Поклади бурштину на Маневиччині: скандали, сумнівні схеми та бездіяльність силовиків

Поклади бурштину на Маневиччині: скандали, сумнівні схеми та бездіяльність силовиків

Депутати Волинської обласної ради не на жарт взялися за тему нелегального видобутку бурштину на Маневиччині та нераціонального використання земель, які були роздані підставним особам.

У вівторок, 23 січня, обласні депутати, які є членами різних комісій, розглянули питання щодо виділення земельних ділянок у Маневицькому районі.

Приводом для підняття цієї теми став сюжет, який вийшов на одному з місцевих телеканалів. У ньому йдеться про те, що у Маневицькому районі роздали понад 220 гектарів земель підставним людям. В результаті, ці землі згодом опинились у приватних руках третіх осіб – фірми, з львівською «пропискою». Наразі, за словами журналістів, на частині цих земель активно ведеться нелегальний видобуток бурштину.

До слова, на спільну комісію були запрошені і керівників всіх силових структур: поліції, прокуратури, СБУ, а також голів місцевих органів влади і держгеокадастру. Однак, представники поліції, прокуратури та земуправління проігнорували засідання комісії.

Це дуже обурило депутатів, оскільки на засіданні було піднято питання про нелегальний видобуток бурштину та земельні махінації. А відповідно – вони очікували почути думки представників силових структур, бо, як виявилось, новоспечені власники земель вже наповну копають ставки і «миють» бурштин.

«Те, що ми побачили в сюжеті, це не сільськогосподарське використання земель, як пишеться в паперах. І це не просто ставки… це штучні водойми для промивки бурштину. Виявляється, люди не знали... Оформляли на них документи фіктивні. Питання до земельників, до правоохоронців, і до влади: якщо землі видавалися під с/г, то там не можна копати ставки», - наголосив очільник КП «Волиньприродоресурс», депутат Василь Столяр.

Однак, голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, почав активно перечити заявленій інформації, настоюючи на тому, що ці землі виділялися ще в 2008-2009 роках. Мовляв, там копалися не ставки, а акумулюючі водойми. Більше того, він запевняв, що не відає, хто і як скористався прогалинами в законі, адже кожна людина може отримати, згідно законодавства, 2 гектари землі для ведення сільського господарства.

«Наразі близько 200 ділянок під арештом. Триває слідство. Але хочу відзначити, що коли продавалися ділянки і підписувалися в нотаріуса документи, випадково в Маневичах в той день був присутній один з депутатів обласної ради. Чи має він відношення, чи випадково так склалось, я не знаю і лише здогадуюсь», - зауважив Андрій Линдюк.

На це депутати обласної ради відреагували досить емоційно і почали вимагати назвати прізвище того, про кого йде мова.

«В приватного нотаріуса, коли оформлялися ділянки, чи випадково… чи як… в той день був депутат обласної ради Анатолій Вітів», - запевнив голова РДА.

На такі звинувачення щодо своєї причетності до цих махінацій Анатолій Вітрів відреагував категорично. Мовляв, його там не було, а тому він звертатиметься в правоохоронні органи та суд, оскільки вважає заяву Андрія Линдюка наклепом та брехнею.

«Все, вистачить суперечок. Є ліцензії, які видані «Волиньприродресурсу» і більше ніхто не має права копати там бурштин. Як же у той час, коли комунальне підприємство отримувало ліцензії, було приватизовано купу землі? Це є підставою для порушення кримінального провадження», – міркував заступник голови Волиньради Роман Карпюк.

Коли градус напруги дещо спав, депутат Юрій Ройко розповів і про те, чому це питання стало причиною для порушення справи і допитів депутатів обласної ради. Свого часу депутати провели у Маневицькому районі виїзне засідання по питаннях розподілу земель і нелегального видобутку бурштину. Однак, за словами Юрія Ройка, голову РДА вони не застали і він з ними не зустрівся, аби прояснити ситуацію.  

«Ми на власні очі пересвідчились, що йде знищення земель… На 6 гектарах викопали за кілька днів бурштину на 10-12 мільйонів гривень. Було дуже дивно бачити це за кілька сотень метрів від блокпосту, а це територія, яка охороняється батальйоном «Світязь». Свіжо розриті ями після вимивання бурштину...  Однак досі після тієї ситуації ніхто не дав висновків», - повідомив Юрій Ройко, акцентуючи увагу на тому, що силовики не дали жодних пояснень депутатам з приводу виявлених фактів.

За його словами, Маневицька прокуратура протягом 2016-2017 років порушувала справи, але досі не спромоглася довести до кінця. Більше того – після візиту депутатів на Маневиччину їх почали запрошувати на допити. Це підтвердив і депутат Ігор Лех.

«Нас почали тягати на допити і прямо ставили питання «Чому і навіщо ми туди їздили?», - розповів депутат.

Ігор Лех акцентував увагу на тому, що обранці громади хотіли безпосередньо оцінити ситуацію з нелегальним видобутком бурштину на спірних землях, та натомість поліція і прокуратура почала допитувати їх. Виявилось, що фактично арешт на ділянки, які дістались третім особам за сумнівними схемами, було накладено лише після того, як депутати звернулись до прокуратури з окремою заявою.

Однак, той же голова Маневицької РДА продовжував наполягати на тому, що розподіл земель відбувався у 2008-2009 роках і власники тих земель отримували її законно. Тому на його думку, претензії щодо того, що вони видані за фіктивними схемами – безпідставні, адже вони – доброчесні місцеві підприємці.

Як вдалось з’ясувати, спірними з 220 гектарів є лише частина земельних ділянок, виділених в користування у 2016-2017 роках ніби то місцевим жителям під сільське господарство. Саме на ці ділянки згодом були укладені договори і через нотаріуса передані в користування юридичній особі.

Сам Андрій Линдюк заявив, що знає, в чиїх руках опинились ці спірні землі, назвавши фірму «Терлан ком». Виявилось, що ця фірма має львівську «прописку».

 «Ці землі були ліцензовані «Волиньприродресурсом» на 52-х тисячах гектарів. Це вже грабіж і розкрадання. А в Куклах роздали 247 гектарів», - обурювався Василь Столяр.

Тож Роман Карпюк запропонував звертатися в силові органи, поліцію, СБУ, НАБУ та прокуратуру з вимогою поїхати, перевірити всі документи про видачу кожної ділянки і за потреби порушити справи.

Однак, співробітник СБУ, який виявився на засіданні єдиним представником силових структур, повідомив, що фактично це не в їхній компетенції. Мовляв, співробітники служби брали участь лише в деяких слідчих діях, та й то у межах доручень, наданих прокуратурою. Тож, за словами силовика, це не їхня підслідність – видобуток бурштину і передача земель.

«Я офіційно заявляю, що на території Маневицького району після подій у 2015 році не було масового видобутку і ми не допустили того, що було в Житомирський і Рівненській областях. На території Маневицького району незаконний видобуток бурштину не ведеться!» - вчергове наголошував Андрій Линдюк.

«Тоді давайте, поїхали на Маневиччину і я сам покажу вам, де саме на ліцензійних територіях добувають бурштин!», - відповів йому очільник КП «Волиньприродресурс», який взявся яро захищати інтереси свого підприємства.

Дещо менш емоційно прояснив ситуацію селищний голова Маневич Олександр Гаврилюк, який запевнив, що частина людей, на яких отримувались землі у 2016-2017 роках, дійсно не відали, що робили і були подекуди просто підставними.

«Про Василенка і держкомзем я мовчу. Коли ми просили дати землі під пасовища місцевим людям, то нам не дали, а дали цим 120 людям. Чому він не розказує тут про це? Вони все знали, люди були куплені. Хто за 100 доларів, хто за 300 гривень. Ці люди на сьогодні не знають навіть, що вони вкрали не лише в себе, а й в своїх внуків. Цих людей просто обманули і використали», - переконаний Олександр Гаврилюк.

Він розповів також, що йому погрожують в’язницею, якщо багато говоритиме.

«Хай садять, але я не буду мовчати. Бо всі знають, хто за цим стоїть… Чому держкомзем не відповідає за це?», - наголосив селищний голова.

З відповідю не забарився його сусід – голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко.

«У мене закладаються сумнівні думки… Напевно, тепер нікого не дивує, чому львівські люди приїжджали сюди копати бурштин, у львівського нотаріуса оформляли документи, держгеокадастр - теж зі Львівщини... Таке дивне співпадіння. І останнє хочу сказати, ключове - у Прилісненській сільраді буде вестися лише ліцензійних видобуток бурштину!», - наголосив голова ОТГ Ігор Терещенко.

На це Василь Столяр зауважив, що якби не отакі сумнівні схеми і нелегальний видобуток бурштину, що створює великі перепони в роботі, КП «Волиньприродресурс» могло б вже принести бюджету понад 10 мільйонів гривень доходу.

Зрештою, після палкої дискусії та взаємних звинувачень про те, хто і як у цьому зацікавлений, – депутати вирішили: рекомендувати прокурору області і начальнику поліції перевірити факти зловживання земельним законодавством у Маневицькому районі. Також вони поставили вимогу - поінформувати обласну раду про результати перевірки вже до кінця місяця.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Президент України погасив марку до 100-річчя Української революції 1917–1921 рр.
Наступна новина У волинських ПТУ хочуть значно збільшити стипендії
Останні новини
Схожі новини