«Ми бачили, як він згасає». Як пересадка серця волинянину стала перемогою львівської лікарні

«Ми бачили, як він згасає». Як пересадка серця волинянину стала перемогою львівської лікарні

Підліток із волинського села Зарудчі в липні цього року переніс інсульт, причиною якого стала кардіоміопатія – ураження серцевого м'яза. Місяць Максим провів у місцевій реанімації, восени хлопчика перевезли до Львова. Тут йому мали пересадити механічне серце ірландської компанії Medtronic, але партія виявилася з дефектом — пристрій довелося повернути виробнику.

Про це йдеться у матеріалі «Фокус».

Нагадаємо, цього року у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні пересадили серце дитині – 13-річному Максимові із села Зарудчі Любешівської громади. Донором для нього став 54-річний чоловік, який помер від інсульту. До цього у хлопця померло двоє братів від тієї ж хвороби. 

— Ми приходили в палату до Максима та бачили, як він день у день згасає, і нічого не могли зробити, — згадує Олег Самчук, генеральний директор Львівської лікарні швидкої допомоги. Лікар пояснює, що в Україні майже немає дитячої трансплантології — забір органів у неповнолітніх не роблять, а доросле серце дитині пересадити дуже складно, бо найчастіше воно не поміщається в дитячій грудній клітці. На цей раз пощастило — Максим виявився високим, і коли Центр трансплантології знайшов донора, проблем не виникло.

— Іноді це просто не можна пояснити, — каже Самчук. — Ось у тебе є пацієнт, з'являється один-єдиний донор, і все сходиться: і розмір, і крос-матч [проба на сумісність реципієнта та донора]. Бог допомагає!

Коли серце Максима вийняли з грудей, щоб замінити донорським органом, Тодуров порівняв його з "ганчіркою": "Ось таке хворе, з величезними мітральним і тристулковим клапанами. Хлопчику 13 років всього, а серце як у 70-річного".

Пересадка серця дитині стала черговою перемогою Львівської лікарні швидкої допомоги, яка лише за півтора року перетворилася на лідера трансплантації в країні. Тут провели 67 операцій, багато з яких із позначкою "вперше": перша в Україні пересадка легень, перша — підшлункової залози, перша за 20 років пересадка рогівки ока.

Але рестарт трансплантології в Україні розпочався не у Львові. Перша посмертна пересадка, на яку довгі роки не наважувалися ні в столиці, ні у великих обласних центрах, сталася в Ковелі — районному центрі Волинської області. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля Луцька водійка Audi A7 на смерть збила 62-річного чоловіка
Наступна новина Найгірші показники вакцинації маємо на Закарпатті та Волині, – Ляшко
Останні новини
Схожі новини