Луцькі заводи, які «смердять», депутати не захотіли закривати

Луцькі заводи, які «смердять», депутати не захотіли закривати
Фото ілюстративне

Депутати Луцької міської ради не підтримали звернення до владної верхівки з вимогою закрити Гнідавський цукровий завод та «Біо-Пек», які вважають основними джерелами смороду в місті.

Про це йшлося у четвер, 10 жовтня, під час сесії Луцькради, повідомляє ІА ВолиньPost.

Заступник мера Костянтин Петрочук зауважив, що днями лучани знову відчули неприємні запахи, які ширяться містом. Лише 9 жовтня отримали близько сотні звернень стосовно цієї проблеми. 8 жовтня в місті зафіксували перевищення сірководню в два рази, аміаку – у півтора раза.

«Єдиним на сьогодні моментом є передбачити заборону виготовлення тієї речовини заводом «Біо-Пек», що створює неприємний запах у місті», – зауважив він.

На попереднє звернення депутатів до Мінекології, Міністерства аграрної політики, СБУ щодо нестерпного запаху відповіли, що на заводі провели перевірки і зобов’язали привести до норм викиди, що здійснює «Біо-Пек».

Натомість депутат Юлія Вусенко нагадала, що у Луцьку говорили й про інші джерела смороду, зокрема злив нечистот. Вона застерегла, що закриття підприємств може не вирішити проблему.

«Джерела є, але вони мають локальний характер, який може «накрити» три-чотири будинки», – повідомив в. о. мера Григорій Пустовіт.

За словами депутата Ігоря Поліщука, у Луцьку зібрали більше як 10 тисяч підписів стосовно питання і направили в Мінекології. Реакцією на це був припис Держпродспоживслужби з вимогою заборонити скиди на поля фільтрації. На сьогодні в місті на КНС встановили обладнання, яке унеможливило сморід із каналізації, навіть якщо туди будуть щось зливати, каже Поліщук. 

«Заводу «Біо-Пек» набагато легше заплатити людям гроші, щоб вони на камеру розповідали, що не смердить. У кожному місті країни, де є завод з виробництва біоетанолу, склалася така ж ситуація зі смородом», – зауважив обранець. 

Депутат Павло Данильчук заявив, що в місті потрібно оголосити надзвичайний екологічний стан, аби врешті органи центральної влади звернули увагу на проблему смороду у Луцьку.

«Початок появи неприємних запахів у місті дивним чином співпадає з початком діяльності заводу «Біо-Пек». Я підозрюю, що цей завод є причиною смороду в місті. Виробництво передбачає величезну кількість барди, яку кудись треба дівати», – нагадав Борис Смаль

Однак у підсумку для підтримки проєкту рішення забракло одного голосу – навіть після трьох повторних голосувань лише 21 депутат із 27-ми підтримав звернення щодо закриття заводів.

Нагадаємо, у Луцьку пропонують створити онлайн-карту, де можна реєструвати джерела запаху, місце та час виникнення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Почуваюсь я не дуже». Театральний майдан завів сторінку у Фейсбуці
Наступна новина Імператорський стаут та пиво з лактозою. Чим дивуватиме луцька броварня
Останні новини
Схожі новини