Лікарі бояться закриття психлікарень. Чи передбачає це другий етап медреформи?

Лікарі бояться закриття психлікарень. Чи передбачає це другий етап медреформи?

З квітня 2020 року стартує другий етап медичної реформи і змінюється модель фінансування закладів. В Асоціації психіатрів України кажуть, що профільне міністерство переклало усю відповідальність на місцеві органи влади, тож лікувальні заклади під загрозою закриття.

Українські психіатри б’ють на сполох. Кажуть, що медична реформа знищить галузь: частину психлікарень закриють, а пацієнти стануть жебраками, пише «24 канал».

«Зрізають до 50% на утримання психлікарень. На вулицях України з’явиться величезна кількість пацієнтів психлікарень», – повідомив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман.

Та у профільному міністерстві заспокоюють: фінансування є, і навіть більше, ніж у 2019 році.

«На кожного пацієнта 7,5 тисяч на 9 місяців за готовність надавати допомогу. Загальне фінансування галузі збільшилося десь на 10%. Коли ми кажемо, що грошей не вистачить, це безпідставно», – заявив заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Луфер.

У МОЗ підозрюють, що паніку спричинила відсутність інформації. Запевняють, що закривати психлікарні не збираються, а тільки змінять модель їх фінансування. Це передбачено медичною реформою і подальшою децентралізацією. Міністерство більше не власник закладів охорони здоров’я. Вони належать місцевим громадам.

«МОЗ через субвенцію розподіляло на місцеві влади, а влада з цих коштів утримувала заклади. Це фінансування переходить зараз на національну службу здоров’я, яка буде здійснювати фінансування: за пролікованим випадком, за зверненням пацієнта або, як у психіатрії, за готовність надавати допомогу», – заявив заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Луфер.

Ще частину коштів лікарні отримуватимуть від органів місцевої влади. Ті самі вирішуватимуть скільки грошей кому надати. У психіатричній лікарні Києва про зміну системи фінансування знають і поки що не панікують. Мовляв, не знаємо, що там у регіонах, а нас усім необхідним забезпечили.

«Держава буде фінансувати наступне: зарплату медиків, ліки й харчування. Місцева влада фінансуватиме комунальні послуги, ремонт, утримання обладнання», – заявив заступник директора медичного об'єднання "Психіатрія" Михайло Ігнатов.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Криму арештували українських рибалок. Що відомо?
Наступна новина Акції, знижки, бонуси, подарунки: ТОП-4 найвигідніших пропозицій «Інвестора» у лютому
Останні новини
Схожі новини