Мережа завжди була попереду, але взялася спочивати на лаврах, – ексдиректорка луцької книгарні «Є»

Мережа завжди була попереду, але взялася спочивати на лаврах, – ексдиректорка луцької книгарні «Є»
Анна Луцюк

Колишня директорка луцької книгарні «Є» Анна Луцюк вважає, що  відсутність російських книжок у продажу не стала причиною кризи мережі цих книгарень. Вона озвучила власну версію складної ситуації, яка склалася у мережі.

Свою думку Анна Луцюк виклала у фейсбуці.

Нагадаємо, 14 вересня у ннигарні «Є» заявили, що відтепер продаватимуть більше російськомовних книжок. До цього ж на полицях магазинів цієї мережі частка книг українською мовою становила 90% і більше. Таке рішення прийняли через те «що у російськомовного продукту на українському ринку більше шансів».

15 вересня директор з розвитку «Книгарні Є» Андрій Домаранський пояснив, що такою заявою хотіли привернути увагу широкої аудиторії до тієї ситуації, у якій зараз перебуває український книжковий ринок.

Тим часом ось якої думки Анна Луцюк:

«Мені шкода, що керівництво книгарень «Є» не розуміє, що причина кризи не коронавірус і відсутність російських книжок, а:

- відсутність нормальної комунікації й поваги між усіма гравцями (власниками, видавцями, працівниками, відвідувачами і покупцями);

- втрата тих, хто всім серцем любив свою роботу, вболівав за книжковий ринок і відчував його настрої і серцебиття. Через якийсь час їх кількість стала критична;

- відсутність розуміння, як рухатися далі. Мережа завжди була на крок попереду, але застопорилася, брак конкуренції розслабив. Є взялася спочивати на лаврах. Років два рух відбувався по інерції, але вже ніхто не докладав зусиль, було видно, що довго не протримається».

На її думку, пандемія оголила все, що було не так, і пришвидшила кризу.

«Мережа зробила дуже багато для книжкової спільноти, 10 років (з 2007) в негоду і шторми Є-корабель впевнено тримався курсу і стимулював усіх учасників ринку. Те, що він змінив свій напрям, не означає, що ми розучимося гребти. Це була школа культурного менеджменту, тут взаємодіяли і співтворили письменники, видавці і відвідувачі. Ми повірили в українську книжку, в письменників і в те, що в кожному місті, на сході і на заході, є люди, яким це потрібно», – зауважує ексдиректорка.

«Я дуже вдячна "Є" за все, завжди згадую з теплом, але купую книжки лише у тих місцях, де зі мною чесні і щирі, де відчувається душа і любов», – наголошує вона.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинського лікаря нагородили медичним «Оскаром»
Наступна новина «Заробітки не менші, як у Польщі». У громаді на Волині вирішили робити бізнес на ягодах
Останні новини
Схожі новини