Луцька лікарка розповіла про коронавірус у дітей: діагностика, лікування та вакцинація

Луцька лікарка розповіла про коронавірус у дітей: діагностика, лікування та вакцинація
Фото ілюстративне

Ситуація з коронавірусом на Волині продовжує ускладнюватися. Кількість хворих дітей на ковід щоденно зростає. З 8 листопада Волинь переходить у “червону” зону.

Про перебіг та лікування коронавірусу у дітей та вакцинацію розповіла головна лікарка «Луцької міської дитячої поліклініки» Оксана Лєщинська під час вебінару “COVID-19 І ДІТИ: ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ”.

Як розпізнати коронавірус у дитини?

Характерних симптомів, які б свідчили, що у дитини коронавірус, немає. Виявити це захворювання можна лише на 5-7 день від початку хвороби, адже ковід зазвичай розпочинається як ГРВІ, а подекуди – з розладів шлунково-кишкового тракту.

«Сказати однозначно, що є окремі симптоми характерні для ковіду ніхто не може, бо ковід дуже поліморфний у своїх симптомах. Він може розпочинатись із захворювання верхніх дихальних шляхів, так само може спровокувати розлади шлунково-кишкового тракту. 

Особисто з мого досвіду, перша дитина, якій ми підтвердили коронавірус, мала саме розлади шлунково-кишкового тракту. Тут варто зазначити, що дуже важливим є зв'язок зі своїм лікарем. Чудово, що з'явилася можливість консультування по телефону, бо це один з прогресивних методів спілкування лікаря з батьками. Адже зараз дуже велике навантаження на лікарів, якщо ми мали колись 30-40 дітей на прийомі, то зараз кількість сягає і до 70», - зазначила Оксана Лєщинська.

Найчастіше діти інфікуються саме у сімейних вогнищах, але бувають випадки інфікування й у дитячих колективах. 

Щодо лікування, то лікарка зазначає, що це захворювання лікують симптоматично.

«Немає таблетки, яка може відразу вилікувати ковід. Він зазвичай проходить як респіраторна хвороба, але має пройти певні періоди в своєму розвитку. Не може дитина сьогодні мати нежить і температуру, а завтра вже бути здоровою. Стан кожної дитини оцінюється індивідуально.

За нашими спостереженнями, ми не маємо важких форм ковіду серед дітей. Але якщо у дитини є тривала температура, погане самопочуття – це все має спонукати проводити додаткові обстеження дитини, аби виключити чи підтвердити коронавірус. В першу чергу, мама має оцінювати стан дитини: слабкість, млявість, погіршення загального стану, температура, сповіщати про це лікаря і дотримуватись рекомендацій», - зазначила головна лікарка дитячої поліклініки. 

Діагностувати коронавірус можна на 5-7 день від початку хворобу, саме у цей період обстеження покаже достовірний результат.

«Потрібно пам'ятати, що ПЛР і експрес-тести не можуть бути достовірними в перші дні хвороби, навіть якщо в дитини дійсно є коронавірус. Треба щоб пройшло 5-7 днів, тоді буде достовірний тест», - зазначила Оксана Лєщинська.

Чи можна покращити імунітет дитини 

Лікарка зауважує, що для того, аби підтримувати імунітет дитини, потрібно дбати про правильне харчування та забезпечувати їй прогулянки на свіжому повітрі. Щодо вітамінів, то вони, як і лікарські засоби мають свої протипокази і можуть викликати щонайменше алергічні реакції.

«Вітаміни – це такі самі лікарські засоби, які мають покази, протипокази, дозування тощо. Це не працює так, що ми сьогодні дали вітаміни з Америки і завтра у дитини сильний імунітет. Це щоденна робота батьків. До трьох років стабілізується імунна система, формується імунологічна відповідь до певних захворювань. Саме в цьому віці дитина може йти в садок. Здорове харчування, термічно необроблені фрукти, овочі, прогулянки на свіжому повітрі – це все складові імунітету вашої дитини. 

Є діти, які дійсно мають імунодефіцитний стан, але їх дуже мало. Вони мають бути обстежені лікарем-імунологом. Але давати дітям біологічно активні добавки сумнівного виробника - дуже складне рішення, і має нести підстави про користь для дитини, а не шкоду», - додала лікарка.

Вакцинація дітей проти коронавірусу

У США вже починають щепити проти коронавірусу дітей від 5 років. В Україні ж лише почали вакцинувати дітей від 12 років. Для щеплення неповнолітніх використовують вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech.  Рекомендована доза введення – двічі по 0,3 мл з інтервалом 21-28 днів.

Перед вакцинацією від COVID-19 у дитини має бути проведений весь комплекс профілактичних щеплень, її має оглянути лікар-педіатр і надати висновок про стан здоров'я.

«Зараз немає ніяких документів, які б свідчили, що  в Україні вакцинуватимуть дітей від 5 років. Загалом же, ніхто вашу дитину без вашої згоди не поведе на вакцинацію. Це має бути воля батьків, ніхто примушувати вас не буде. 

Профілактичні щеплення не менш важливі, адже, як свідчать нещодавні випадки поліомієліту в Україні, про це не слід забувати. Ми постійно запрошуємо батьків на щеплення, не створюємо черг, але ж зараз приходять діти з порушенням календаря щеплень і мають притензії, що під кабінетами є черги. Всі планові щеплення важливо робити, і тепер - щеплення від ковіду», - зазначає лікарка.

Щодо протипоказань до вакцинації від коронавірусу, то не рекомендують щеплення дітям, які перенесли міокардит або перикардит. Рекомендують відкласти вакцинацію проти Covid-19 дітям, які перенесли мультисистемний запальний синдром.

«Діти з інвалідністю належать до груп ризику, їх потрібно щепити. Не мають також протипоказів діти з ДЦП, з неврологічним проблемами, аутизмом, психіатричними захворюваннями. 

Ми бачимо статистику госпіталізацій нещеплених людей. Це саме той показник, який показує, що вакцина діє. Можливо, ми будемо розглядати потребу третьої вакцинації. Але зараз дивимось на наявні результати: вакцина працює. Ті, хто й вакцинований потрапляє до лікарень - зазвичай мають дуже складні патології з дихальною системоюі з серцево-судинною», - додає директорка Луцької дитячої поліклініки.

Якщо ж дитина перехворіла на коронавірус і має антитіла, то вакцинація ніяк не зашкодить їй. Адже, досліджень, які б говорили про стійкий імунітет після перенесеної хвороби немає, це дуже індивідуально, тому й радять щепитися через місяць після коронавірусу.

Підготувала Юлія Галецька


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки невакцинованих освітян відсторонять від роботи на Волині
Наступна новина У Луцьку в громадському транспорті можна буде їздити без ковід-сертифікатів
Останні новини
Схожі новини