«Заговори, щоб я тебе почув». Як на Волині спільно звітувалися громадські організації. ФОТО

«Заговори, щоб я тебе почув». Як на Волині спільно звітувалися громадські організації. ФОТО

На жаль, громадський сектор на Волині, як і у всій Україні, не може похвалитися високою довірою і позитивною оцінкою роботи громади. Будьмо відверті, десь можливо й не допрацьовуємо, але переважно ця недовіра зумовлена різного роду стереотипами (до прикладу, громадські організації - це політичні структури), поганою поінформованістю населення про роботу ГО, несистемною роботою багатьох організацій, тощо.

З одної сторони, можна чекати, поки ситуація зміниться сама собою. Часто чуємо, суспільство не розуміє великого внеску нашої організації в розвиток громади, тому треба чекати, щоб воно дозріло. З іншої сторони, можна показувати свою відкритість та прозорість, більше комунікувати з громадою. І втішно, що на Волині обрали другий варіант.

У перший день весни, 1 березня, з ініціативи Волинського інституту права та за підтримки ПРООН в Україні 7 місцевих громадських організацій спільно прозвітувалися про свої напрацювання у 2018 році. До ініціативи приєдналися ГО «Громадське.Волинь», Центр журналістських розслідувань «Сила правди», ОМГО «Волинський Інститут Права», ГО «Розвиток Волині», ГО «Переселенці Криму та Донбасу», Любешівська районна громадсько-екологічна організація «Світ навколо нас», ГО «Молодіжна Платформа».

«Публічне звітування взагалі не популярне серед громадських організацій України. Більше того, прикладів спільного звітування  у цьому секторі - одиниці. Тому, тішуся, що в Луцьку проводимо такий захід. Сьогодні хочемо дати відповіді на три блоки запитань. Зокрема, «хто ми?», «чим можемо похвалитися за 2018 рік?» та «за які кошти ми працюємо?», - зазначила на початку заходу керівниця Волинського інституту права Ірина Гайдучик.

Все відбувалося максимум інформативно, лаконічно, динамічно. Ніби нічого нового, але водночас по-іншому. Одне - розповідати про себе, інше - чути колег і відчувати себе частинкою глобальних змін. Хтось працює у сфері екології, хтось з молоддю, хтось відстоює права внутрішньопереміщенних осіб, хтось розвиває незалежну журналістику, але все це з єдиною метою - зробити життя громади кращим. І, як показало публічне звітування - результати є!

Закупівля обладнання для оцінки якості води у школах; створення потужного комунікаційного майданчика для розвитку волинської молоді; публікація матеріалів, які виводять на чисту воду корупційні схеми; проведення фестивалю громадської активності, завдяки якому більше тисячі лучан дізналися про роботу місцевих ГОшок; більше 70 волинян отримали гранти на обладнання для започаткування або розширення власної справи - це лише маленька частинка зробленого за 2018 рік на Волині громадськими організаціями, які взяли участь у звітуванні. Все це мотивує та надихає до подальшої роботи.

«Цікаво було почути про досягнення колег із громадського сектору. Такі заходи сприяють відкритості, появі нових ідей та розвитку партнерства між організаціям», - ділиться своїми враженнями керівниця Центру журналістських досліджень «Сила правди» Валентина Куць. І це правда, адже уже після проведення звітування присутні ще довго не розходилися, обговорювали почуте, дискутували про довіру до громадського сектору та публічність.

«Одна із проблем нашого громадського сектору - це закритість. Існує купа фейкових організацій, існують персони, які кажуть: «я маю 3 організації" і звісно існують ті, хто прикриваючись цим брендом робить темні справи. Висновок - довіряйте тим хто відкритий, хто показує не тільки роботу але і структуру, свої фінанси. Довіряйте, це важливо», - стверджує голова ГО «Молодіжної платформа» Захар Ткачук.

Не погодитися з цими словами не можливо. Лишається тільки додати ще один висновок - спільне звітування правильний захід. Подібні ініціативи потрібно організовувати й надалі, щоб відчути спільну силу та не нарікати, що про нас не знають і нашу роботу неналежно оцінюють.

ДОВІДКОВО

Захід ініційовано ОМГО "Волинський Інститут Права", що працює як хаб для інститутів громадянського суспільства на Волині та фінансується Програмою розвитку ООН в Україні та Міністерством закордонних справ Данії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ліга чесності»: чи допоможуть Гриценкові «зняті» кандидати
Наступна новина Стара плитка і «гола» стійка. Як дизайнер Левко Давидюк придумував інтер'єр ресторанів Луцька
Останні новини
Схожі новини