оприлюдненням загальних вимог доброчесності до всіх кандидатів. До того ж сам Гриценка заявив про переговори із кандидатами Ігорем Смешком, Русланом Кошулинським, Дмитром Добродомовим, Романом Безсмертним та Ігорем Кривенком. Щоправда, їм соціологи поки дають рейтинги в межах статистичної похибки, як і вже знятому Дмитру Гнапу.

Окрім арифметики із рейтингами на кампанію точно вплине ефективність роботи штабів. І якщо Анатолій Гриценко та Андрій Садовий особисто знайшли для себе компроміс, який назвали «антикорупційною ідеологією», на місцях, зокрема на Волині, спільна робота «клеїться» не дуже.

Спільний штаб? Ні, не чули

Від пресдставників «Громадянської позиції» та «Самопомочі» на Волині ми почули дещо різні версії того, як вони мають працювати далі.

Так, керівник волинського штабу Гриценка Олександр Кралюк говорить, що вони вже співпрацюють із «Самопоміччю» у напрямках агітації та роботи комісій. «У нас є спільне бачення на участь у президентських виборах. Наразі йдеться саме про роботу в напрямку підтримки єдиного кандидата на виборах Президента – Анатолія Гриценка, ми акцентуємо увагу виключно на цьому. Представники Самопомочі долучаються і по напрямку агітації, і роботи в комісіях. Щодо парламентських виборів, то наразі про це не йдеться», - заявляє Кралюк.

Натомість у «Самопомочі» не всі чули про таку співпрацю. «В мене абсолютно ніякої інформації немає. На обласному рівні ми це поки не обговорювали», - переконує Галина Федоренко.

«Наша команда отримала можливість уже готуватися до виборів парламентських, адже кандидат на перемогу якого ми працювали - знявся. Тому ми робимо свою роботу, а вона у нас завжди є», - додає Юлія Вусенко.

Олександр Кралюк з цього приводу додає: «З огляду на ту заяву, яку зробив Андрій Садовий, ми сконтактували з представниками його штабу на Волині та погодили, що запрошуємо представників «Самопомочі» до роботи на виборчих дільницях. Ми дійшли згоди, і представники уже долучаються до роботи на дільницях в якості спостерігачів тощо. І поки не буде політичної заяви лідера «Самопомочі», жодних інших дій вживати я як лідер політичної партії «Громадянська позиція» на Волині не маю права. Тому окремі партійці можуть про це й не знати, звісно, адже наразі триває етап узгоджень наших позицій. Чекаємо спільної заяви та тих умов, які будуть прописані, якщо вони будуть».

Тим не менш, спільна робота перед парламентськими виборами всім, хто об’єднався навколо Гриценка, вкрай потрібна, щоб не опинитися за бортом, вважає Олександр Новосад. Лише так вони зможуть забезпечити собі високі шанси на потрапляння та суттєвий вплив у майбутньому парламенті.

«Наскільки ефективно працюватимуть спільно «Самопоміч» і «Громадянська позиція» залежить від довгострокових перспектив, які ставлять для себе ці політичні сили. Якщо це, наприклад, спільний похід на парламентські вибори-2019, то, звісно, потрібно докласти зусиль. Адже в кожної політичної партії є щонайменше по одному важливому завданню: для «Громадянської позиції» – не втратити існуючий зараз рівень підтримки лідера, щоб впевнено виступити на парламентських виборах. Для Андрія Садового важливо зберегти своє «політичне дитя» - забезпечити наявність представників партії “Об’єднання «Самопоміч» у наступному скликанні парламенту», - пояснює політолог.

Зокрема нинішня підтримка Гриценка може допомогти потрапити у єдиний список екс-журналісту Дмитру Гнапу, хоча він особисто не став популярним кандидатом та навіть дещо нашкодив своїй репутації через скандал із грантом.

«Важко оцінити плюси від зняття Гнапа. Оскільки необхідного розгону для політика він ще не набирав. Звичайно, для наступних політичних перспектив йому краще було б балотуватися. Особливо політичної шахівниці перед виборами він не поміняв би. Однак скандал навколо нецільового використання коштів з колишніми колегами-розслідувачами, який призвів до того, що від підтримки Дмитра Гнапа відмовилася партія «Сила людей» (праймеріз якої він і виграв)… Назад шляхи закриті. Хоча в політиці немає вічних друзів і ворогів. Тому підтримка Гриценка зараз – теоретично можливо парламентська перспектива у майбутньому. У всякому разі це раціонально», - вважає Новосад.

В контексті можливого злиття команд «Самопомочі» та «Громадянської позиції» на Волині у них обох непогані шанси. Так, на боці «Самопомочі» краще представництво у місцевих радах, більші ресурси від державного фінансування партій та власна фракція у парламенті. Натомість на боці ГП — статус «фронтмена» у Анатолія Гриценка та поки вищий партійний рейтинг.

У інших же політсил умовної коаліції («Сила людей», ініціативи «#дійзнами» тощо) поки немає стабільних осередків на Волині. Тому забезпечити хороше кадрове представництво у списках їм буде складніше.

«Ліга чесності»

Ситуативне об'єднання Гриценка, Садового, Гнапа, «єврооптимістів» та інших «демократів» ймовірно стало єдиним способом для них ефективно протистояти важковаговикам ( Петру Порошенку, Юлії Тимошенко, Володимиру Зеленському та опоблоківцям). Така собі «Ліга справедливості по-українським намагається зіграти роль конструктивної проєвропейської опозиції. 

Проте на місцях це об’єднання відбувається не без проблем, адже на співпрацю впливають місцеві «розклади»,  особисті амбіції та дещо різні ідеологічні платформи тих же Гриценка та Садового. Яким би не був результата президентських виборів, наступним випробуванням для «ліги» стане поділ місць у списку або мажоритарних округів, де саме місцеві осередки та їх амбіції гратимуть більшу роль. Саме тут ми побачимо, наскільки «демократична опозиції» вміє домолятися.  

Антон Бугайчук (для “Першого”)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Дикун Forever» у Луцьку розповість, про що мовчать чоловіки
Наступна новина «Заговори, щоб я тебе почув». Як на Волині спільно звітувалися громадські організації. ФОТО
Останні новини
Схожі новини