Луцькому онкодиспансеру треба ще один лінійний прискорювач для радіотерапії

Луцькому онкодиспансеру треба ще один лінійний прискорювач для радіотерапії
Джерело фото: Волинські новини

Волинському обласному онкодиспансеру вкрай необхідний новий лінійний прискорювач.

Про це під час бюджетних слухань розповів головний лікар закладу Юрій Малімон.

Обладнання – дороговартісне і використовується для радіотерапії і радіохірургії. Приблизна вартість – 56 млн грн.

Як пояснив Юрій Малімон, для радіотерапії наразі використовують два прискорювача. Один придбаний кілька років тому коштом фонду Рената Ахметова, інший – застарілий.

Лінійний прискорювач фірми «Varion» в онкодиспансері отримали у 2015-му, він дозволяє здійснювати надточне лікування, коли велика доза лікувального опромінення досягає клітин пухлини, й при цьому не шкодить здоровим тканинам навколо.

Частину хворих опромінюють за допомогою старішого обладнання, однак через це постійно виникають  незручності, бо кожен пацієнт прагне користуватися послугами сучасної техніки. Для прикладу, в онкодиспансері Рівного є два сучасних лінійних прискорювача.

Наразі лікарня не має власних коштів для придбання прискорювача. Юрій Малімон під час бюджетних слухань просив обранців врахувати цю нагальну потребу при плануванні витрат та обласного бюджету на 2021-й рік.

Попри нестачу обладнання наразі онкодиспансер у значно кращій фінансовій ситуації, ніж у 2019-му. Якщо тоді бюджет установи був у межах 50 млн, то у 2020-му – в межах 90-та. Заклад на 190% збільшив фінансування, каже головний лікар. Тут завершили утеплення та ремонт фасаду, почали ремонт хіміотерапевтичного корпусу, у планах – облаштування парковки на території та зони відпочинку для хворих, які лікуються тут місяцями.

Юрій Малімон очолив заклад у 2017 році. До цього установою керувала Людмила Бубенова.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина До 33 тисяч гривень. Які надбавки отримують медики, що рятують волинян від COVID
Наступна новина З луцької «Волині» йде один із захисників
Останні новини
Схожі новини