Лицарі з РПГ. Лучани вчаться стріляти

Лицарі з РПГ. Лучани вчаться стріляти

«Спочатку валимо орків. Потім підходимо, фоткаємось, знімаємо відео. Не навпаки!» – наголошує Сергій Ващук.

З початком війни у Луцьку стали дуже популярними навчання основ поводження зі зброєю і тактичної медицини. Вони відбуваються щодня на кількох локаціях і щоразу збирають сотні охочих повправлятися.

Одне з місць, де проводять такі навчання, – клуб середньовічного бою «Айна Бера». Донедавна лицарі їздили на змагання, одягали важкі обладунки і брали до рук мечі. Тепер на порядку денному – зовсім інші виклики та зброя.

Більше про луцьких лицарів можна прочитати тут: «Ти Стьопу навіть не подряпала!», або Як я ставала лицаркою

Лідер клубу та учасник російсько-української війни на Донбасі у 2014-2015 роках Сергій Ващук вирішив розповісти лучанам, що знає про зброю і її використання в міських умовах. Не теоретичне складання-розбирання «калаша», а що робити з ним, коли ви цивільний, який раптом опинився на полі бою. Як кидати гранати, стріляти з РПГ…

«Я маю надію, що вірогідність боїв у Луцьку дуже низька. Даю 99%, що цього не буде, проте готуватися потрібно. Тим паче, з огляду на те, що вже відбувається в інших частинах України», – каже він.

Сергій Ващук сподівається, що лучанам не доведеться битися з росіянами у своєму місті

Під час навчань пояснюють базові речі: як замінювати магазин, заряджати автомат, цілитися, як пересуватися в гарячих точках, щоб не потрапити під обстріл.

«Пріоритет – ваше життя. Ми не русска армія, де нових нарожають», – наголошує Сергій Ващук.

При цьому передбачити, як хтось поводитиметься у бою, неможливо, каже він:

«Максимально дєрзкі можуть труситись в окопі, а флегмати, які грають в шахмати і читають книги (нікого не хочу образити), стають богами війни і збивають самостійно три танки».

Читати також: «Обійми дуже допомагають». Як ми слухали луцьку психологиню і рятувалися від війни. РЕПОРТАЖ

Друга частина навчань – основи тактичної медицини. Інструктор та лікар Тарас Мороз пояснює не лише, як зупиняти кровотечі і проводити серцево-легеневу реанімацію, а й наскільки це реально на полі бою. Як допомогти і при цьому не загинути самому.

Тарас Мороз розповідає, як допомогти пораненому і самому не загинути

Аудиторія таких занять дуже різна: чоловіки і жінки, дівчата і хлопці, сім’ї з дітьми. Усі вони розуміють, що в разі загострення ситуації тут, на заході України, потрібно знати, з якого боку підступитися до автомату.

Лучанка Світлана прийшла на тренінг з 5-річною донькою. Звісно, не для того, щоб та вміла стріляти. А тому, що не було з ким лишити. Проте дитина з задоволенням вивчала дорослі «іграшки».

«Вчора я ходила на інші навчання – збирати і розбирати автомат. Спершу мене просто заціпило – не могла підійти до зброї, але зробила це вперше і відпустило. Якщо доведеться, візьму до рук зброю. Хоча, сподіваюсь, такої потреби не буде», – розповідає жінка.

Наймолодшій учасниці тренінгу – лише 5 років 

Ще одна лучанка Наталія прийшла сюди з донькою-підлітком Дариною.

«Такі часи, що краще знати, ніж не знати. Донька захотіла, а я її підтримала. Тепер вчимося обоє. Не знаю, чи змогла б вистрілити – такого досвіду не було, але вміти мусимо», – каже вона.

Навчання відбуваються щодня о 18:00. Записатися можна, написавши повідомлення на сторінку луцького клубу «Айна Бера» у фейсбуці чи інстаграмі.

Кольчуги тепер чекають кращих часів

Текст: Віта Сахнік

Фото: Людмила Герасимюк


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьку подарували шість автобусів з гуманітарною допомогою
Наступна новина Через обстріл телевежі на Рівненщині загинуло дев'ять людей
Останні новини
Схожі новини